Case din panouri sandwich - modele, prețuri, avantaje, dezavantaje

Case din panouri sandwich - modele, prețuri, avantaje, dezavantaje

O vorbă din popor spune că: ’’în viață trebuie să clădești o casă, să faci un copil și să sădești un pom’’ - aceasta e menirea omului. La început pare destul de greu să înțelegi cu adevărat semnificația pentru că o casă nu este doar o simplă construcție, ci este locul unde îți petreci o mare parte din timp alături de cei dragi, iar crearea ei trebuie să aducă armonie, căldură și sentimente frumoase și vii ori de câte ori te întorci acasă. Fiecare idee și pas făcut pun temelia unei vieți împlinite și te duc mai aproape de casa visurilor, în care să te bucuri de zâmbetele copiilor, iar la exterior aceasta să fie completată estetic de pomii plantați cu atâta dragoste.

Odată cu evoluția tehnologiei, domeniul construcției a beneficiat de transformări care au dus la un progres important și la realizarea construcțiilor într-un timp mai scurt, dar la fel de calitativ și durabil. 

Astăzi există posibilitatea de a primi casa direct la cheie, cu finisajele dorite, în 1 - 3 luni, iar acest lucru se datorează panourilor sandwich, produse special concepute pentru a reduce durata de construcție a unei locuințe datorită sistemului de montare. În acest articol îți prezentăm îndeaproape și mai detaliat ce înseamnă casele din panouri sandwich și ce le face atât de atractive și atât de căutate. 

De ce au început să fie din ce în ce mai căutate casele din panouri sandwich? 

Casele din panouri sandwich nu au ajuns atât de populare întâmplător. Acestea vin cu o serie de beneficii importante și sunt cunoscute ca fiind un material de construcție convenabil și de încredere. Din propria denumire, panou sandwich, se poate înțelege că acesta este compus din două plăci care pot fi din OSB sau fibrociment, iar miezul este compus dintr-o umplutură izolatoare. Datorită acestei compoziții și structuri, casele din panouri sandwich vor avea proprietăți excelente de protecție termică. Popularitatea acestor panouri se datorează și economiilor pe care le aduce, începând cu construirea acesteia și până la utilizare. 

Ce modele de case din panouri sandwich poți alege?

Construirea unei case din panouri sandwich ține de preferințele fiecăruia și de spațiul de care dispune. Există o mulțime de combinații și stiluri, iar modelele sunt nelimitate. 

                                                       

Cât costă o casă din panouri sandwich?

Costul unei case panouri sandwich variază și se poate cunoaște cu exactitate în urma proiectului stabilit. General vorbind, aceasta este mai ieftină ca orice altă construcție clasică și la construirea ei nu ai nevoie de o mulțime de lucruri, suficiente pentru a ridica o construcție robustă fiind panourile sandwich. Panourile sandwich sunt apreciate tocmai pentru prețul rezonabil pe care îl prezintă.

Ce avantaje și dezavantaje au casele din panouri sandwich? 

Casele construite cu ajutorul panourilor sandwich vin cu o serie de caracteristici care sunt avantajoase, dar, ca și orice material, au și mici dezavantaje pe care le poți descoperi mai jos.

                                      

Avantaje ale caselor din panouri sandwich

  • ușurință în utilizare, datorită structurii deja create până la cele mai mici detalii;
  • gamă largă de dimensiuni, care pot fi și personalizate;
  • timp redus de construcție, datorită montajului facil;
  • datorită greutății mai reduse comparativ cu alte materiale, structura de suport a caselor din panouri SIP este mai simplă, iar spațiul locuibil este folosit eficient;
  • eficiență maximă și costuri reduse;
  • materiale prietenoase cu mediul;
  • rezistență seismică de până la 9 grade;
  • grad ridicat de izolație termică ce duce la economii considerabile;
  • durabilitate mare în timp;
  • rentabilitate bună a investițiilor;
  • ​​izolare fonică bună;
  • panourile sandwich se pot folosi și la reconstrucția clădirilor;
  • rezistă excelent la încărcări longitudinale de 20 tone și încărcări transversale de 3,5 tone;
  • datorită elementelor prefabricate, construcția poate avea loc indiferent de sezonul de afară, nefiind necesare anumite condiții speciale.

Dezavantaje ale caselor din panouri sandwich 

  • panourile au nevoie de transport specializat pentru a nu suferi modificări la deplasare;
  • suprafața caselor este limitată până la 100 mp;
  • casele din panouri sandwich intră în categoria cu risc de incendiu, la fel ca și cele din lemn, însă ceea ce nu se cunoaște la acest aspect este faptul că spuma din interiorul celor două plăci împiedică răspândirea focului;
  • panourile sandwich necesită în anumite cazuri și garnituri din cauciuc pentru o fixare mai bună.

Trebuie proiect pentru casa din panouri sandwich?

Construirea unei case din panouri sandwich se realizează ca orice casă din alte materiale și este nevoie de un proiect pentru vizualizarea cadrului, gestionarea materialelor și respectarea proporțiilor și dimensiunilor. Altfel spus, planul casei te ajută să ai o vizibilitate mai bună asupra lucrurilor, ca în final aceasta să fie funcționabilă și durabilă. Versatilitatea materialului din care se construiesc casele din panouri sandwich permite, la fel ca și celelalte variante, crearea aspectului dorit.

                                                       

Se merită să alegi o casă din panouri sandwich?

Te frământă gândul dacă se merită să alegi o casă din panouri sandwich? Ei bine, răspunsul este că da, într-adevăr se merită, deoarece este o structură testată în timp și utilizată de decenii atât în America, cât și în Europa, rezistând perfect în fața intemperiilor. Acest tip de construcție este rentabil din toate punctele de vedere, iar dacă vrei să construiești în scop de afaceri, investițiile vor fi rapid transformate în câștiguri, deoarece clădirea va fi finalizată mai rapid decât te aștepți. Mai mult, este necesar de evidențiat și faptul că structura construcției se asamblează ca un puzzle, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de alte materiale pentru prepararea betonului la fel ca în construcțiile de tip tradițional și poți monta structura indiferent de timpul de afară, deoarece nu sunt necesare anumite condiții de uscare. Astfel, se face economie de timp și de muncă, fiind utilizată această tehnologie de tip uscat.

De ce să pierzi timp și energie când există alternative atât de eficiente în ziua de astăzi?

După cum prea bine știm, de multe ori factorul care face diferența este prețul pe care suntem nevoiți să-l scoatem din portofel. Dacă nu vrei să investești o sumă imensă în construcții, ci una rezonabilă, cea mai bună decizie este casa din panouri sandwich. Calitate, confort și siguranță la același nivel, datorită tehnologiei panourilor SIP. În plus, pe lângă toate beneficiile prezentate mai sus, acestea contribuie și la un aspect îngrijit și estetic rafinat.

În concluzie, dacă ai în plan să optezi pentru un așa tip de construcție, să știi că nu vei da greș și nu e cazul să renunți la această idee. Această alternativă excelentă cucerește din ce în ce mai mult prin condițiile de bunăstare pe care le oferă și vei vedea că vei rămâne la fel de entuziasmat și mulțumit după ce vei păși pragul casei.

 


← Înapoi la blog

Meșterești