De ce butoaiele din lemn sunt cele mai bune pentru vin?

De ce butoaiele din lemn sunt cele mai bune pentru vin?

Depozitarea vinului

Materialul este poate cel mai important aspect atunci când vine vorba de depozitarea vinului. În mod obișnuit, butoaiele sunt realizate din lemn, variantele cele mai populare în România fiind stejarul și gorunul. Poți să folosești butoiul atât pentru perioada de fermentare a vinului, cât și pentru maturarea și stocarea acestuia. România se bucură de un avantaj foarte mare din acest punct de vedere, deoarece stejarul românesc e cunoscut pe mapamond pentru faptul că se bucură de o calitate superioară, oferindu-i vinului caracteristici speciale.

Nu doar specia de stejar este importantă, ci și felul în care se pregătește acesta. Procesul este denumit prăjire și impregnează o aromă specifică vinului. În perioada pe care vinul o va petrece în butoi (între 6 și 18 luni), acesta va împrumuta o serie din caracteristicile pe care le are lemnul. De aceea, MESTERESTI îți pune la dispoziție o gamă largă de butoaie vin din care poți alege, după preferințele și nevoile tale.

Video de prezentare pentru butoaiele de lemn din oferta MESTERESTI:

Umflarea butoaielor de lemn

La primire, butoiul trebuie să fie umplut cu apă fierbinte și se lasă așa timp de două zile. După aceste 2 zile, acesta se golește și se umple cu apă rece, după care se ține plin timp de 7 zile. După aceste 7 zile se poate goli de apă și se poate umple cu lichidul dorit. Pentru că butoaiele sunt făcute după metoda tradițională (manual de dogari) există un procent mic de butoaie care inițial vor curge, dar serviciul tehnic va oferi suport pentru remedierea situației, iar, dacă problema persistă, acestea se vor înlocui.


← Înapoi la blog

Meșterești