Umflarea butoaielor din lemn

Umflarea butoaielor din lemn

Băutura de calitate merită să fie depozitată în cele mai bune condiții, iar butoiul de lemn este soluția perfectă. Băuturile alcoolice sunt alimente facultative în alimentația omului, totuși ele sunt aproape nelipsite în consumul zilnic al populației. Calitatea și inofensivitatea băuturilor alcoolice se obține și se monitorizează prin sisteme de management al siguranței alimentului și prin metode care asigură prevenirea sistematică a pericolelor potențiale.

Butoiul de lemn este un vas de mare capacitate ce este făcut din doage de lemn fixate cu cercuri metalice, mai larg la mijloc decât la capete, folosit pentru păstrarea diferitelor lichide, în special a vinului. La confecționarea butoiului se fac mai întâi doagele care sunt niște scânduri mai înguste la capete și mai late la mijloc. Această formă permite să fie strânse cu cercurile. 

La primele utilizări nu este indicat să se păstreze băutura o perioadă foarte lungă deoarece la lemnul din dud și salcâm țuica se va îngălbeni prea tare.

Depozitarea butoaielor de lemn

  • în cazul în care nu este folosit pe o perioadă mai lungă, butoiul de lemn se depozitează într-un loc răcoros ferit de soare și căldură.

Înainte de folosire butoiul trebuie opărit pentru scoaterea taninului din lemn.

Cum se pregătește butoiul de lemn înainte de a fi folosit?

  • primul pas pe care trebuie să-l efectuați înainte de folosirea butoiului de lemn este verificarea cercurilor, acestea trebuie să fie foarte bine fixate;
  • se introduce în butoi apa fiartă aproximativ 10% din volumul butoiului (dacă butoiul are 10 litri se folosește un litru de apă fiartă)
  • se pune dopul și se agită ușor butoiul pentru ca apa fiartă să ajungă pe toată suprafața interioară, timp de câteva minute;
  • următorul pas este umplerea butoiului cu apă rece;
  • se lasă 2 zile plin cu apă după care se golește.

! Procedura trebuie efectuată de 2 – 3 ori, după care butoiul este bun de folosit.

!! Nu se umple butoiul numai cu apă fierbinte, în acest caz existând pericolul să se rupă doagele.

* Dacă butoiul ajunge fără gaură de canea, puteți folosi un burghiu de 16 mm pentru a da o gaură potrivită pentru canea. 

Video de prezentare pentru butoaiele de lemn din oferta MESTERESTI:

CUMPĂRĂ AICI BUTOAIE DIN LEMN

 


← Înapoi la blog

Meșterești