Ce înseamnă WPC?

Ce înseamnă WPC?

Cuprins

Ce este WPC-ul?

WPC este un acronim care provine de la cuvintele Wood Polymer Composite și, în traducere, înseamnă lemn plastifiat compozit. Materialul îmbină frumusețea lemnului cu rezistența specifică polipropilenei, fiind un produs foarte modern.

Chiar dacă este oarecum nou în Europa, WPC-ul este folosit la scară largă în America și în Asia încă din perioada anilor 1980. Materialul a fost creat în anul 1976 în Japonia și are în compoziția sa făină de lemn și polimeri de tip PP, PVC, PE. Finisajul său poate fi periat sau lis. Datorită caracteristicilor sale, lemnul WPC trece cu succes testul utilizării repetate de-a lungul timpului.

Fiind un material compozit realizat din plastic reciclat și fibre de lemn, acesta este o alternativă ecologică și durabilă pentru materialele tradiționale ca lemnul sau betonul. De asemenea, este un înlocuitor ideal pentru lemnul tradițional, fiind mult mai durabil, rezistent. WPC-ul este un material care se întreține ușor. Totodată, poate fi produs în diferite culori, forme, dimensiuni sau texturi.

WPC-ul este un material cu dublă calitate, având aspectul natural al lemnului și caracteristicile plasticului (rezistența la apă sau mucegai și protecția UV). Din acest motiv, acest material este ideal pentru utilizarea în exterior: pentru podele, fațade sau garduri. Mai mult, comparativ cu lemnul tradițional, lemnul compozit nu necesită vopsire sau lăcuire, deci nu are nevoie de același nivel de întreținere pe care îl are lemnul tradițional. Prin urmare, WPC-ul este un material extrem de rentabil în timp.

Utilizarea lemnului compozit garantează rezistența oricărei lucrări în care este folosit.

Cum se produce lemnul compozit?

Lemnul compozit sau este un material hibrid compus din fibre lemnoase, fiind realizat în urma amestecării deșeurilor generate în procesele de producție în care se utilizează lemnul cu materiale plastice reciclate. Următorul pas este adăugarea aditivilor, cum ar fi coloranții, agenții de întărire și lubrifianții. Se presează la temperaturi ridicate, devenind un material ce poate fi manipulat și prelucrat cu ușurință pentru o varietate de întrebuințări.

WPC-ul este apreciat datorită faptului că este un material prietenos cu mediul, fiind realizat în totalitate din materiale regenerabile, rumeguș și plastic reciclat.

Avantajele WPC

Lemnul WPC este un material ce beneficiază de multiple avantaje. În primul rând, acestea este un material extrem de rezistent și de calitativ. Poate fi utilizat atât în interior, cât și în exterior, ceea ce înseamnă că poate rezista ani de zile fără a fi necesară înlocuirea acestuia.

Nu este afectat de mucegai, de insecte, de raze UV sau de umiditate. De asemenea, este 100% ecologic și reciclabil, rezistent la decolorare, pete, crăpare sau deformare datorită materialului său realizat dintr-o combinație de fibre de lemn și de plastic. Tot materialul este cel care dă rezistență la dăunători precum termite sau insecte.

Un alt avantaj îl reprezintă faptul că produsul nu are nevoie de întreținere periodică, deci nu trebuie să-ți pierzi timpul cu bălțuirea sau lăcuirea lui. Este suficient să speli suprafața ocazional cu apă și săpun și aspectul lemnului este salvat. Totuși, dacă vrei să-l tratezi pentru a-l vopsi, acest lucru nu reprezintă nicio problemă. Comparativ cu materialele tradiționale (lemnul, de exemplu), ce necesită ungerea cu ulei sau vopsirea periodică pentru păstrarea unui aspect optim în timp, WPC-urile nu necesită acest fel de întreținere deoarece acest material este proiectat să nu aibă nevoie de niciun tratament suplimentar după instalare.

Versatilitatea este un punct forte al WPC-ului. Acesta poate fi folosit pentru multe aplicații diferite, inclusiv pentru podele, garduri, siding, placare de pereți, riflaje sau componente de mobilier și pardoseli.

Datorită compoziției sale, este mult mai stabil în comparație cu lemnul natural, iar mișcarea de dilatare sau de contracție cauzată de schimbările de temperatură sau de fluctuațiile de umiditate din mediul înconjurător este redusă.

În ultimul rând, instalarea WPC-ului este un proces simplu pentru că acest material vine, de obicei, prefinisat sau cu un finisaj din fabrică, deci nu este nevoie de finisare manuală.

Utilizările WPC

WPC-ul este un material versatil ce poate fi folosit pentru o varietate de aplicații, inclusiv pentru podele, terase, balustrade, pentru siding, placare pereți și mobilier. De asemenea, materialul este din ce în ce mai folosit pentru fabricarea de mobilier și alte produse.

Datorită rezistenței la elementele meteorologice extreme (ploaie, vânt, zăpadă, soare), lemnul compozit este un material ideal pentru aplicații în aer liber, cum ar fi terase, foișoare sau poate fi utilizat în jurul piscinei. De asemenea, fiind rezistent la dăunători (termite și insecte), așa că poate fi folosit în zonele în care există probleme cu dăunătorii.

WPC-ul poate fi produs în foarte multe variante de culori, făcându-l foarte versatil din punct de vedere al design-ului, în comparație cu materialele lemnoase tradiționale. cum ar fi cheresteaua tratată, care sunt disponibile doar în culori naturale. Prin urmare, lemnul compozit poate fi utilizat, cu puțină imaginație, în foarte multe variante de amenajări interioare și exterioare.

Întreținerea WPC

Lemnul compozit este un material fabricat din 60% fibre din lemn de esență tare, reciclate, și 40% polietilenă reciclată. Panourile WPC nu mai prezintă problema așchiilor și a deteriorării din cauza condițiilor meteorologice, așa cum se întâmplă în cazul lemnului obișnuit, iar acest lucru înseamnă că aspectul lemnului compozit poate fi păstrat intact o lungă perioadă de timp.

Întreținerea gardurilor WPC este minimă. Pe lângă faptul că acest material arată impecabil, necesită și foarte puțină întreținere pe termen lung. Materialul compozit trebuie, după caz, curățat pentru a nu arăta murdar. Prin comparație, lemnul tradițional trebuie vopsit și tratat cu un substanțe speciale o dată la un an sau la doi ani, astfel încât să fie protejat de intemperii. De asemenea, culoarea panourilor din WPC este de lungă durată, așa că nu este necesară revopsirea. 

Instalarea lemnului compozit este extrem de ușoară. Datorită structurii ușoare de tip fagure, panourile WPC sunt foarte ușor de instalat și mânuit. Acestea pot fi atașate cu ușurință la stâlpii de gard din lemn deja existenți, în cazul în care nu se dorește montarea acestora de la zero. În mod ideal, varianta care arată cel mai bine este cea în care stâlpii de gard sunt din același material cu panourile, adică WPC.

 

La MESTERESTI găsești o gamă largă de WPC. În plus, pe site sunt disponibile diferite culori pentru acest tip de material, de la maro roșcat la gri. Fiind incredibil de puternic și durabil, WPC-ul este o soluție ideală pentru casa ta. Alege varianta care ți se potrivește de pe site-ul nostru!


← Înapoi la blog

Meșterești