Sisteme susținere viță de vie - de ce am nevoie?

Sisteme susținere viță de vie - de ce am nevoie?

Sistemul de susținere al viței de vie - care opțiune este cea mai rentabilă? 

Cultivarea viței de vie corect înseamnă o producție de bună calitate. Aceasta necesită o grijă și o atenție deosebită deoarece e o cultură specială. Metoda tradițională de întindere a viței de vie încă se mai întâlnește în anumite regiuni, dar nu oferă un randament atât de bun pe care poate să-l ofere metoda modernă, asta deoarece folosirea aracilor are multe dezavantaje - recoltele sunt mai slabe, cheltuielile sunt mai mari întrucât necesită a fi înlocuiți destul de des, iar lucrările precum ascuțirea și revizuirea lor necesită timp suplimentar.

Sistemul recomandat pentru o bună susținere este compus din: 

Sistemul de susținere viță de vie cu șpalieri - beneficii 

Beneficiile pe care le oferă acest tip de sistem cu șpalieri metalici sunt:

  • ajută la creșterea și sprijinul butașului;
  • oferă o rezistență mare în timp;
  • favorizează un mediu mai bun pentru o dezvoltare rapidă.

Sistemul de susținere viță de vie cu șpalieri - elemente

Șpalierii reprezintă cea mai bună opțiune datorită materialelor calitative și durabile din care sunt fabricați. Mai mult, indiferent de condițiile climatice, aceștia oferă rezistența și stabilitatea necesară viței de vie. Au o durată mare de viață, de până la 30 de ani, prin urmare poți scăpa de grija de a-i înlocui o bună perioadă, ceea ce favorizează și o economie de timp și bani.

Șpalieri 

Primul tip de șpalieri utilizați pentru vița de vie sunt cei de capăt, numiți și adesea fruntași, ce au rolul de a proteja și oferi rezistență. Aceștia nu necesită fundație din beton și este necesar a fi îngropați la o adâncime de 50 cm. Al doilea tip de șpalieri sunt șpalierii intermediari numiți și mijlocași care contribuie la creșterea producției prin susținerea viței de vie. În cazul acestora se recomandă ca distanța dintre stâlpi să fie de 5 m și îngropați la o adâncime de 40 cm.

Sârmă 

Un detaliu important este și sârma, care trebuie să fie zincată, cu un conținut ridicat de carbon, cu protecție la exterior printr-un strat de aliaj metalic. Aceste aspecte îi oferă o bună rezistență, prin urmare își menține caracteristicile mecanice neschimbate pentru toată durata unei plantații de viță de vie. 

Accesorii

Un instrument de nelipsit este și cleștele de tensionare . Acesta are funcția de a prelungi durata de viață a sârmei. Întinzătorul pentru sârmă viță de vie este la fel de util, deoarece acesta are rolul de a ține sârmele de susținere tensionate.

Importante sunt și elementele din chitul de ancorare care contribuie la asigurarea și stabilitatea șpalierilor poziționați în capetele rândurilor.

 

Asigură-i viței de vie mediul favorabil pentru o dezvoltare armonioasă și optează pentru echipamentele și accesoriile potrivite acestei culturi. Bucură-te de o producție bogată la sfârșit de sezon!


← Înapoi la blog

Meșterești