MESTERESTI MESTERESTI

Coșul meu

Cum sa montezi un gard de beton?

Ghid practic pentru monatrea unui gard beton

Ti-ai cumparat un gard din beton? Ai toate componentele la locatie, dar nu stii cum sa incepi? Echipa MESTERESTI este alaturi de tine cu un plan.

Din ce e facut un gard?

  • placile de beton
  • stalpii care marginesc si tin pe verticala placile de beton
  • adezivul dintre placi si stalpi
  • temelia de beton de sub placile de beton
  • armatura din fundatia de beton

Pentru a trece concret la treaba, ai de parcurs urmatoarele etape:

1. Alege gardul care iti place

Pe langa faptul ca delimiteaza si iti ingradeste curtea, gardul din beton reprezinta si un element de design care poate sa iti infrumuseteze terenul.

2. Traseaza linia constructiei

Nu poti sa te apuci de pus un gard fara sa trasezi mai intai linia acestuia. Pentru asta, legi o sfoara de stalpul portii si pleci pe directia dorita, trasand linia gardului in pamant. Pentru ca rareori vei avea gardul perfect drept, fa ajustarile acolo unde ai nevoie.

3. Stabileste nivelul gardului

Pe langa o linie, gardul tau trebuie sa aiba si un nivel bine definit. Cu alte cuvinte, nivelul gardului este punctul unde se termina fundatia si incep placile de beton. Pentru determinarea acestui punct, poti folosi un furtun de nivel sau un laser. In caz ca nu stii, poti citi aici cum se foloseste furtunul de nivel.

Din loc in loc, bate sipci din lemn in beton si traseaza cu un marker pe ele nivelul indicat de aparatul pe care il folosesti.

4. Cat de adanc vrei sa bagi stalpul in pamant?

Stalpul este cel mai important element din gard. Ca alcatuire, acesta are doua parti: una plina, care intra si il fixeaza in pamant si fundatie, respectiv o alta supraterana, cu un canal sapat, unde intra marginile placilor de beton.

Dintr-un stalp de 2,2 metri, 1,5 metri sunt cu canal si restul de 0,7 metri ii poti folosi ca sa decizi cat de adanc vrei sa il pui in pamant..

5. Sapa groapa pentru stalp

Dimensiunile acestei gropi pe orizontala sunt, in medie, 40×40 cm. Adancimea acesteia este la latitudinea ta, in functie de cat inalt vrei sa ai stalpul.

Atentie totusi: pentru a avea stabilitate in stalp, acesta trebuie sa fie ingropat minim 40 centimetri in pamant!

6. Fixeaza stalpul cu pietre

Ai nevoie de patru pietre, mari cam cat un pumn strans, pentru a fixa stalpul in groapa. Pune aceste pietre in cruce in jurul stalpului in pozitia dorita.

7. Pune stalpii la distanta de 202 cm intre ei

Asta pentru ca o placa de beton are lungimea de 200 cm si mereu se lasa o toleranta de 2 cm in vederea montarii placilor intre stalpi.

Ca sa obtii aceasta distanta, foloseste doua scanduri de 202 cm lungime pe post de distantatoare. Pune o scandura in partea de jos a canalului pentru placi si cealalta in partea de sus.

Adu celalalt stalp si pune-l in pamant acolo unde scandurile se potrivesc cu canalul lui. Dupa ce gasesti pozitia corecta, fixeaza stalpul in pamant cu pietre.

8. Fixeaza stalpii cu beton

Dupa ce ai pus toti stalpii si i-ai aliniat, toarna beton in gropile acestora pentru a-I fixa definitiv.

Pentru procedura de mai sus se mai poate folosi o metoda, unde gropile au alte dimensiuni iar stalpii sunt fixati in mod diferit. Daca doresti mai multe informatii in acest sens, le poti obtine de la consultantii MESTERESTI.

9. Sapa santul pentru fundatie

Intre fiecare doi stalpi, sapa un sant unde va intra partea subterana a fundatiei. Adancimea pentru aceste santuri poate sa fie de 20 cm iar latimea minima este de 25 cm.

10. Cofreaza fundatia

Foloseste scanduri de lemn pentru a da conturul fundatiei de la nivelul solului pana in punctul unde incep canalele pentru placi. Este recomandat ca fundatia sa aiba macar 15 cm deasupra pamantului si 25 cm latime

11. Pune armatura pentru fundatie

Dupa ce ai creat cofrajul, pune in sant si in cofraj armatura care va da trainicie fundatiei.

12. Toarna betonul in cofraj

Verifica daca ai respectat parametri de pana acum. Apoi toarna betonul, avand grija sa nu modifici nimic din angrenajul fixat.

Lasa timp betonului sa se usuce. In conditii normale, doua zile sunt suficiente.

Una dintre greselile cele mai des intalnite la turnarea fundatiei o reprezinta amestecul folosit in crearea betonului. Contacteaza consultantii MESTERESTI daca vrei sa afli ce materiale creeaza fundatii cu un aspect reusit.

13. Pune placile de beton si lipeste-le cu adeziv

Tine minte, placile stau fixate in canalul stalpilor, nu pe temelie. Aceasta are rolul de a veni de la nivelul terenului pana sub placi. Pentru a lipi placile intre ele, precum si cu stalpii, foloseste adeziv Ceresit CM11 de culoarea betonului.

Teren drept sau in panta?

Raspunsul la aceasta intrebare este foarte important. Un gard in panta implica folosirea unor stalpi mai lungi. Pentru a face fata la diferente de nivel de pana la 0,5 metri, este recomandat sa folositi stalpi de 2,7 metri.

Pentru a afla ce alte diferente mai implica montarea unui gard in panta, precum si raspunsuri la alte intrebari, puteti apela consultantii MESTERESTI.

Parerea cumparatorilor

Valentin David din Vâlcele, Covasna
Mi-am ales un model de gard foarte frumos. Am recomandat MESTERESTI și rudelor mele.
Iordache Florica din Chirnogi, Călărași
Sunt foarte mulțumită de calitatea gardului. Am luat modelul Tracic 1 iar placa de sus are finisajele foarte frumoase. Au fost probleme cu accesul TIR-ului dar șoferul s-a descurcat și a intrat până în fața porții.
Mantu Duduruz din Glodeanu Sarat, Buzău
Am cumpărat de la MESTERESTI gard de beton Tracic 1 și atât de mult mi-a placut mie și vecinilor, încât au mai comandat încă 4 vecini.