Cum îngrijim complexele de joacă Jungle Gym?

Cum îngrijim complexele de joacă Jungle Gym?

Pentru copii, jocurile distractive desfășurate în complexele de joacă din aer liber sunt nelipsite din repertoriul activităților favorite. Astfel, părinții merg deseori cu aceștia în locurile special amenajate pentru ca energia copiilor să fie consumată într-un mod productiv și interactiv.

O întreținere necorespunzătoare a complexelor de joacă, mai ales în cazul în care acestea sunt asamblate manual, poate duce la accidentări neplăcute pentru copii, dar și pentru părinți.

Este de la sine înțeles că siguranța copiilor este pe primul loc, așa că îți dăm câteva tips & tricks pentru o bună mentenanță a complexelor de joacă Jungle Gym:

Inspecția vizuală periodică

Recomandăm ca, săptămânal sau chiar zilnic, să fie efectuată o inspecție vizuală a componentelor din care este construit complexul de joacă, precum și a elementelor de legătură între piesele acestuia. Astfel, se poate observa starea generală a echipamentelor destinate activităților distractive pentru copii. Calitatea componentelor complexului și a suprafeței locului de joacă sunt, de asemenea, verificate pentru a identifica defectele, în cazul în care acestea există.

Inspecția în timpul funcționării

Recomandăm ca acest tip de inspecție să se efectueze lunar, pentru a fi examinate în detaliu gradul de uzură, stabilitatea, performanța și posibilele defecte ale echipamentelor din complexul de joacă. În plus, este ideal ca verificarea suprafețelor și a funcționalității echipamentelor să se realizeze lunar.

Efectuarea inspecțiilor de către un specialist autorizat

Acesta poate evalua riscurile existente într-un mod eficient și, ulterior, se pot lua măsurile necesare pentru remedierea problemelor apărute. După caz, se pot înlocui echipamentele care nu mai prezintă siguranță pentru copii, utilizarea complexului de joacă fiind restricționată în intervalul de timp în care se efectuează reparațiile necesare.

Existența instrucțiunilor de utilizare, scrise în două variante (atât pentru părinți, dar și pentru copii)

Utilizarea neadecvată a echipamentelor poate duce la deteriorarea acestora. Suprasolicitarea echipamentelor de joacă prin utilizarea acestora de către un număr mai mare de copii (cuprinși în categorii de vârste nepotrivite destinate dificultății activităților din complex, precum și cu greutăți ce depășesc limita maximă admisă) comparativ cu cel recomandat de producător, duce la scurtarea duratei de viață a echipamentelor și uzura accelerată a acestora. Prin urmare, este necesară cunoașterea modului corect de utilizare al complexului. Acest lucru poate fi posibil dacă există, pentru copii, un panou cu reguli interactive de utilizare a jocurilor din complex, formate din diferite imagini ușor de înțeles, iar pentru părinți este indicat ca instrucțiunile să fie complexe și să includă și variantele interzise de utilizare a acestuia. Sfat: cea mai importantă regulă este reprezentată de supravegherea copiilor de către părinți.

Respectarea zilnică a regulilor sanitare, prin realizarea activităților de igienizare și curățenie a spațiului de joacă Jungle Gym

Recomandăm curățarea periodică a echipamentelor și suprafețelor unde copiii au acces pentru a se juca. Atunci când nu sunt îngrijite corespunzător, spațiile publice se pot transforma în surse de infecție pentru cei care le utilizează, acest lucru putând fi evitat dacă locurile unde aceștia au acces sunt dezinfectate periodic. Este foarte important să se acorde atenție și locurilor unde copiii nu au acces, cum ar fi sub tobogane, poduri, mese sau scaune. Murdăria și praful se pot instala extrem de ușor, motiv pentru care se recomandă existența unui dispenser pentru săpun care nu conține substanțe toxice, care să fie utilizat atât de copii, cât și de părinți.

Întreținerea specifică a echipamentelor

Fiecare piesă din complexul de joacă este diferită, necesitând modalități de întreținere distincte. De exemplu, suprafața toboganelor necesită aplicarea periodică a spray-urilor cu silicon, aceasta devenind rigidă, în timp. De asemenea, echipamentele care au legături necesită verificarea șuruburilor pentru a identifica lipsa sau slăbirea acestora. Se acordă atenție sporită pieselor mobile foarte uzate și metalelor care prezintă urme de eroziune. În cazul în care echipamentele sunt foarte vechi, se recomandă înlocuirea acestora.

Planificarea unei zi din săptămână în care se realizează mentenanța propriu-zisă a complexelor de joacă

Îngrijirea complexului de joacă poate fi mult mai facilă și mai eficientă dacă există un program care să fie respectat în acest sens. Astfel, se vor cunoaște de la început sarcinile de îndeplinit și timpul va fi utilizat într-un mod productiv.

Implementarea unui sistem de rapoarte și reclamații

Acesta poate fi utilizat pentru a ține evidența problemelor a căror rezolvare este necesar a fi realizată de către un specialist. Astfel, nu se vor omite aspecte care par minore, dar, în realitate, au o deosebită importanță pentru siguranța copiilor în timpul utilizării complexului de joacă.

În plus, se recomandă ca:

  • spațiul de joacă să fie delimitat printr-un gard, în special dacă acesta se află în imediata apropiere a drumurilor, parcărilor, căilor ferate sau lacurilor
  • suprafețele de sub echipamentele destinate jocurilor să fie moi, pentru a diminua loviturile cauzate de căzături în timpul jocurilor. Materialele potrivite sunt nisipul, pietrișul fin sau granulele de cauciuc, iar cele nepotrivite pentru această utilizare sunt reprezentate de pământ sau gazon
  • echipamentele din metal să fie amplasate în zone umbrite, pentru a se evita orice fel de arsuri în timpul utilizării acestora

Prevenția este întotdeauna cea mai bună metodă de a menține siguranța și confortul în spațiile de joacă pentru copii. Acestea pot reprezenta locuri ideale de petrecere a timpului liber dacă se au în vedere aspectele menționate mai sus.

Asigură-te că respecți și, astfel, complexele de joacă Jungle Gym pot fi preferatele copilului tău pentru mult timp!


← Înapoi la blog

Meșterești