Amenajarea grădinii - ghidul complet pentru a face alegeri inspirate

Amenajarea grădinii - ghidul complet pentru a face alegeri inspirate

Cuprins

Când grădina e amenajată de vis, parcă totul e mai frumos!

Grădina poate deveni o oază de liniște și un loc primitor, de care să te poți bucura atât în zilele senine, cât și în zilele mai răcoroase, căci există soluții de amenajare a grădinii pentru toate condițiile meteo și surprizele pe care le-ai putea întâmpina! Hai să vedem împreună câteva idei de amenajare pentru grădina ta, fie că ai un spațiu mai restrâns sau mai amplu!

lucru în grădină

Cum amenajezi grădina în funcție de spațiu și poziționare

Pentru a te apuca efectiv de treabă ar fi bine să ai un plan stabilit pentru ca lucruri să meargă ca pe roate. Așadar, înainte de a pune mâna pe unelte și a începe lucrul propriu-zis, hai mai bine să vedem împreună câteva etape și sfaturi de care să ții cont pentru ca amenajarea grădinii tale să decurgă perfect!

Începem cu unul dintre cele mai importante aspecte, anume spațiul de care dispui.

priveliște grădină

Grădina mică

Secretul unor grădini frumoase nu stă doar în spațiul generos. Chiar dacă amenajarea grădinii mici poate părea uneori o provocare, dacă ai un plan bine stabilit procesul devine mult mai simplu. 

Hai să vedem împreună aspectele pe care să le ai în vedere, dar și câteva idei de amenajare a unei grădini mici:

 • trasează pe hârtie zonele și spațiile pe care ți le dorești în grădină (aici vorbim fie de zone dedicate special unui grătar, o zonă specială pentru luat masa, un spațiu de relaxare sau de lucru în grădină);

 • după ce trasezi zonele pe care ți le dorești în grădina ta, gândește-te la cum vrei să le poziționezi (spre exemplu, grătarul ar fi bine să-l poziționezi cât mai aproape de intrarea în casă pentru a avea acces facil la bucătărie);

 • alege mobilierul potrivit - unul compact, micuț și ușor de mutat ar fi de preferat;

 • dacă îți dorești un loc de relaxare poți opta pentru un hamac - este soluția perfectă, ușor de mutat și compact, va fi bucuria celor mici, dar și a celor mari;

hamac

 • înfrumusețează spațiul cu obiecte de decor precum pernuțe sau luminițe, vor face diferența când vine vorba de designul grădinii tale;

 • nu aglomera spațiul (ar fi bine să faci o selecție dintre lucrurile pe care le vrei în grădina ta și alegi ceea ce îți dorești cu adevărat; mai bine mai puține lucruri, dar care să arate bine);

 • știm că grădinile cu flori sunt speciale și nu trebuie să te împiedici de spațiul redus - gândește-te la amenajarea pe verticală și alege să plantezi flori agățătoare sau de ce nu să instalezi rafturi suspendate pe care să le decorezi cu ghivece. 

decorațiuni grădină

Grădina într-un spațiu generos

Ai putea crede că dacă dispui de un spațiu generos nu vei putea întâmpina greutăți când vine vorba de amenajarea grădinii, însă și aici pot apărea mici impedimente.

 • deși dispui de un spațiu generos și ai multe variante de amenajare a grădinii, este bine totuși să faci o selecție între lucrurile pe care ți le dorești și să alegi un stil pe care să te bazezi pentru ca totul să fie unitar;

 • pentru că spațiul îți permite, alege piese de mobilier mari; poți opta pentru canapele și fotolii care să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie sau chiar o masă mai mare pentru a te putea bucura de momente speciale alături de cei dragi;

mobilă grădină

 

masă grădină

lădiță nisip

 • împarte și delimitează spațiul pe cât posibil - amenajează zone special pentru relaxare, pentru cultivarea legumelor, zone de grădină unde să ai flori și plante sau altfel de spații pe care ți le dorești, însă ideea este să le împarți pe categorii pentru ca totul să fie ordonat și aerisit.

grădină amenajată

Grădina în curtea din față și din spatele casei

Se spune că grădina este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de o gospodărie. Adevărul este că atunci când ai la dispoziție o grădină este bine să profiți, să petreci cât mai mult timp bucurându-te de aceasta pentru că aerul curat și natura au doar beneficii.

Amenajarea grădinii și curții este un pas destul de important și știm că uneori ți se poate părea complicat, însă trebuie să ții cont doar de câteva lucruri esențiale.

Este bine să gândești amenajarea grădinii în funcție de locul în care vrei să fie poziționată aceasta.

Grădina în curtea din fața casei

Pentru a amenaja o grădină în curtea din fața casei, ține cont de faptul că aceasta va fi primul lucru pe care îl vor vedea invitații tăi. Alege cu atenție stilul pe care vrei să-l abordezi pentru grădina ta pentru că acesta poate transmite multe lucruri. Spre exemplu, stilul rustic va transmite mereu căldură și poate chiar sentimentul de întoarcere în timp. Pe de altă parte, o grădină în stil franțuzesc transmite eleganță și rafinament, dar despre stilurile de amenajare a unei grădini vom vorbi mai pe larg imediat.

Totodată, este bine să iei în calcul spațiul pe care îl ai. Este acesta suficient pentru a amenaja o grădină cu mai multe zone, dar care să nu fie aglomerată? În plus, gradul de intimitate atunci când vei alege să ai o grădină în fața casei va scădea. Dacă acum nu îți surâde ideea de a avea o grădină în fața casei, poți totuși să amenajezi intrarea în curte cu ajutorul unei alei de flori sau a gazonului artificial. Acestea vor oferi un aspect plăcut, fiind o opțiune bună pentru a amenaja curtea din fața casei. Curtea cu gazon și flori va arăta întotdeauna bine, așadar nu sta departe de această idee.

Grădina în curtea din spatele casei

Dacă te-ai hotărât să amenajezi grădina în curtea din spatele casei opțiunile sunt mai diverse. În general, în acest caz spațiul este mai mare, așadar poți amenaja zone diverse, pentru relaxare, pentru cultivarea legumelor sau a fructelor sau grădini de legume. Un proiect de amenajare a grădinii în curtea din spate a casei trebuie gândit cu atenție și din timp pentru ca totul să iasă perfect. Împarte grădina în zone și bucură-te de spațiul pe care îl ai.

O astfel de grădină îți va oferi intimitatea de care ai nevoie pentru a te putea bucura de momente de neuitat alături de cei dragi ție!

Grădina ta amenajată ținând cont de funcționalitate

Un criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere când vine vorba de amenajarea și decorarea grădinii este funcționalitatea pe care dorești să o aibă aceasta.

Trasează de la început dorințele pe care le ai, mai apoi vezi dacă le poți combina, iar dacă nu alege ceea ce primează pentru tine.

Hai să vedem împreună ce poți face din grădina ta, cum o poți amenaja și ce contur îi poți oferi!

Grădina ca loc de relaxare

Indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, cel mai important atunci când vrei să începi amenajarea grădinii este să gândești un loc de relaxare.

Fiind un spațiu exterior, ar fi bine să profiți de el în cel mai bun sens la expresiei. Așadar, ai grijă să păstrezi măcar un colțisor pentru relaxare, pentru citit, sau de ce nu pentru exersarea unor pasiuni pe care le ai, cum ar fi pictura. Poate fi un refugiu pentru tine, dar de ce nu și pentru prietenii tăi necuvântători. Poți lăsa spațiul simplu, să pui doar o păturică dacă simți nevoia, sau câteva pernuțe decorative, ori poți alege să montezi un hamac sau un șezlong, în funcție de spațiul pe care îl ai.

relaxare în grădină

Foișorul altfel

Un foișor este mereu o idee bună pentru că te ajută să te bucuri de frumusețea grădinii chiar și atunci când vremea este capricioasă. Există varianta clasică de foișor din lemn, dar există și variante mai moderne, care se potrivesc mai multor tipuri și modele de grădini. Poți alege un iglu, acest produs fiind varianta ideală și atunci când vremea este mai puțin prietenoasă. Fiind un spațiu acoperit, te poți bucura de grădina ta oricând și poți organiza mese sau diferite momente alături de cei dragi.

Hai să vedem ce avantaje îți oferă un astfel de produs:

 • este confecționat din materiale de calitate, rezistente în timp;

 • prezintă o construcție solidă;

 • acest produs este rezistent la razele UV, dar și la greutatea zăpezii;

 • oferă grădinii un aspect plăcut și modern;

 • asigură un spațiu acoperit pentru a te putea bucura de grădina ta chiar și în sezonul rece

Dacă îți dorești un astfel de produs și te încântă ideea de a petrece timp în grădina ta când vremea pare că nu ține cu tine, MESTERESTI îți pune la dispoziție un astfel de iglu ce are toate avantajele pe care ți le-am prezentat mai sus. În plus, cu o astfel de piesă în grădina ta vei atrage cu siguranță priviri admiratoare.

Iaz sau heleșteu

O altă idee pe care o poți pune în practică și care va face din grădina ta un loc special și plin de personalitate este amenajarea unui mic iaz sau heleșteu. Este un proiect puțin mai complicat, iar realizarea acestuia îți poate lua mai mult timp, dar rezultatul cu siguranță va fi spectaculos.

Cum se amenajează un iaz? Te ajutăm noi!

 1. Pentru început trebuie să găsești locul perfect unde să amenajezi acest iaz. Găsește un loc umbros, ferit de razele puternice ale soarelui pentru a te putea bucura de acest spațiu chiar și în zilele foarte toride de vară;

 2. Pasul următor este să sapi o groapă de dimensiunea pe care o dorești pentru iazul tău;

 3. După ce ai săpat această groapă trebuie fie să torni ciment, fie să amplasezi o folie care să nu permită scurgerea apei;

 4. În final, umple iazul cu apă și decorează zona după bunul plac. Alege fie pietre decorative, plante și flori sau lămpi speciale pentru grădină.

nufăr

Grădina de flori - idei de aranjamente florale în grădină

Grădinile cu flori au un farmec aparte, colorează și dau viață spațiului exterior și înțelegem de ce multe persoane își doresc grădini pline de plante și idei pentru amenajarea curții cu flori, așadar MESTERESTI e aici să te ajute!

Aici, spațiul de care dispui, fie el unul de mari dimensiuni sau mai mic, nu trebuie să fie un impediment pentru că soluții există în ambele cazuri. Hai să vedem împreună câteva idei de grădini cu flori și plante de tot felul.

Dacă ai o grădină mică amenajată deja poți totuși să adaugi accente florale care să întregească și mai frumos întregul tablou.

Amenajarea grădinii mici cu flori nu este chiar așa complicat de realizat. După cum spuneam mai sus, în cazul grădinilor mici ar fi bine să optezi pentru plante și ghivece orientate vertical.

ghivece suspendate

O altă idee pentru grădina cu flori este să reciclezi obiecte pe care deja le ai în gospodăria ta și să faci din acestea suporturi pentru ghivecele tale. Vei salva un obiect mai vechi, dar vei oferi și un aspect plăcut grădinii.

scară decorată

Dacă în schimb dispui de un spațiu mai generos, iar designul curții tale îți permite, poți să amenajezi o zonă specială pentru diferite tipuri de flori. O idee este să amenajezi grădina cu trandafiri de diferite soiuri sau alte tipuri de flori în funcție de preferințele tale. De asemenea, alege culori potrivite ale ghivecelor sau soiurilor de flori, astfel încât acestea să se potrivească și să se integreze bine.

În funcție de designul exterior al grădinii tale, alege ghivece cu modele, texturi și culori interesante pentru a adăuga un strop de personalitate grădinii tale amenajate cu flori.

Ai aici câteva poze cu grădini decorate cu flori, ghivece și jardiniere să-ți fie inspirație:

grădină decorată cu ghivecegrădină decorată cu florigrădină decorată cu laleletrandafiri

Am văzut împreună câteva idei de amenajare a grădinii cu flori, tu trebuie doar să alegi varianta cea mai potrivită pentru tine astfel încât să ai o grădină superbă.

Grădina de legume și zarzavaturi

Un alt avantaj al faptului că ai o grădină, fie ea mare sau mai micuță, este faptul că poți avea legume, zarzavaturi, dar și fructe proaspete, cultivate chiar de tine.

Nu te bloca în ideea că ai o grădină mică pentru că inclusiv în acest caz poți avea fructe și legume proaspete. Alocă un spațiu unde să montezi niște lădițe din lemn de mici dimensiuni unde să plantezi alimentele de bază pe care ți le dorești. Poți plante și unul sau doi pomi fructiferi, aceștia îți vor oferi și umbră pe perioada verii, dar și fructe gustoase de care să te bucuri.

Hai să vedem câteva idei pentru grădina ta cu legume!

Dacă ai o grădină mare, opțiunile sunt și mai multe. Poți alege un solar de grădină unde vei avea loc pentru o mulțime de bunătăți. Există multe avantaje atunci când vine vorba de un astfel de produs, iar MESTERESTI te ajută să le afli:

 • primul și poate cel mai important beneficiu este faptul că vei avea parte de alimente proaspete și pline de nutrienți;

 • vei cunoaște proveniența fructelor și legumelor, așadar vei fi sigur că acestea nu conțin chimicale sau aditivi ce sunt atât de dăunători sănătății;

 • dacă este ales cu atenție, un astfel de produs îți poate servi mult timp, fiind realizat din materiale rezistente;

 • varietatea de alimente pe care o poți avea cu ajutorul unui astfel de produs este mare;

 • satisfacția oferită de faptul că ai cultivat singur propriile alimente;

 • vei oferi un plus de savoare mâncărurilor gătite datorită gustului legumelor din solar (fiind vorba de legume cultivate de tine, fără aditivi, acestea vor avea gustul de altă-dată).

legume de grădină

Nu te speria de ideea de cultivare a legumelor pentru că MESTERESTI e aici să te ajute. Nu trebuie să ai aptitudini de grădinar pentru a putea pune pe masă alimente de calitate. Tot ce ai nevoie este un produs de calitate. În acest sens MESTERESTI pune la dispoziția ta solarii de grădină, cu dimensiuni diverse, pentru a se putea potrivi în cât mai multe gospodării. După cum spuneam, este important ca materialele din care este confecționat solarul să fie de calitate, așadar hai să vedem ce plusuri are un solar Cortis oferit de noi:

 • folie realizată din polietilenă armată, ce oferă și un grad de umbrire de 40%;

 • țevile sunt realizate din oțel zincat, galvanizat pe ambele părți;

 • ferestrele de aerisire vin dotate cu plasă de protecție pentru insecte;

 • ușile solarului au dimensiuni mari și sunt imprimate în ambele capete ale foliei, astfel pătrunderea utilajelor de grădină este mult mai ușor de realizat;

 • construcția produsului este de tip tunel, așadar oferă stabilitate ridicată.

Dacă te gândeai să faci acest pas, cu siguranță acesta e un semn. Solariile Cortis oferite de MESTERESTI oferă toate beneficiile de mai sus, așadar credem că e momentul să iei o decizie și să faci un lucru în plus pentru sănătatea ta și a celor dragi ție!

udarea culturilor

Grădina ca loc de joacă pentru copii

N-am uitat nici de cei mici, iar pentru ei cea mai mare bucurie este joaca. Nu este imposibil și nici foarte greu să le amenajezi celor mici un spațiu de joacă.

Important în acest proces este să ții cont de spațiul pe care îl ai, dar și de vârsta celor mici. Dacă spațiul alocat locului de joacă este mai restrâns, poți alege o căsuță de lemn pentru copii. Le va stârni interesul celor mici, vor putea face mai multe activități creative și mai multe joculețe. MESTERESTI îți pune la dispoziție mai multe modele de căsuțe de lemn pentru copii, tu trebuie doar să alegi culoarea și dimensiunea pe care o dorești. De asemenea, poți opta pentru un leagăn de dimensiuni mai mici sau poți alege o măsuță mică unde să le instalezi copiilor jocurile lor preferate. Joaca și activitățile în aer liber cu siguranță le vor aduce bucurie.

copil jucându-se în grădinp

Amenajarea grădinii - bucătăria exterioară

O bucătărie exterioară este unul dintre aspectele pe care poate ai vrea să-l iei în considerare când vine vorba de amenajarea unei grădini moderne, dar nu numai. O bucătărie exterioară este practică și te poate ajuta să ai la îndemână tot ce ai nevoie atunci când vrei să organizezi o masă cu cei dragi în confortul propriei grădini.

Este bine să ai în vedere următoarele aspecte:

 • dacă alegi electrocasnice ai grijă să fie unele de calitate;

 • chiuveta este unul dintre cele mai utilizate elemente, așadar ai grijă să alegi una din materiale de calitate pentru a te putea bucura de ea cât mai mult timp;

 • accesoriile sunt importante și aici - alege mici accente care să adauge personalitate, precum coșulețe în care să aranjezi frumos câteva fructe;

 • dacă montezi și câteva spații de depozitare, alege unele închise pentru a evita depunerea de praf peste obiectele tale (dulapuri mici cu uși);

 • amplasează bucătăria exterioară cât mai aproape de intrarea în casă pentru a avea acces facil.

bucătărie exterioară

Birou în aer liber

Un birou în aer liber nu poate fi niciodată o idee rea. Cu siguranță te va ajuta faptul că îți desfășori activitatea în grădină, într-un mediu cu aer curat și înconjurat de plante. Acest lucru îți va spori productivitatea și creativitatea, iar tot ce ai nevoie este să amplasezi într-un loc umbrit o măsuță mică sau un birou de dimensiuni mici și să instalezi un scaun confortabil. Poți decora biroul cu o vază în care să pui flori chiar din grădina ta sau poți lăsa spațiul mai liber, în funcție de preferințele și dorințele tale.

birou în grădină

Ai grijă însă să nu te relaxezi prea tare și să uiți de laptop...

relaxare în grădină

Grădina în stilul dorit

Dacă alegi să începi un proiect de amenajare, decorare și construire a grădinii, ar fi bine să aloci mai mult timp. Asta va influența felul în care arată grădina ta și felul în care te vei simți când petreci timpul în confortul propriei grădini.

Există mai multe tipuri și stiluri de grădini. Trebuie să alegi în primul rând în funcție de preferințele tale pentru că tu vei petrece timpul acolo și este important ca spațiul să fie pe gustul și pe placul tău.

Dacă nu ai idee despre stilurile de grădini, MESTERESTI te ajută! Hai să le descoperim împreună!

Grădini rustice

Dacă îți place stilul mai tradițional poți alege să amenajezi o grădină rustică. Optează pentru piese din lemn, cu motive tradiționale, poate chiar și culori specifice portului național. Cu siguranță o astfel de grădină te va duce cu gândul la grădina bunicii, poate chiar cea unde ți-ai petrecut verile și vacanțe.

Alege materiale precum ratan, sfoară, coșuri din lemn sau împletite. Piesele de mobilier trebuie să fie din lemn, poate chiar cu un ușor aspect vechi pentru a da și mai mult impresia de grădină tradițională și nu te baza pe simetrie. Poți alege să amenajezi grădina și cu flori sau pietre de diferite dimensiuni. Pentru partea de flori mergi pe lalele, narcise sau zambile, acestea vor da un aer de "acasă" curții și grădinii tale.

Decorarea grădinii rustice - butoaie de lemn

Obiectele de decor sunt un element cheie în amenajarea grădinii rustice, iar aici este bine să folosești tot materiale precum lemn, ratan sau pietre. Una dintre idei ar putea fi folosirea unui butoi de lemn decorativ.

butoaie de lemn decorative

Acest tip de produs oferă un aspect plăcut și deosebit, fiind o idee de decorare specială. Poți alege să pui butoiul pe vertical și să-l decorezi cu flori sau ulcioare de apă pentru a da un aspect și mai tradițional.

butoi de lemn decorat

Dacă aceste idei se potrivesc pentru grădina la care visezi, MESTERESTI îți pune la dispoziție butoaie de lemn pe care le poți folosi și în scop decorativ. Sunt confecționate din materiale de calitate și au un raport calitate-preț bun, fiind un produs pe care îl poți utiliza o lungă perioadă de timp.

Garduri și panouri din lemn

Pentru a defini și mai mult stilul rustic, o altă idee de amenajare a grădinii este folosire panourilor de lemn sau montarea unui gard de lemn. Dacă deja ai un gard pe care nu dorești să-l schimbi, poți alege să faci unul de dimensiuni mai mici care să delimiteze un spațiu din grădina ta.

Lemnul este un material de calitate, ce oferă acest aspect clasic și tradițional. De asemenea, este un tip de material de care te vei bucura mult timp pentru că este rezistent în timp. Îl poți orna și decora după bunul plac sau poți inclusiv să îl vopsești pentru a-i da aspectul după bunul tău plac.

Printre avantajele unui astfel de tip de gard se numără:

 • oferă siguranță și intimitate;

 • are o durată de viață îndelungată;

 • prezintă rezistență ridicată;

 • poate fi reparat cu ușurință, dacă este cazul;

 • este ușor de montat și pentru cineva care nu e expert în domeniu;

 • prezintă flexibilitate în design;

 • are un impact ecologic redus.

După cum vezi există multe avantaje ale unui gard din lemn și ale acestui material în sine, așadar poate ar fi bine să iei în considerare un astfel de material în grădina ta. MESTERESTI te ajută și îți pune la dispoziție șipcă de lemn pentru gard. Alege un astfel de material și bucură-te de beneficiile pe cre ți le oferă.

portiță de lemn

Grădini în stil franțuzesc

Dacă în cazul grădinii în stil rustic nu vorbeam despre simetrie, ei bine, când vine vorba de amenajarea grădinii în stil franțuzesc presupune simetrie. Vorbim despre forme geometrice, atât când vine vorba de piese de mobilier, dar și când vorbim despre vegetație (de la tufișurile atent tunse, plantatul pomilor și florilor într-un mod perfect, simetric). De asemenea, în amenajarea grădinilor în stil franțuzesc există de cele mai multe ori și tușe vintage. Mobilier din fier forjat, cu detalii atent sculptate și curburi romantice. Este un stil ce se potrivește persoanelor nostalgice și cu personalitate boemă. Dacă te regăsești în aceste descrieri, acesta este semnul tău să-ți amenajezi o grădină pentru a te simți ca și cum te-ai plimba în grădinile Versailles din Franța.

grădină în stil francez

Grădini moderne

Dacă dintre stilurile prezentate nu ți se potrivește nimic, poate o grădină modernă este pe gustul tău. Acest tip de grădină este reprezentat de linii drepte, simple și minimaliste. În acest caz culorile nu sunt aprinse, ci se merge mai mult pe culori pământii și neutre. Folosește-te de arbuști de talie mică, poteci din pietriș sau marmură și piese de mobilier minimaliste. Poți folosi bănci și mese din beton, spre exemplu. 

De asemenea, un alt lucru întâlnit în grădinile moderne este gazonul artificial. Te întrebi ce beneficii are un astfel de produs și cum te poate ajuta? Aflăm chiar acum împreună:

 • are rezistență UV, datorită materialelor din care este realizat;

 • oferă un aspect plăcut și elegant;

 • protejează împotriva accidentelor, fiind proiectat pentru a împiedica alunecarea;

 • nu necesită întreținere, ca în cazul gazonului natural.

Dacă un astfel de produs s-ar potrivi pentru grădina ta, MESTERESTI îți pune la dispoziție gazon artificial în mai multe dimensiuni, dar și accesorii pentru montarea acestuia, astfel treaba devine mult mai simplă.

Cum amenajezi grădina pas cu pas

Pentru a avea o grădină cât mai frumoasă, dar și practică trebuie să urmezi o serie de pași. Există mici trucuri și secrete în acest sens, iar toate te vor ajuta să ai o grădină îngrijită pe termen lung, cu un efort minim. Hai să le descoperim împreună!

Pasul 1. Planul grădinii - zonele funcționale

Primul pas și probabil cel mai important este să faci un plan cu dorințele și nevoile pe care vrei să le îndeplinească grădina ta. Gândește-te dacă vrei o zonă de relaxare mai mare, dacă îți dorești să amenajezi și un spațiu de lucru afară sau de ce nu o bucătărie exterioară. Pune toate astea pe hârtie, prioritizează dorințele pe care le ai și conturează un plan cu idei pentru grădina ta.

Trasează zonele în care vrei să plantezi pomi, flori sau legume. Alege dacă vrei să amenajezi și un loc de joacă, gândește-te ce dimensiuni vor avea piesele pe care vrei să alegi. Acestea sunt doar câteva exemple, însă te mai poți inspira de mai sus, acolo unde am dezvoltat mai mult funcționalitatea grădinii și alege de acolo ce ți se potrivește mai bine.

schiță grădină

 Pasul 2. Materiale și buget

Ai planul, dorințele și nevoile pe hârtie. Ce urmează? Ar fi bine și este recomandat ca următorul lucru pe care îl faci să fie o listă cu materialele de care ai nevoie. Nu strică să faci și un mic "inventar" în gospodăria ta pentru a vedea dacă ai deja unele materiale și obiecte ce ți-ar putea fi necesare. Poate găsești chiar unele mai vechi cărora decizi să le dai o viață și o înfățișare nouă. După ce ai făcut necesarul materialelor îți poți face o idee și asupra costurilor și bugetului de care vei avea nevoie.

unelte grădinărit

Pasul 3. Pregătirea terenului pentru spațiile verzi

Pregătirea terenului pentru spațiile verzi este unul dintre cei mai importanți pași atunci când vine vorba de amenajarea curții și grădinii. Trebuie să trasezi de la început, în mare, spațiile verzi, cum dorești să arate în final grădina și ce stil îți dorești să abordezi. Uite câteva lucruri pe care trebuie să le faci:

 • evaluează solul și află tipul acestuia;

 • curăță și îndepărtează buruienile înainte de plantarea propriu-zisă;

 • realizează un calendar de plantare;

 • alege ce plante, flori și pomi îți dorești;

 • ai grijă să uzi corespunzător terenul.

Pasul 4. Sistemul de irigații

Irigarea și alegerea sistemului de irigare sunt pași la fel de importanți atât în cazul grădinilor mici sau mari, dar și în cazul în care vrei să amenajezi o grădină de legume. Așadar, alege cu atenție sistemul de irigare pentru grădina ta. Prin intermediul unui sistem de irigații, apa poate fi furnizată în mod constant și uniform, ceea ce duce la o creșterea randamentului culturilor și a calității acestora. Mai mult decât atât, un sistem de irigații poate fi utilizat și pentru a minimiza efectele secetei sau ale condițiilor meteorologice extreme asupra culturilor.

Indiferent că ai ales să amenajezi o grădină mică în fața casei, o grădină modernă de legume sau poate chiar o grădină cu tuia și trandafiri, udarea și sistemul de irigații ales sunt elemente cărora trebuie să le acorzi atenție specială și mai mult timp.

Dacă ai nevoie de un mic ajutor în acest sens, ți-am pregătit un ghid despre irigarea corectă și eficientă a grădinii, dar și despre cum montezi și folosești sistemul de udare prin picurare.

picuri de apă

Pasul 5. Plantarea florilor și a pomilor

Pentru a înfrumuseța și mai mult grădina, dar și pentru a-i oferi un rol practic, poți planta flori și pomi. Acestea vor adăuga un plus de culoare, schimbând cu totul aspectul grădinii, oferindu-i personalitate și făcând din aceasta un loc mai vesel, cu un aer mai jovial.

Ca sfat din partea noastră, ar fi bine să alegi pomi care să ofere roade pe gustul tău. În cazul florilor ar fi bine să alegi culori care să se potrivească din toate punctele de vedere cu designul casei tale.

Pasul 6. Decorațiunile și mobilierul

Detaliile sunt cele care fac întotdeauna diferența, iar grădina nu este excepția de la regulă. Fie că vorbim de grădini amenajate simplu, de amenajarea unei grădini cu piatră sau de o grădină în stil rustic ori japonez, fiecare necesită o atenție specială la detalii, iar în cazul nostru lucrurile care fac diferența sunt decorațiunile și mobilierul.

Descoperim împreună ce este bine să știi în acest caz și cum poți să îți înfrumusețezi grădina la maxim!

 • alege întotdeauna mobilier care să se potrivească bine cu stilul grădinii tale (de exemplu, dacă ai o grădină în stil rustic este bine să te ții departe de un mobilier în stil vintage);

 • alege piese de mobilier de calitate, care să nu aibă un aspect neplăcut sau deja ponosit (aici nu e vorba despre alegerea celor mai scumpe piese, ci trebuie doar să ai o atenție sporită la materialele din care acestea sunt confecționate);

 • mobilierul trebuie să fie de calitate (alege piese de calitate; mobilierul este o investiție pe care nu vrei să o faci foarte des, așadar ar fi bine să alegi din start piese de o calitate superioară);

 • pe lângă mobilierul ales optează și pentru pernuțe decorative (vor aduce un plus de confort, dar vor oferi și un aspect plăcut, întregind tabloul grădinii tale);

 • alege lumini ambientale pentru a te putea bucura de grădina ta chiar și pe timpul serii (aici poți alege fie ghirlande luminoase ce funcționează pe bază de baterii sau poți folosi lămpi solare pentru a lumina aleile grădinii tale)

 • vazele cu flori sau lumânările parfumate sunt idei bune dacă vrei să adaugi tușe personale - astfel de detalii vor face diferența între grădina ta și o grădină ce nu este la fel de iubită.

Sfaturi pentru îngrijirea grădinii

Acum că ai stabilit în ce parte a curții îți dorești să amenajezi grădina, cum vrei să arate designul exterior al curții tale, ai văzut câteva modele de grădini amenajate, ești aproape pregătit să începi proiectul grădinii tale. Pe final, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru îngrijirea grădinii tale, pe scurt, pe care să le ai mereu în vedere:

 • Curățenia este mama sănătății, chiar și când vine vorba de grădină. Ai grijă să păstrezi mereu curățenia pentru că acest lucru va oferi automat un aspect ordonat și aerisit locului tău drag. În plus, grădina este destinată relaxării și credem că nimeni nu s-ar relaxa într-un loc dezordonat...

 • Ai grijă de grădina ta cum se cuvinte, în funcție de sezon. Fiecare anotimp are anumite caracteristici, iar grădina trebuie îngrijită și în funcție de acestea.

 • Udă în mod corespunzător - ai grijă să faci acest lucru atunci când este nevoie, nu în mod excesiv căci acest lucru poate afecta plantele și poate duce la creșterea ciupercilor, a petelor de frunze și a plantelor nesănătoase. Dacă ai nevoie de produse care să te ajute în acest sens, am meșterit o întreagă categorie cu produse special create pentru a facilita procesul de irigații.

 • Îngrijește mobilierul pe care l-ai ales - dacă ai ales un mobilier de lemn ai grijă să aplici un strat de lac protector, iar dacă ai pernuțe.

 • Alege obiecte de decor pe care să le poți schimba cu ușurință dacă te hotărăști că vrei să dai un alt aer grădinii tale.

 • Organizarea grădinii este un pas important - dacă ai făcut asta atunci când ai început amenajarea grădinii ai grijă să o și menții. Acest lucru te va ajuta să ai un spațiu aerisit și plăcut.

grădină

Nu uita că cele mai frumoase grădini amenajate sunt cele pe care le-ai gândit și aranjat cu drag și bucurie în inimă. Ține cont în primul rând de preferințele tale și încearcă să faci din grădina ta un spațiu care să emane căldură pentru ca momentele petrecute cu cei dragi să fie cât mai frumoase!

Așteptăm pozele cu amenajarea grădinii tale, iar dacă ai și alte idei pentru grădină și curte, nu ne-am supăra dacă ni le-ai spune. Ne găsești pe Facebook, @MESTERESTI.ro, dar și pe Instagram, @mesteresti.


← Înapoi la blog

Meșterești