Cum se montează și se folosește sistemul de irigații pentru solarii de grădină?

Cum se montează și se folosește sistemul de irigații pentru solarii de grădină?

Cuprins


Dacă ai investit într-un solar de grădină, atunci cu siguranță îți dorești o producție cât mai bogată și vrei să te îngrijești cum trebuie de răsadurile pe care le vei planta. Pe lângă accesorii precum araci de plastic sau ață de palisare, de mare ajutor îți va fi și un sistem de irigații prin picurare, care va asigura o cantitate suficientă de apă, astfel încât plantele tale să crească și să se dezvolte armonios.

De ce este important un sistem de irigații în solarii de grădină?

Sistemul de irigații este esențial pentru agricultură și pentru producția de culturi agricole, în special când vine vorba de culturile din solarii de grădină. Alcătuirea unui astfel de sistem va asigura furnizarea de apă la plante în mod controlat și eficient, pentru a le oferi cantitatea de apă necesară creșterii și dezvoltării lor.

Prin intermediul unui sistem de irigații, apa poate fi furnizată în mod constant și uniform în solariile de grădină, ceea ce duce la o creștere a randamentului culturilor și a calității acestora. Mai mult decât atât, un sistem de irigații poate fi utilizat și pentru a minimiza efectele secetei sau ale condițiilor meteorologice extreme asupra culturilor.

Un sistem de irigații bine proiectat și gestionat poate reduce costurile de producție și poate crește profitabilitatea agriculturii. De asemenea, acesta poate contribui la reducerea consumului de apă și la conservarea resurselor de apă, prin folosirea eficientă a apei în agricultură.

Cum se montează un sistem de irigații pentru solarii de grădină?

Pentru agricultori, montarea unui sistem de irigații în solarii de grădină este un proces destul de simplu, pe care îl pot finaliza cu succes în câteva ore, în funcție de dimensiunea solarului. Dacă nu știi cum se montează un sistem de irigații în solariile de grădină, de ajutor îți vor fi pașii de mai jos, prin care îți explicăm care este parcursul acestei activități.

În funcție de bugetul disponibil, poți alege între variante de sisteme de irigații mai simple sau mai complexe. O variantă de sistem ușor de folosit și accesibil ca preț este cel format din bandă sau tub de picurare, care se montează conform instrucțiunilor de mai jos.

 

1. Pregătirea pieselor necesare pentru sistemul de irigații

Sistemele de irigare prin picurare pot avea diferite configurații, însă piesele întâlnite în majoritatea cazurilor sunt următoarele:

  • țeavă PEHD de apă de 32 mm;
  • sistem de filtrare;
  • robinet de compresiune;
  • bandă de picurare;
  • robineți pentru banda de picurare;
  • mufe pentru banda de picurare;
  • dopuri pentru banda de picurare.

2. Montarea filtrului de apă și a robinetului de compresiune pentru sistemul de irigații

Pentru a evita situația în care sistemul de picurare se va înfunda din cauza impurităților din apă, specialiștii îți recomandă să utilizezi un filtru pentru sistemul de irigații, care se montează pe țeava de apă.

Totodată, înainte de instalația de picurare propriu-zisă, se recomandă montarea unui robinet de compresiune, care va controla debitul de apă și îl va închide la nevoie.

3. Montarea țevii de apă pentru sistemul de irigații

Țeava PEHD de apă de 32 mm face legătura între sursa de apă și zona de irigat. De această țeavă se vor lega conectorii și banda de picurare.

4. Montarea robineților pentru banda de picurare 

După montarea țevii de apă, te poți folosi de o freză pentru bormașină, cu ajutorul căreia vei da găuri în țeavă pentru a monta robineții. Acești robineți pentru banda de picurare se montează la distanța necesară, de obicei distanța dintre rândurile de plante. Capătul mai subțire al robinetului se va monta cu ajutorul garniturii în țeava de apă, în timp ce pe celălalt capăt se va monta și fixa banda de picurare, cu ajutorul filetului.

5. Montarea benzii de picurare pentru sistemul de irigații

De obicei, benzile de picurare au o dungă colorată care marchează partea ce trebuie pusă în sus sau, dacă nu dispun de această dungă, te poți orienta în funcție de găurile pentru picurare, care vor fi așezate în sus.

Dacă ai stabilit rândurile pe care vrei să le uzi și ai montat robineții conform acestora, poți fixa banda la țeava de apă și apoi o poți tăia în funcție de necesitate. Banda de picurare se va așeza în linie dreaptă și se va fixa pe traseul dorit cu ajutorul unor cleme de sârmă.

La capătul liniei de picurare vei avea nevoie și de dopuri, pentru a nu risipi apa. Totodată, de ajutor îți pot fi și mufele de îmbinare, pe care le poți folosi în cazul în care se termină sau se rupe banda de picurare.

Cum se folosește sistemul de irigații pentru solarii de grădină?

După prinderea răsadurilor, nu se recomandă udarea plantelor pe o perioadă de două săptămâni, astfel încât acestea să își dezvolte rădăcinile în profunzime.

Apoi, pentru a te asigura că plantele tale vor beneficia de cele mai bune condiții, trebuie să stabilești un program de irigare adecvat, care să se plieze pe necesitățile specifice ale plantelor, dar și pe condițiile meteorologice. Totodată, norma zilnică de udare va crește odată cu creșterea temperaturilor, când plantele vor avea nevoie de mai multă apă.

Util îți poate fi și un dispozitiv de măsurare a umidității solului, care te va ajuta să eviți supra irigarea sau sub irigarea plantelor.

 


← Înapoi la blog

Meșterești