Încălzire solar iarna - cele mai eficiente sisteme încălzire solarii legume

Încălzire solar iarna - cele mai eficiente sisteme încălzire solarii legume

Solariile de grădină sunt acele sisteme compuse din structură metalică și acoperite cu folie, destinate pentru crearea unui mediu favorabil pentru plante pe tot parcursul anului. În zilele de vară, solariile de grădină oferă condiții cu un climat răcoros și mai umed, iar iarna un climat călduros și protejat de intemperii. Chiar dacă în sezonul rece creșterea plantelor pare a fi o provocare, din fericire există o varietate mare de sisteme încălzire solarii legume ce îți vin în ajutor. Dacă te întrebi care sunt cele mai eficiente metode încălzire solarii pe timp de iarnă, află în acest articol informativ care este soluția perfectă, astfel încât culturile tale să aibă temperaturile necesare pentru dezvoltare.

Ce avantaje are cultivarea propriei culturi de plante în solariile de grădină?

Cultivarea propriei culturi de plante în solar vine cu un pachet întreg de beneficii, printre care se evidențiază următoarele:

  • cu ajutorul solariilor de grădină poți cultiva plantele dorite indiferent de vremea de afară, întrucât ai un mediu perfect pentru dezvoltarea răsadurilor de sezon;
  • vei fi mereu aprovizionat cu legume proaspete și sănătoase, fără a fi nevoit să cumperi din comerț;
  • cu un solar de grădină pe măsură, de dimensiuni mari, îți poți extinde acest hobby și poți crea o afacere de succes prin vânzarea de răsaduri, legume sau flori.

Câte grade trebuie să fie iarna în solarul de grădină și de ce ai nevoie de sisteme încălzire solarii legume?

Gradele într-un solar de grădină pe timp de iarnă depind de culturile alese pentru plantare, întrucât fiecare soi necesită anumite condiții speciale. Există plante care preferă temperaturi mai înalte pentru creștere, ceea ce face necesară achiziționarea de sisteme încălzire solarii, dar și plante care progresează mai bine la temperaturi joase. Acest aspect este foarte important de luat în considerare atunci când alegi categoria culturilor. General vorbind, temperatura în solar trebuie să fie menținută pe plus, pentru că altfel recolta va avea de suferit.

Salata, spre exemplu, este o plantă rezistentă și are nevoie de temperaturi de aproximativ 8 - 14°C, în timp ce roșiile sau ardeiii sunt plante mai sensibile și au nevoie de căldură pentru a crește, dar și pentru a se coace. Fără temperaturi de minim 15°C, acestea nu se pot dezvolta și răsadurile crescute cu atâta dragoste vor stagna din creștere. Se recomandă ca temperaturile noaptea să fie de până la 19°C, iar ziua cuprinse între 21- 26°C. Este obligatorie oferirea temperaturilor de care are nevoie planta, pentru că astfel randamentul va fi cel dorit. Și cum poți face acest lucru dacă nu prin cele mai eficiente sisteme de încălzire solarii?

Astfel, pentru a te asigura că plantele tale vor beneficia de cele mai bune condiții pentru dezvoltare, trebuie să cauți cele mai potrivite sisteme încălzire solarii, cele mai populare opțiuni constând în soba pentru solar sau, dacă te interesează cea mai bună metodă pentru încălzire seră, panou termosolar pentru seră.

Ce sisteme poți alege pentru încălzire solar iarna? 

Pe timp de iarnă, menținerea unei temperaturi optime în solar poate părea complicată. Nu este însă pe atât de dificil cum pare, întrucât în ajutor ne vin sisteme încălzire solarii special concepute pentru a rezolva această grijă. Înainte de toate, un pas important și care face diferența este alegerea unui solar profesional dotat cu o folie de calitate înaltă, care va împiedica pătrunderea aerului rece în totalitate și va menține aerul cald. Pentru mai multă protecție pentru culturi poate fi utilizată folia microporoasă antiîngheț sau folia cunoscută sub denumirea de folie mulcire. Acestea sunt potrivite pentru culturile timpurii și creează o barieră atât pentru posibile vietăți, cât și pentru menținerea căldurii. Produsele menționate mai sus reprezintă soluții suplimentare de păstrare și menținere a climatului, care totodată reduc efectele nefavorabile ce pot apărea cu începerea sezonului rece. La capitolul de sisteme încălzire solarii, se utilizează sobe solarii sau generatoare de aer cald, în funcție de dimensiunea solarului și a bugetului planificat pentru acest produs.

Care sunt cele mai eficiente metode încălzire solarii sau încălzire seră pe timp de iarnă? Este utilă o sobă pentru solar? Dar un panou termosolar pentru seră?

Soba pentru solar este opțiunea cea mai des utilizată ca variantă de sisteme încălzire solarii, deoarece este o modalitate de încălzire solar iarna care nu necesită o investiție mare și suplimentară, dar care își îndeplinește eficient rolul de a oferi căldură. De obicei, sobele pentru solarii au și o alimentare mai diversă - se pot folosi lemne, rumeguș, păcură etc. Mai mult, datorită acestor tipuri de sisteme încălzire solarii poți gestiona cantitatea utilizată de combustibil solid. Generatoarele sunt și ele o soluție bună, întrucât căldura este răspândită uniform; în schimb, generatorul este o soluție costisitoare și nu la fel de accesibilă.

O soluție eficientă pentru încălzirea serelor este reprezentată de panourile termosolare, însă prețul ridicat al acestora le fac să fie mai puțin populare. Pe lângă costul de achiziționare, acestea necesită și un cost extra pentru montaj, care poate fi descurajator în anumite cazuri.

Astăzi, există sisteme încălzire solarii ce fac ca pe timp de iarnă cultivarea plantelor să fie mai sigură și la fel de productivă ca și în anotimpul cald al anului. Frigul nu mai reprezintă o amenințare pentru plante, datorită acelor sisteme încălzire solarii legume existente pe piață, care creează condiții armonioase pentru dezvoltarea răsadurilor. Astfel, activitatea în solariile de grădină poate continua cu încredere și iarna, iar legumele proaspete și ierburile aromate vor fi la fel de prezente în frigiderul tău.

 


← Înapoi la blog

Meșterești