Ghid practic: Cum se face vinul, de la recoltarea strugurilor până când se trage vinul din boască și depozitarea acestuia

Ghid practic: Cum se face vinul, de la recoltarea strugurilor până când se trage vinul din boască și depozitarea acestuia

Cuprins

Vinul consumat în cantități moderate este una dintre micile plăceri ale vieții. Alături de un fel de mâncare gustos, un pahar de vin poate fi chiar sănătate curată, cu atât mai mult atunci când îl produci chiar la tine acasă. Am pregătit un mic ghid cu sfaturi utile când vine vorba de producția vinului. Hai să descoperim împreună de ce trebuie să ții cont când vrei să produci un vin sănătos, gustos, ce proces trebuie să urmezi, dar și când se trage vinul din boască.

Avantajele producției proprii de vin

Știm cu toți că lucrurile făcute în casă, cu mâinile și puterile noastre sunt mult mai bune și sănătoase. Acest lucru se aplică și mai mult atunci când vine vorba fie de alimente, fie de băuturi pe care le poți face chiar în propria gospodărie. Când vorbim despre vinul de casă, acesta prezintă mai multe avantaje, printre care:

 • gust unic;
 • producție naturală fără conservanți;
 • beneficii pentru sănătate - conform specialiștilor, vinul are o mulțime de proprietăți pozitive dacă este consumat moderat;
 • raport calitate - preț avantajos - poți obține o cantitate mai mare de vin atunci când acesta este fabricat acasă și totodată un vin curat, fără adaos de conservanți, cu surse financiare minime;
 • construirea unei noi tradiții pentru familia ta;
 • satisfacția personală.

fată care culege struguri

Ingrediente necesare pentru vinul de casă

Dacă te-ai întrebat cum se face această băutură acasă, când se trage vinul din boască, dar și de ce ingrediente ai nevoie, MESTERESTI e aici să te ajute! Hai să vedem împreună de ce ingrediente ai nevoie pentru ca vinul tău de casă să aibă un gust perfect!

 • Struguri de calitate (în general între 10 și 100 kg)

Este evident că în procesul de producție al vinului avem nevoie de struguri, iar aceștia trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru ca vinul să iasă cât mai gustos și plin de savoare, totodată plin de nutrienți. Ca sfat extra, ar fi bine să ai în considerare și susținerea viței de vie pe parcursul întregului an. Uite aici un articol unde poți afla mai multe informații despre cum să faci asta într-un mod cât mai eficient -> de ce ai nevoie pentru a susține vița de vie

 • Cât zahăr se pune la vin?

Aici lucrurile țin strict de preferințele personale. Adăugarea zahărului este o chestiune opțională, poți opta pentru a adăuga între 50 și 200 g/litru de suc, în funcție de tipul de struguri ales.

 • Se adaugă apă la vin? 

Apa este un alt lucru opțional pe care îl poți adăuga atunci când recolta nu a fost atât de bogată, poate anul a fost mai secetos. Recomandat este totuși să adaugi o cantitate mică de apă pentru a nu altera gustul vinului.

vin roșu

Când se trage vinul din boască?

Tehnologia vinului s-a dezvoltat, însă știm cu toții că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Una dintre etapele de care cei care fac vin în propria gospodărie țin cont mereu este tragerea vinului din boască. Hai să vedem împreună ce este boasca, dar și când se trage vinul din boască.

În primul rând, hai să aflăm ce este boasca. Ei bine, boasca este vasul de ceramică sau chiar din sticlă, ce are un orificiu micuț, dar care prezintă totuși o circumferință destul de mare pentru a permite vinului să se scurgă.

Când se trage vinul din boască? Ei bine, este recomandat să aștepți între 14 și 21 de zile, dar asta depinde și de temperatura la care este ținut vinul.

Vinul tras din boască este o modalitate veche, tradițională, dar și foarte populară. De asemenea, este un mod excelent de a păstra aroma vinului și savoarea acestuia. Este bine să ai în vedere că pentru a trage vinul din boască este necesar să folosești un furtun special.

Am văzut când se trage vinul din boască, însă termenul de boască mai face referire și la țesuturile rămase în urma zdrobirii strugurilor pentru obținerea vinului. După ce se trage vinul, materia primă ce rămâne este numită boască. Unii transformă boasca în țuică. Totodată, este cunoscut și faptul că după ce se trage vinul din boască, materia rămasă are și beneficii asupra sănătății. Boasca mai este numită și elixirul tinereții, cunoscută fiind pentru antioxidanții pe care îi are. Se pare că această materie primă este deja utilizată în produsele cosmetice. Pentru a se întâmpla acest lucru, boasca este inițial mărunțită, iar mai apoi rezultatul este utilizat în produsele cosmetice.

Producerea vinului acasă - 8 etape generale de urmat

Am aflat împreună de ce ingrediente ai nevoie, dar și când se trage vinul din boască, iar acum hai să vedem 8 etape generale pe care e bine să le urmezi când hotărăști să faci un vin de casă bun.

Poate pare un proces intimidant, însă producerea vinului acasă nu este un lucru chiar atât de complicat.

1. Recoltarea strugurilor 

Prima etapă în fabricarea unui vin de calitate este reprezentată de alegerea strugurilor și recoltarea lor. O vinificație reușită depinde de tipul strugurilor și de perioada lor de recoltare. Conform specialiștilor, perioada perfectă de recoltare este în septembrie deoarece atunci strugurii ating maturitatea. Însă este necesar ca momentul culesului de struguri să fie ales cu atenție, deoarece fiecare soi de struguri are perioada sa. Un anumit conținut de zaharuri din struguri va contribui la un anumit tip de vin. Refractometrul este instrumentul ce se utilizează pentru determinarea cantității de zaharuri. Strugurii se consideră copți când aceștia au valori neschimbate la aciditate, iar cantitatea de zahăr din fructe nu mai crește timp de 2-3 zile. 

2. Zdrobirea strugurilor

A doua etapă din procesul de producere a vinului este zdrobirea strugurilor. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante părți și trebuie făcută ca la carte. De asemenea, pentru a fi sigur că acest proces este îndeplinit și eficient 100%, este recomandat să utilizezi un zdrobitor de struguri, acest tip de produse fiind util pentru a reduce cantitatea de suc pierdut în timpul zdrobirii, dar și pentru a eficientiza procesul. Produsele MESTERESTI din această categorie sunt realizate din materiale rezistente, menite să dureze în timp, dar să fie și ușor de manevrat pentru a fi un ajutor cât mai mare pentru tine! Le găsești chiar aici -> zdrobitor pentru struguri

3. Obținerea mustului

 • După 3-4 zile, când mustul se va “aprinde”, adică fermentarea mustului începe, degajând gaze cu un miros puternic și destul de periculos în spații mici și neventilate, înseamnă că fermentația a început și este timpul să tragi vinul din recipient;
 • Este recomandat să scoți separat stratul superior din vas și presează-l printr-un tifon, pentru a scoate zeama curată. Nu numai că se îndepărtează particulele mici, dar se și saturează mustul cu oxigen, ceea ce contribuie la funcționarea normală a drojdiei de vin în stadiul inițial;
 • Umple vasele cu must aproximativ 70% din volum.

4. Instalarea fierbătorului

Protejează vinul de contactul cu oxigenul, pentru a nu obține o băutură acră. Datorită dioxidului de carbon, se va obține și un randament bun al fermentației.

*Protejarea de oxigen se face prin instalarea unui dispozitiv de etanșare a apei.

5. Fermentarea activă

După ce instalezi fierbătorul, asigură-te că menții condițiile adecvate de temperatură pentru fermentarea vinului (temperatura optimă de fermentare a vinului roșu este cuprinsă între 22-28°C, iar pentru vinul alb, între 16-22°C).

Important: nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C pentru că drojdia se va opri din fermentat și nu va reuși să proceseze tot zahărul în alcool.

6. Opțional: introducerea zahărului

Cât alcool are vinul de casă? Dacă te întrebi de ce aducem asta în subiect acum, acest lucru se datorează faptului că prepararea vinului cu zahăr are legătură cu volumul de zahăr din vin.

Aproximativ 2% din zahărul din must conferă 1% alcool în vinul finit. În majoritatea regiunilor din România, conținutul zahărului din struguri depășește rareori 20%, ceea ce înseamnă că, vei obține un vin cu o putere de 10% și zero dulceață, în cel mai bun caz. Însă, este imposibil să se determine exact conținutul inițial de zahăr din struguri fără un dispozitiv special de măsurare. De asemenea, este inutil să te concentrezi asupra valorilor medii pentru soiuri pentru că ai nevoie de date cu privire la conținutul de zahăr al soiului ales, dintr-o anumită zonă climatică. Deci, cea mai bună soluție rămasă este să te ghidezi după propriul gust, mustul trebuind să fie potrivit de dulce.

 • Ca să menții fermentația normală, conținutul zahărului din must nu trebuie să depășească 15-20%, iar pentru a asigura această condiție, trebuie să pui zahărul în părți
 • La 2-3 zile după începerea fermentației, gustă mustul (când devine acru înseamnă că zahărul din struguri este procesat și trebuie să adaugi aproximativ 50 g/litru de must: amestecă 1-2 litri de must într-un recipient separat, diluează zahărul în el, apoi toarnă siropul rezultat înapoi)

Repetă această procedură de mai multe ori (de obicei, de 3 ori în primele 15-25 de zile de fermentare). Conținutul de zahăr al mustului va scădea foarte încet, ceea ce înseamnă că există suficient zahăr.
În funcție de temperatură, de cantitatea de zahăr și de activitatea drojdiei, termenul de fermentație al vinului este cuprins între 30 și 60 de zile. Dacă fermentarea nu se oprește după 60 de zile de la instalarea fierbătorului, pentru a evita amărăciunea vinului, acesta se toarnă într-un alt vas și se mai lasă la fiert în aceleași condiții de temperatură.

7. Tragerea vinului de pe drojdie

Acest proces este cunoscut în unele zone ale țării ca "tragerea vinului din boască".

 • Atunci când mustul se oprește din fiert, iar la baza vasului se formează un fel de pastă din drojdie, este momentul să muți vinul într-un alt recipient, pentru ca vinul să nu prindă un gust amar din cauza excesului de drojdie din vas
 • Cu 1-2 zile înainte să muți vinul, pune vasul de pe podea pe o masă, un raft sau un scaun. După ce compoziția se liniștește, poți trage vinul în noul vas, cu ajutorul unui furtun

8. Fermentarea liniștită (maturarea)

Fermentarea vinului în damigeană - acum se formează gustul final al vinului. Durata acestei perioade poate fi cuprinsă între 40 și 380 de zile.

Capsează și depozitează într-o pivniță întunecată, într-un beci sau într-un subsol (la o temperatură de aproximativ 5-15°C) sticla de vin, ce trebuie să fie umplută până la partea superioară pentru a evita contactul cu oxigenul.

vin roșu

Tipuri de vin și prepararea acestora

Există mai multe tipuri de vin, însă cele principale, pe care toată lumea le cunoaște, sunt vinul roșu, vinul alb, dar și cel rosé. Fiecare are particularitățile sale și modul său de preparare. Hai să le descoperim împreună!

Cum se face vinul roșu și fermentarea vinului roșu

Dacă vorbim despre procesul de producere a vinului roșu, acesta necesită o perioadă mai mare de macerare a mustului împreună cu boabele de struguri. Astfel, taninul din coaja boabelor se va transfera mustului, iar vinul obținut va avea o culoare roșie mai închisă. 

Este bine de știut că atunci când vorbim despre vinul roșu, strugurii trebuie să ajungă complet la maturitate înainte de a fi folosiți. Așadar, pentru vinul roșu, strugurii trebuie culeși spre sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, astfel fructul acumulând maximul de zaharină. 

Etapele efective de producere a vinului roșu sunt asemănătoare cu cele 8 menționate anterior, însă ca și timp de fermentare pentru a obține un vin roșu de calitate se recomandă 7 - 10 zile dacă vremea este mai călduroasă, dar dacă vremea este rece se recomandă o perioadă de 14 - 18 zile.

Dacă te întrebi cât zahăr se pune la vinul roșu, aici lucrurile diferă în funcție de soiul strugurilor, dar și de gustul tău. În plus, nu uita că zahărul modifică și volumul de alcool. Specialiștii recomandă să adaugi aproximativ 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.

Cum se face vinul alb

Prepararea vinului din struguri albi nu este extrem de diferită față de rețeta de vin roșu. Strugurii trebuie culeși când ajung la maturitate pentru ca savoarea vinului să aibă potențial maxim. După presarea strugurilor rezultă mustul, iar pentru a deveni vin, acesta trebuie lăsat la fermentat între 15 și 20 de zile. Dacă îți dorești să obții un vin dulce, procesul de fermentare trebuie oprit mai devreme. Poți face acest lucru prin scăderea temperaturii, separarea părţii limpezi de depozit (drojdie) sau prin adăugarea de dioxid de sulf, în limitele prevăzute de lege (la vinurile seci – 210 mg/l iar la vinurile dulci – 300 – 350 mg/). 

Cum se face vinul rosé

În ceea ce privește vinul rosé, acesta este unul dintre cele mai rafinate sortimente, cu o infuzie de arome plăcute, așadar îți înțelegem curiozitatea legată de modul de preparare. Hai să vedem împreună cum să obții cel mai bun vin rosé!

Există în mare trei metode de a face un vin de culoare rosé:

 • macerația peliculară
 • metoda "sângerării"
 • metoda amestecului

Metoda macerației peliculare este una dintre cele mai simple. Strugurii sunt zdrobiți, iar învelișul acestora este adăugat pentru a intra în contact cu mustul răcit, pentru ceva timp, în general între două si douăzeci de ore. Cu cât mustul va rămâne mai mult timp în contact cu învelișul strugurilor, cu atât culoare va deveni mai intensă. Mustul este apoi drenat pentru a fi fermentat. 

Metoda "sângerării" sau metoda Saignée are la bază următorul proces: mustul este pus într-un vas împreună cu învelișul strugurilor, după o perioadă, în general între 2 ore și 2 zile, o parte din must este scurs și lăsat la fermentat fără sâmburi și învelișul fructului, rezultând astfel vinul rosé.

Metoda amestecului este des folosită pentru producerea de vinuri spumante rosé. După cum îi spune și numele, metoda presupune simpla amestecare a vinului alb cu o cantitate mică de vin roșu, în general nu mai mult de 5%.

soiuri de vin

Depozitarea vinului de casă - 4 reguli de aur

Am văzut împreună care sunt etapele pentru producerea unui vin de casă gustos și sănătos, ce este boasca, dar și când se trage vinul din boască. Nu este chiar așa greu, nu? Hai să vedem și câteva secrete de care să ții cont în momentul în care hotărăști cum să depozitezi vinul pentru ca acesta să îmbătrânească frumos! 

Reguli de aur pentru depozitarea vinului:

 1. Păstrează vinul într-un loc ferit de prea multă lumină

 2. Păstrează vinul la o temperatură între 10°C – 12°C

 3. Umiditatea perfectă pentru depozitarea vinului este între 50% și 80%

 4. Ai grijă ca materialele din care sunt confecționate butoaiele sau cisternele în care depozitezi vinul să fie de calitate înaltă

Tipurile de butoaie pentru vin diferă în funcție de material și se aleg conform nevoilor, bugetului și preferințelor. Există butoaie de lemn, dar și cisterne de inox. Hai să vedem beneficiile fiecăruia în parte!

Pe blogul nostru găsești un articol plin de informații și sfaturi legate de alegerea butoaielor de lemn, hai să-l vezi dacă ai nevoie de puțin ajutor! Îl găsești chiar aici -> butoaiele de lemn și beneficiile acestora asupra calității vinului

Butoaie de lemn:

 • oferă o culoare frumoasă băuturii
 • calitatea băuturii în timp crește și datorită beneficiilor aduse de materialul lemnului butoaielor
 • lemnul protejează lichidul de bacteriile care pot conduce la oțețire sau la schimbarea radicală a texturii băuturii
 • lemnul este un material rezistent, dar și ecologic.

De asemenea, dacă ai nevoie de indicații legate de montarea unui butoi și procesul de umflare al acestuia, MESTERESTI te ajută! Ai aici atât produsele noastre, beneficiile pe larg ale unui butoi de lemn, video de prezentare, dar noi știm că oamenii au nevoie de oameni, așadar oferim consultanță telefonică și te putem ajuta cu orice sfat ai nevoie!

Cisterne din inox:

 • ușor de utilizat
 • le poți folosi pentru mai multe tipuri de lichide
 • sunt ușor de igienizat
 • poate fi depozitată pe verticală, economisind spațiu

Dacă ai nevoie de o cisternă de inox, sigur o găsești aici. Avantajele ți le-am spus noi, tu decizi. Punem accent pe calitate și durabilitate, așadar materialele din care sunt confecționate cisternele noastre sunt rezistente în timp la factorii externi ce le-ar putea afecta. Nu uita că pentru unele dintre ele ai transport gratuit, iar dacă ai nevoie de sfaturi și ajutor, unul dintre consilierii noștri va fi cu siguranță la dispoziția ta.

Am împărtășit cu tine toate secretele pe care le știm despre vin, sfaturile despre producerea acestuia, când se trage vinul din boască, dar și cum este bine să îl depozitezi. Acum tu trebuie doar să te lași cuprins de farmecul acestei călătorii, să experimentezi cât mai mult și să vezi ce tip de vin ți se potrivește.

Ține cont de 4 lucruri: calitatea strugurilor, calitatea butoaielor sau cisternelor în care vei depozita băutura, atenția și timpul pe care le acorzi procesului de obținere a vinului. Pe final, nu uita ingredientul secret - la fel ca și în cazul preparării alimentelor, vinul obține un gust deosebit atunci când este făcut cu dragoste.

abonare newletter


← Înapoi la blog

Meșterești