MESTERESTI MESTERESTI

Coșul meu

Montajul și întreținerea gazonului natural de tip rulou

Cum să montezi rulouri de gazon natural în grădina ta

Montarea gazonului natural este o procedură relativ simplă, pe care o poți realiza singur, fără să apelezi la o echipă de montatori profesionistă. Vă prezentăm pașii cei mai importanți pe care să îi urmezi pentru a instala rulouri de gazon în grădina ta.

Prima recomandare venită din partea specialiștilor MESTERESTI este ca, înainte de a comanda gazonul, să definitivezi toate pregătirile privind suprafața pe care va fi amplasat. Acest lucru este important pentru că montarea gazonului ar fi bine să se facă în termen de 24 – 48 de ore de la recoltarea rolelor.

Pasul 1. Pregătirea terenului

Pământul pe care vor fi montate rolele de gazon natural trebuie să fie pregătit înainte. În acest sens, primul pas este să uniformizezi suprafața. Arunci eventualele pietre, sfărâmi bolovanii și îi mărunțești, după care nivelezi întregul teren. Se recomandă utilizarea inițial a dosului greblei și abia apoi a dinților. Terenul trebuie apoi ușor compactat, dacă se poate cu ajutorul unui tăvălug.

Pentru a stimula înrădăcinarea, dar și pentru un drenaj mai bun, se poate monta și un strat de 1 – 2 centimetri de nisip.

Pasul 2. Montarea rolelor de gazon natural

Este bine să începeți montarea rolelor din capătul unde sunt depozitate. Dacă totuși trebuie să le transportați cu o roabă, puneți câteva scânduri pentru a putea circula pe ele. Se recomandă să începeți de la un perete drept și să continuați către celelalte zone.

Bucățile de rulou trebuie să fie lipite unele de altele, prin presare pe margini, pentru că altfel, în zilele următoare distanța va crește.

În zonele unde aveți de decupat, precum în jurul copacilor, folosiți un cutter sau un cuțit rezistent. Când ați terminat, presați din nou gazonul, folosind tot un tăvălug.

Pasul 3. Irigarea gazonului

Imediat după montaj, irigarea este foarte importantă. Timp de aproape două săptămâni, puteți uda gazonul în fiecare zi cu 10 – 12 litri / metru pătrat / 24 de ore. Este bine să udați seara sau foarte dimineață, pentru ca apa să nu se evapore, dar și pentru a nu afecta planta.

Apa trebuie sa fie pe cât posibil neutră, cu Ph mediu, fără substanțe adăugate, precum clor. Culoarea ruloului ar trebui să fie verde închis. Dacă în anumite zone se transformă în galben, este semn de deshidratare.

Pasul 4. Tunderea gazonului

Imediat după instalare, ruloul nu trebuie tuns. Se așteaptă în jur de 2 săptămâni până la prima intervenție. Lungimea normală a firului de iarbă este de 3 – 5 centimetri. După fiecare tundere este bine să irigați gazonul.

Pentru o mai bună întreținere, este recomandat să fertilizați gazonul. Distribuiți în aprilie și în august granule NPK+me specifice sezonului, conform instrucțiunilor producătorului.

Parerea cumparatorilor

Cristian Moraru din Alexandria, Teleorman
Mulțumesc MESTERESTI pentru gard și pentru transportul gratuit!
Transportul gratuit binevenit, șoferi competenți și binevoitori.
Mihai Lungescu din Târgu Jiu, Gorj
Am primit-o, am montat-o, sunt mulțumit! V-am recomandat tuturor prietenilor mei.