Cum ne ajută vasele de expansiune să economisim bani?

Cum ne ajută vasele de expansiune să economisim bani?

Ce sunt vasele de expansiune?

Vasele de expansiune arată ca mici rezervoare și sunt produse utilizate frecvent în sistemele de încălzire, climatizare și alimentare cu apă. Acestea au rolul unui amortizor, care ajută la reglarea presiunii din sistemele de încălzire și la producerea de apă caldă, ori la alimentarea cu apă. De asemenea, vasele de expansiune compensează variațiile de volum ale lichidelor în funcție de schimbările de temperatură. Aceste produse sunt proiectate pentru a absorbi și a gestiona dilatarea și contracția termică a apei în timpul ciclurilor de încălzire și de răcire ale sistemului.

Aceste produse sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemelor de încălzire. Atunci cand centrala termică pornește și începe să încălzească apa, volumul apei se mărește. Ca rezultat, crește și volumul din instalație, acesta neavând unde să se ducă, ceea ce poate provoca suprasolicitarea celorlalte elemente ale sistemului, sau chiar defectarea. Practic, vasele de expansiune ajută la menținerea presiunii în limite normale și previne deteriorarea componentelor sistemelor de încălzire, fiind un ajutor ideal pentru evitarea cheltuielilor nedorite și, prin urmare, pentru economiile de resurse financiare.

Vase de expansiune pentru hidrofor sau pentru centrală?

Vasele de expansiune pentru hidrofor sunt elemente importante pentru asigurarea unei funcționări optime a hidroforului, deoarece are rolul de a scădea numărul de porniri / opriri, ceea ce va ajuta la reducerea consumului de energie electrică al pompei. Totodată, acesta va proteja pompa de schimbările de presiune ale apei, reglând viteza apei în sistemul de instalație.

Vasele de expansiune pentru centrală au rolul de a gestiona dilatarea și contracția termică a apei, procese ce au loc în timpul ciclurilor de încălzire și răcire ale sistemului. Acesta este un element esențial al sistemului de încălzire pe centrală, ajutând la menținerea presiunii în limitele de siguranță și la funcționarea eficientă a sistemului.

Ce beneficii oferă vasele de expansiune?

Utilizarea vaselor de expansiune se poate face pentru diverse instalații: de la sisteme de încălzire până la climatizare sau sisteme pentru apă. Acestea sunt produse care oferă numeroase beneficii. De exemplu, acestea previn presiunea excesivă a apei din centrale, protejează dispozitivele de încălzire, se instalează și se întrețin ușor. În plus, vasele de expansiune prelungesc durata de viață a sistemului de încălzire sau de alimentare cu apă și previn producerea unor accidente grave, cum ar fi exploziile.

Vasele de expansiune te ajută să economisești apă?

Nivelul de consum al apei sau a altor resurse depășește cu mult capacitatea planetei de a produce aceste resurse. Acest lucru nu mai este o noutate, fapt pentru care orice acțiune de a economisi aceste resurse (apă, energie sau productivitatea solului) este extrem de benefică atât pentru mediul înconjurător, cât și în plan personal. De exemplu, dacă alegi să economisești apă, pentru a putea reduce costul facturilor, efectele pozitive se vor resimți dincolo de interiorul casei tale și de bugetul personal.

Soluțiile pentru economisirea apei sunt numeroase, însă nu toate sunt la fel de practice sau comode. Un exemplu ar fi să speli vasele utilizând o cantitate mai mică de apă de la robinet, dar acest lucru este consumator de timp, răbdare și energie. O altă metodă ar fi să folosești mașina de spălat doar atunci când aceasta este plină, însă nu vei putea să îmbraci hainele tale preferate pentru că va trebui să aștepți o perioadă de timp pentru a putea spăla toate hainele în același timp. De asemenea, dacă te pasionează plantele, poți alege pentru interior sau pentru grădină plante care nu au nevoie de cantități mari de apă pentru întreținere, iar în cazul în care ai și o grădină, poți să uzi legumele dimineața sau seara, pentru a reduce nivelul de evaporare. Acest lucru, însă, limitează cantitatea de activități pe care le poți desfășura în aceste perioade ale zilei, iar ca urmare te poți simți stresat și obligat să faci aceste activități numai când este nevoie, nu și atunci când îți dorești să te relaxezi în timp ce faci activități în grădină.

O metodă ideală de a economisi apă este utilizarea unui vas de expansiune, întrucât acesta nu necesită eforturi fizice din partea ta și contribuie într-o măsură importantă la economisirea de apă.

Pentru a înțelege mai bine de ce vasele de expansiune sunt atât de importante pentru economiile de apă, este necesară detalierea modului de funcționare a acestora. Prin urmare, dacă vasele de expansiune sunt utilizate pentru sisteme de alimentare cu apă, atunci se asigură consumul util de apă și de energie electrică, fiind o bună modalitate de a economisi resurse financiare. În plus, vasele de expansiune stochează apa și, cu cât sunt mai mari, cu atât pompa hidroforului va porni mai rar. Astfel, este prelungită durata de viață a sistemului de alimentare cu apă și nu sunt necesare investiții costisitoare.

Mai mult, în cazul utilizării pentru centrale termice (de exemplu), vasele de expansiune montate în circuitul de încălzire împiedică deschiderea supapei de siguranță a unei centrale, care poate duce la pierderi de apă. De asemenea, încălzirea și creșterea în volum a apei pun presiune atât asupra componentelor centralei în sine (cum ar fi pompa), cât și asupra conductelor care trec prin casă, iar acest lucru le poate deteriora, pot exista scurgeri nedorite sau presiunea apei va crește. Deci, vasele de expansiune protejează echipamentul pentru încălzit propriu-zis, țevile și contribuie la economisirea resurselor financiare alocate facturilor pentru energie electrică și apă.

Vasele de expansiune din oferta MESTERESTI sunt fabricate din materiale de calitate, sunt rezistente, durabile și te ajută să economisești. Alege-l pe cel care ți se potrivește de aici și începe să te bucuri de beneficiile acestuia!

 


← Înapoi la blog

Meșterești