Care sunt cele mai bune soiuri de roșii pentru solar?

Care sunt cele mai bune soiuri de roșii pentru solar?

Cuprins


Agricultorii utilizează tot mai frecvent solariile pentru a-și crește roadele în condiții excelente, ferite de intemperiile vremii. Datorită faptului că un solar grădină se poate utiliza întregul an, ai șansa de a avea propria cultură de legume. În cazul roșiilor, acestea se folosesc într-o mulțime de combinații pentru prepararea mâncărurilor: de la salate, supe cremă sau paste și până la murături, iar lista poate continua. 

Atunci când zicem cuvântul roșie, cu siguranță gândul se duce către roșiile bunicii, care erau crescute cu atâta dragoste și care mereu erau perfecte: aromate, zemoase și dulci. Roșiile sunt cunoscute și pentru complexele de vitamine A, B, C, care întăresc sistemul imunitar, nervos, cardiovascular și osos, deci consumarea acestor produse este chiar necesară.

Dacă ești interesat de întregul proces de creșterea a roșiilor în solarii de grădină te invit să citești cu atenție acest articol, pentru a afla toată informația necesară - de la faza de sămânță a roșiei, până când aceasta poate fi culeasă pentru consum.

                                         

Ce avantaje are cultivarea roșiilor și a altor legume în solarii de grădină?

Cultivarea legumelor în solarii de grădină aduce o mulțime de beneficii pentru proprietar. În primul rând ești mai sigur de mediul în care cresc și se dezvoltă legumele, deoarece solarul creează acel mediu perfect de dezvoltare și ferește culturile de alți factori externi, precum: vânt, raze UV, zăpadă, furtuni etc. Datorită acestui produs vei avea mai puține pierderi, iar randamentul legumelor coapte va fi unul mult mai mare. În plus, creșterea propriei culturi în solar aduce beneficiul de a avea mereu legume sănătoase și proaspete pe masa întregul an. Totodată, cultivarea legumelor cu ajutorul solariilor poate fi și o afacere profitabilă, deoarece îți poți vinde produsele obținute în condiții ecologice pe piață.

                                                          

Ce modele de solarii grădină pentru roșii există pe piață?

Pe piață se găsesc variate modele de solarii grădină. Acestea sunt de calitate diferită, iar atenția la acest detaliu este importantă pentru o bună rezistență și durabilitate în timp a produsului. Un solar grădină profesional reprezintă alegerea cea mai sigură deoarece are caracteristici de nivel superior. Atrage atenția și la țeavă, aceasta trebuie să fie galvanizată pentru a asigura o stabilitate excelentă, dar și pentru a nu fi afectată în timp de coroziune. În funcție de culturile planificate și de spațiul disponibil se alege dimensiunea optimă a solarului.

                                                             

Cele mai bune soiuri de roșii pentru solar 

Soiurile de roșii se aleg în funcție de perioada în care se plantează deoarece fiecare soi are nevoie de o anumită căldură pentru dezvoltare. Printre cele mai populare soiuri de roșii se numără: 

  • Momini Salzi  sau Lacrimile Fecioarei acest soi este cunoscut pentru forma de inima și cantitatea mare a unei roșii de 500 g. Cu un gust unic și aromat, aspect neted aceasta are o tărie medie și se recomandă a fi consumată în stare proaspătă.
  • Inima de Bou - un soi tradițional de roșii care are un proces de creștere semi-timpuriu, cu perioada de vegetație aproximativ de 120 zile. Greutatea unei roșii ajunge până la 400 grame.
  • Rozov gigant- gust deosebit, perioada de vegetație de 100 zile. Roșiile din acest soi au o greutate de la 500 g până peste 1 kg. 
  • Tomate Kingset F1 - acest soi este perfect pentru culturile timpurii, greutatea este de aproximativ 200 g. Fructele sunt de un roșu intens de la interior spre exterior.
  • Tomate Ghittia - roșii de forma rotundă cu o greutate de până la 300 g rezistente la crăpare. Gustul acestora este cel a roșiilor tradiționale de altădată. 

                                                       

Când se face plantarea roșiilor în solar? 

Plantarea roșiilor în solar se realizează în deseori în lunile martie - aprilie pentru culturile de primăvară și la sfârșit de vară început de toamnă pentru culturile târzii. În cazul în care sunt condiții optime cu temperaturi de 12 ℃ în pământ  iar în aer predomina temperatura de 15-20 ℃ perioada de plantare poate varia. Înainte de plantarea propriu-zisă este nevoie de pregătirea construcției, îngrijirea corectă a solului și hrănirea acestuia cu îngrășăminte acolo unde este cazul. Distanța recomandată de plantare între rânduri este de 75 - 80 cm iar între plante de 35 cm. Ulterior sunt necesare lucrările de umplere a golurilor, de palisare, copilit, defoliere pentru ca culturile să crească armonios fără impedimente. Odată la ceva timp este nevoie și de prășirea buruienilor iar în cazul afectării de boli se aplica soluțiile necesare. Pentru a se coace eficient temperatura din aer nu trebuie să fie mai mică de 20 ℃ ziua și 15 ℃ noaptea.

Cum se îngrijesc culturile de roșii din sere și solarii? 

O îngrijire corectă va înseamnă o producție bogată de aceea încă de la plantarea seminței sau răsadului trebuie urmate câteva reguli importante pentru a exclude orice pericol. O primă regulă este poziționarea plantației. Acestea trebuie să se afle într-o zonă la care soarele ajunge treptat ci nu direct în razele soarelui, pentru a evita uscarea. A doua regulă ce trebuie respectată cu grijă este asigurarea culturilor de tomate cu apă întrucât solariile sunt un spațiu protejat iar apa din precipitații nu are acces. În funcție de faza de vegetație aceasta va avea diferit nevoie de apă. În faza de răsad cantitatea va fi de până la 0,5 litri iar atunci când ajung în faza matură între 1,5 - 3 litri. Se recomandă udarea culturilor la apus întrucât pe parcursul nopții vor absorbi apa și se va începe procesul de fotosinteză. Cantitatea de apă va depinde de sezon, vara plantele vor trebui udate de 3-4 ori pe săptămână iar în sezonul rece de 1-2 ori. 

                                              

În concluzie, solarul este produsul perfect pentru a crește rapid, sigur și sănătos legume și fructe în orice sezon al anului. Achiziționează un solar și bucură-te de avantajele deosebite pe care le oferă, cu siguranță vei rămâne mulțumit iar munca în grădina va deveni mai simplă și mai comodă.

 


← Înapoi la blog

Meșterești