Cum se plantează răsadurile în seră sau solar?

Cum se plantează răsadurile în seră sau solar?

Producția proprie de fructe și legume nu doar că te ajută să economisești, ci îți oferă și siguranța că vei avea parte de cele mai bune surse de hrană sănătoasă. Pentru pofticioși, o opțiune potrivită este plantarea răsadurilor în sera sau solarul din grădină, acțiune ce va asigura o producție timpurie.

Plantarea răsadurilor este una dintre activitățile care nu se pot face după ureche, deoarece plantele tinere sunt destul de sensibile la condițiile de mediu. Astfel, dacă nu vrei să dai bani degeaba pe răsaduri sau să pierzi timpul cu plantarea lor, te sfătuim să ții cont de câteva recomandări care îți vor asigura succesul.

Cum știu că răsadurile sunt pregătite pentru plantare?

Fie că folosești plante din propriile răsadnițe, fie că le cumperi, vei ști că acestea sunt pregătite pentru plantare atunci când îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au un sistem radicular bine dezvoltat; 
  • au un aspect viguros, gros și cu internodii scurte;
  • au înălțimea de 20-30 centimetri și se vede bine primul buchet floral (dar fără să fie înflorit);
  • au vârsta potrivită pentru plantare: 55-70 zile tomate, 60-80 zile ardei, 30-35 zile castraveți;
  • sunt bine irigate, ferite de boli și dăunători.

Pregătirea solului

Dacă te-ai asigurat că răsadurile sunt conforme cu cerințele de mai sus, urmează partea în care te ocupi de pregătirea solului în care vor fi plantate, sol care trebuie să fie afânat și fertilizat, preferabil cu îngrășăminte organice. Având în vedere faptul că în sere și solarii temperaturile sunt ceva mai ridicate decât pe câmp, răsadurile de plante se pot planta mai devreme. Este bine ca în această etapă să ții cont de condițiile de mediu, precum lumina și umiditatea.

Distanța de plantare a răsadurilor

Totodată, la fel de importantă este și distanța la care vei planta răsadurile. În funcție de soi, fiecare plantă are necesități de spațiu diferite, după cum urmează:

  • ardeii pot fi plantați la o distanță între plante de 30-40 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 40-60 centimetri;
  • roșiile pot fi plantate la o distanță între plante de 30-35 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 60 centimetri;
  • castraveții pot fi plantați la o distanță între plante de 70-80 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 30-40 centimetri.

Pentru o dezvoltare optimă a răsadurilor după plantare este necesar să le asiguri plantelor un nivel suficient de umiditate, preferabil prin utilizarea unui sistem de irigare prin picurare, disponibil acum și în oferta noastră de produse. Mai mult, dacă dorești să îți ușurezi munca, poți alege și un utilaj agricol pentru cultivare sau însămânțare.

 


← Înapoi la blog

Meșterești