Vița de vie este o cultură care are nevoie de o întreținere specială. Unul dintre aspectele cele mai importante privind înființarea și întreținerea unei podgorii este legat de sistemul de susținere. În ultimul timp au apărut mai multe soluții, specialiștii MESTERESTI oferind propuneri precum araci, bulumaci sau stâlpi de beton.
Șpalierii reprezintă una dintre cele mai sigure și solide soluții de susținere pentru vița de vie. Șpalierii sunt stâlpi de beton care prezintă câteva avantaje importante față alte soluții de prindere.
Fiind confecționați din beton armat, șpalierii de la MESTERESTI au o durată de viață prelungită, având o durată de viață de peste 25 de ani. Stâlpii au rezistență sporită în cazul intemperiilor, fiind greu de rupt sau răsturnat în cazul unor furtuni sau vânturi puternice. Cu o mare rezistență în timp, rata de amortizare crește semnificativ. De asemenea, șpalierii permit executarea de lucrări mecanizate, cu tehnologie avansată, ceea ce sporește productivitatea. Acest indicator este îmbunătățit și de gradul optim de încărcare a butucilor pe sistemul de prindere, ceea ce oferă și garanția unei bune calități a strugurilor.
Cel mai bun moment pentru instalarea șpalierilor este în toamna anului în care este înființată podgoria, dar stâlpii de beton pot înlocui și stâlpii mai vechi în cazul în care podgoria a fost înființată mai demult. Înainte de începerea lucrărilor, este bine de știut că sistemul de susținere cuprinde, pe lângă șpalieri, sârme, ancore sau contraforturi și întinzătoare.
Procedura de instalarea a sistemului de prinderea a viței de vie trebuie să înceapă cu marcarea locului unde vor fi montați șpalierii. Cel mai important moment este stabilirea locului pentru stâlpii fruntași, iar ulterior se marchează locul stâlpilor mijlocași. Aceștia trebuie montați la distanțe cuprinse între 7 și 9 metri, în funcție de calitatea solului, dar și de încărcarea pe care o anticipați pentru fiecare butaș în parte.
A doua etapă este executarea gropilor unde vor fi montați stâlpii de beton. Săparea gropilor se face fie mecanic, fie manual. Gropile pentru șpalierii fruntași trebuie să fie adânci de 70 de centimetri, iar pentru stâlpii mijlocași de 50 – 60 de centimetri.
Odată montați șpalierii, urmează ancorarea lor și întinderea sârmei pe rândurile de viță de vie. Această ultimă procedură este una migăloasă, dar extrem de importantă. Munca se realizează cu ajutorul unui întinzător de sârmă. Întinderea sârmelor începe de sus în jos, de la etajul superior către cel inferior, la înălţimile corespunzătoare formei de conducere alese. Cel mai simplu este să montezi sârma pe șpalieri din beton sau șpalieri metalici, pe care MESTERESTI comercializează în magazinul său online.