Cum se plantează răsadurile în seră sau solar? La ce distanță se plantează roșiile în solar?

Cum se plantează răsadurile în seră sau solar? La ce distanță se plantează roșiile în solar?

Cuprins


Vrei să afli la ce distanță se plantează roșiile în solar? Atunci ai ajuns la articolul care îți va oferi detalii complete despre când se pun răsadurile de roșii, la ce distanță se plantează roșiile în solar, dar și informații despre alte tipuri de culturi de a căror productivitate ridicată te poți bucura.

Producția proprie de fructe și legume nu doar că te ajută să economisești, ci îți oferă și siguranța că vei avea parte de cele mai bune surse de hrană sănătoasă. Pentru pofticioși, o opțiune potrivită este plantarea răsadurilor în sera sau solarul din grădină, acțiune ce va asigura o producție timpurie.

Plantarea răsadurilor este una dintre activitățile care nu se pot face după ureche, deoarece plantele tinere sunt destul de sensibile la condițiile de mediu. Astfel, dacă nu vrei să dai bani degeaba pe răsaduri sau să pierzi timpul cu plantarea lor, te sfătuim să ții cont de câteva recomandări care îți vor asigura succesul.

Ce legume se plantează în solar și când se pun semințele pentru răsaduri?

Perioada optimă pentru a pune semințele de răsaduri depinde în mare măsură de tipul de plante pe care dorești să le crești și de zona climatică. În general, semințele ar trebui să fie puse cu câteva săptămâni înainte de momentul în care ar trebui să fie plantate în grădină sau în sere și solarii.

Dacă te întrebi ce legume se plantează în solarii și sere de obicei, e bine de știut că cele mai comune răsaduri sunt cele de roșii, ardei, vinete, varză sau castraveți.

În funcție de tipul plantei, perioada de plantare a semințelor pentru răsaduri poate fi diferită, după cum urmează:

  • semănarea semințelor de roșii pentru răsad se poate face în jurul datei de 20-25 februarie în zonele calde și între 1-10 martie în zonele mai reci;
  • semănarea semințelor de ardei pentru răsad se poate face pe la mijlocul lunii februarie în cazul soiurilor timpurii și în decursul lunii martie pentru celelalte soiuri;
  • semănarea semințelor de vinete pentru răsad se poate face pe la începutul lunii martie;
  • semănarea semințelor de varză pentru răsad se poate face pe la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie;
  • semănarea semințelor de castraveți pentru răsad se poate face pe finalul lunii martie.

Când sunt răsadurile pregătite pentru plantare în sere sau solarii de grădină?

Ești curios când se pun răsadurile de roșii și cum știi că acestea sunt pregătite pentru plantare în sere sau solarii de grădină? Ei bine, fie că folosești plante din propriile răsadnițe, fie că le cumperi, vei ști că acestea sunt pregătite pentru plantare atunci când îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au un sistem radicular bine dezvoltat; 
  • au un aspect viguros, gros și cu internodii scurte;
  • au înălțimea de 20-30 centimetri și se vede bine primul buchet floral (dar fără să fie înflorit);
  • au vârsta potrivită pentru plantare: 55-70 zile tomate, 60-80 zile ardei, 30-35 zile castraveți;
  • sunt bine irigate, ferite de boli și dăunători.

Când se plantează răsadurile de roșii - schemă plantare roșii solar

Acum că ai aflat ce legume se plantează în solar și cum știi că sunt răsadurile pregătite pentru plantare, urmează informații despre cea mai importantă cultură dintre toate - cea de roșii. Două dintre cele mai comune întrebări când vine vorba de culturile de tomate sunt când se pun răsadurile și la ce distanță se plantează roșiile în solar.

Pentru a te asigura că vei avea o producție bogată de tomate, îți recomandăm să urmezi o schemă de plantare roșii în solar, care te va lămuri exact când se plantează răsadurile de roșii.

Pentru primul ciclu de producție a roșiilor de grădină, plantarea răsadurilor de roșii se va realiza la începutul primăverii, adică în luna martie. Schema de plantare a roșiilor în solarii sau sere de legume poate varia în funcție de tipul de construcție, zona climatică sau de vigoarea plantelor. De obicei, atunci când se plantează roșiile în solar neîncălzit, se respectă distanța de plantare roșii de 30-35 centimetri între plante și de 60 centimetri între rânduri.

Cum se pregătește solul pentru plantarea roșiilor în solar cu folie sau sere?

Dacă te-ai asigurat că răsadurile sunt conforme cu cerințele de mai sus, urmează partea în care te ocupi de pregătirea solului în care vor fi plantate roșiile de grădină, sol care trebuie să fie afânat și fertilizat, preferabil cu îngrășăminte organice. Având în vedere faptul că în sere și solarii de grădină temperaturile sunt ceva mai ridicate decât pe câmp, răsadurile de plante se pot planta mai devreme. Este bine ca în această etapă să ții cont de condițiile de mediu, precum lumina și umiditatea.

La ce distanță se plantează roșiile în solar?

Atunci când vine vorba de plantarea răsadurilor de tomate, întrebarea principală este la ce distanță se plantează roșiile în solar. Specialiștii recomandă ca plantarea roșiilor în solar să se facă la o distanță între plante de 30-35 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 60 centimetri.

Ce se plantează în solar după roșii?

Acum că ai aflat când și la ce distanță se plantează tomatele în solar, este important să te informezi și despre celelalte tipuri de răsaduri care vor urma după plantarea roșiilor în grădină. Ei bine, ce se plantează în solar după roșii? De obicei, după perioada de plantare a roșiilor în solar cu folie urmează plantarea răsadurilor de ardei, vinete sau castraveți. Acestea se vor planta după cum urmează:

  • ardeii pot fi plantați la o distanță între plante de 30-40 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 40-60 centimetri;
  • castraveții pot fi plantați la o distanță între plante de 70-80 centimetri și la o distanță între rânduri apropiate de 30-40 centimetri.

Cu ce se stropesc roșiile după plantare în solar?

Destul de mulți pasionați de grădinărit se întreabă la ce distanță se plantează roșiile în solar, dar și cu ce se stropesc roșiile după plantarea în solar, o întrebare destul de importantă, care te ajută să ferești răsadurile de dăunători. La o săptămână - două de la plantarea răsadurilor se poate aplica primul tratament, ce va viza în principal alternarioza.

Cum se udă răsadurile din sere și solarii?

Ai aflat acum totul despre culturile de tomate - la ce distanță se plantează roșiile în solar, cu ce se stropesc roșiile după ce au fost plantate, dar și cum se pun celelalte răsaduri de legume. Ce urmează? Așa cum era de așteptat, după procesul de plantare urmează întreținerea culturilor, care nu se poate face fără ajutorul unui sistem de irigații care să le asigure un grad suficient de umiditate.

Pentru o dezvoltare optimă a răsadurilor după plantare este necesar să le asiguri plantelor un nivel suficient de umiditate, preferabil prin utilizarea unui sistem de irigare prin picurare, disponibil acum și în oferta noastră de produse. Mai mult, dacă dorești să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de unele culturi în solar neîncălzit, poți alege și un utilaj agricol pentru cultivare sau însămânțare.

În sere și solarii, culturile au nevoie de o cantitate mai mare de apă, în special din cauza faptului că plantele nu au acces direct la apa ce provine din precipitații. Astfel, culturile din sere și solarii de grădină vor avea nevoie de un sistem de irigații care să le asigure necesarul de apă. Se recomandă irigarea terenului înainte de plantarea răsadurilor, pentru a ușura procesul și a reface rezerva de apă a solului. După ce se prind răsadurile, nu se recomandă udarea lor pe o perioadă de două săptămâni, pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta în profunzime. După trecerea celor două săptămâni, se poate începe administrarea constantă de apă pentru culturi, în funcție de tipul culturii și de perioadă.

Cele mai populare metode de irigare a culturilor din sere și solarii sunt irigarea prin picurare și irigarea prin microaspersie. Dintre cele două opțiuni, varianta mai avantajoasă ar fi cea de irigare prin picurare - prin udarea la rădăcină, se diminuează riscul de apariție al buruienilor, se face economie de apă și energie și se asigură un acces mai facil între plante.


← Înapoi la blog

Meșterești