De ce este bine să păstrăm vinul în butoaie de lemn?

De ce este bine să păstrăm vinul în butoaie de lemn?

Cuprins

Ce butoi de lemn este cel mai bun pentru vin?

Este cunoscut faptul că butoaiele din lemn sunt cele mai potrivite pentru vinuri, atât pentru fermentare, cât și pentru maturare sau stocare. Există pe piață multe variante de lemn din care se confecționează butoaiele, cum ar fi: salcâm, stejar, dud, gorun, castan, frasin, prun sau cireș. Cel mai mare avantaj al butoaielor de lemn este aroma pe care acesta o oferă vinului în timp ce are loc stocarea.

Cu privire la tipul de lemn potrivit pentru butoaiele de vin, cel din stejar este cel ideal pentru depozitarea vinului, mai ales datorită faptului că permite impregnarea unor caracteristici superioare de gust. Odată cu trecerea timpului, știința a demonstrat că stejarul butoaielor pentru vin influențează aromele vinurilor de calitate. De asemenea, se spune că stejarul este dulapul cu mirodenii al celor care fac vin. Gusturile și aromele care pot fi adăugate vinurilor cu ajutorul stejarului sunt: vanilie, nucă de cocos, ciocolată, scorțișoară, cedru, cuișoare, nucșoară, cafea, smochine, lemn ars sau fum. Acest lucru face ca valoarea vinurilor să fie crescută. Toate aceste arome provin numai din lemn și pentru a le pune în valoare butoiul se arde superficial în interior. Alte avantaje ale stejarului sunt:

  • este un antiseptic natural deoarece vinul care fermentează sau care este maturat în butoaiele de stejar are nevoie de o cantitate mai mică de bioxid de sulf
  • ajută la limpezirea și stabilizarea vinului deoarece nu se mai folosesc aditivi de limpezire
  • pentru vinul roșu: stabilizează culoarea și ajută la procesul de învechire
  • adaugă arome vinului, gustul acestuia fiind mai complex și mai sofisticat

Butoaiele de lemn de la MESTERESTI reprezintă tradiția dogarilor transmisă din generație în generație. Fiecare model este unic, fiind meșterit manual de oameni pasionați, cu instrumente de lucru tradiționale. În plus, butoaiele din lemn pentru vin sunt etanșe, vinul fiind păstrat în cele mai bune condiții.

Noi îți recomandăm butoaiele de vin din salcâm sau stejar, pe care le poți folosi pentru a obține un vin de calitate.

Cât timp poate sta vinul în butoi?

Un butoi de lemn rezistă între 50 și 100 de ani, în funcție de lemnul din care este realizat și de modul în care este păstrat și îngrijit.

Din cauză că vinul nu se consumă imediat după terminarea fermentării (în această etapă are încă un gust puternic de drojdie), acesta se păstrează o perioadă în pivniță, moment în care i se aplică tratamente, cum ar fi sulfitarea, pritocirile (pentru limpezirea vinului și pentru a obține o culoare cât mai atractivă), egalizarea, omogenizarea și cupajarea, sau diverse corecții pentru aciditate și culoare. Urmează, apoi, etapa de învechire a vinului, însă nu toate vinurile pot fi învechite.

În funcție de timpii de maturare, vinurile pot sta în butoaie înainte de îmbuteliere după cum urmează:

  • vinurile nobile roșii: 2-4 ani
  • vinurile nobile albe seci: 1-2 ani
  • vinurile nobile albe dulci: 2-3 ani
  • vinurile roze și vinurile aromate: câteva luni, îmbutelierea fiind recomandată  în luna aprilie

De ce se face vinul în butoaie de lemn?

Butoaiele de lemn sunt ideale pentru vin, în primul rând, pentru că procesul de prăjire a lemnului eliberează din acesta diferite arome specifice (cum ar fi cea de vanilie, de cacao, cafea sau de migdale).

În plus, butoaiele de lemn au următoarele caracteristici:

  • sunt rezistente la coroziune și la șocuri mecanice
  • nu imprimă vinului mirosuri sau gusturi neplăcute
  • nu favorizează formarea unor vapori nocivi care pot să afecteze sănătatea consumatorilor
  • poate fi curățat și scurs foarte ușor pentru că apa este evacuată sigur și complet, iar soluțiile folosite la spălare și dezinfectare nu se deteriorează butoiul
  • rezistente termic: își păstrează proprietățile atât la temperaturi foarte scăzute (sub 0 grade Celsius), cât și la temperaturi foarte ridicate, deoarece unele metode de curățare implică expunerea la astfel de valori extreme ale temperaturii
  • au o formă ce permite depozitarea și utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil

Un butoi de calitate este ideal pentru depozitarea vinurilor în condiții optime și, după cum spuneam și mai sus, pentru a oferi acestora o aromă specială.

De ce sunt butoaiele de vin atât de scumpe?

Costul butoaielor de lemn este dat de prezența acestora pe piață. Butoaiele din lemn pentru vin sunt destul de greu de găsit pentru că cei care confecționează astfel de recipiente sunt din ce în ce mai puțini. Totodată, butoaiele de lemn sunt greu de depozitat de către furnizori, fiind nevoie de un cadru din lemn care să susțină fiecare butoi în poziție orizontală.

De asemenea, caracteristicile soiurilor obținute prin utilizarea butoaielor de lemn sunt comparabile cu cele ale esențelor originare din Franța sau Italia, țări renumite pentru calitatea vinurilor, iar acest lucru este un alt motiv pentru care butoaiele din lemn au un preț mai ridicat comparativ cu alte materiale utilizate pentru butoaie.

Butoaiele de vin pot fi refolosite?

Butoaiele din lemn pot fi refolosite dacă sunt curățate corespunzător între utilizări. Pentru curățarea corespunzătoare a unui butoi de lemn se folosesc substanțe și procedee specifice.

Cum se curăță butoaiele de vin?

Butoaiele care nu au suferit defecte majore, se pot clăti doar cu apă rece pentru a se elimina drojdiile. De asemenea, se pot aplica diferite soluții cu apă fierbinte sau substanțe de tratament, care trebuie scurse foarte bine înainte de răcirea și uscarea completă a butoaielor.

Cum se tratează butoaiele infectate?

Dacă există, infecțiile cu bacterii acetice sunt ușor de recunoscut pentru că apare în butoaie un miros caracteristic și se produce dioxid de carbon din abundență. În cazul în care butoaiele sunt infestate, acestea se pot dezinfecta cu soluție pe bază de sodă caustică, ce poate fi aplicată sub formă lichidă sau vapori. De asemenea, bacteriile pot fi combătute și cu tratamente cu var nestins. După oricare dintre aceste tratamente, este foarte important ca butoaiele să fie clătite bine cu apă rece și scurse.

În plus, tratamentele cu var nestins și cu sodă caustică extrag substanțele metabolice rezultate din păstrarea generației anterioare de vin, ce pot conferi vinului tânăr un miros sau un gust neplăcut.

Cum se tratează butoaiele mucegăite?

Mucegaiul poate apărea uneori pe butoaiele din lemn dacă acestea sunt depozitate în condiții necorespunzătoare sau dacă sunt expuse la umezeală. Pentru a îndepărta mucegaiul, se poate utiliza o perie de sârmă, după care se aplică un tratament cu lichid fierbinte, pe baza de sodă calcinată. Tratamentul se lasă să acționeze pentru 20-30 de minute, după care butoaiele trebuie să fie foarte bine limpezite, răcite și uscate.

Mai multe detalii despre întreținerea butoaielor din lemn poți găsi aici.

O altă metodă de a refolosi butoaiele vechi din lemn, în cazul în care acestea nu mai pot fi utilizate pentru vin, este de a le utiliza drept mobilier de grădină sau diverse obiecte de decor care îţi pot înfrumuseţa locuinţa. Acestea pot oferi spaţiului respectiv un aspect rustic şi primitor. De exemplu, butoaiele pot fi transformate în aranjamente cu flori, acestea fiind ideale pentru un decor rustic, potrivit atât pentru case cu același tip de decor, cât și pentru cele mai moderne. În acest tip de decor, florile vor arăta ca și când ar fi plantate într-un ghiveci enorm. Este important să plantezi flori care au nevoie de o cantitate de apă suportată de butoiul din lemn folosit.

În cazul în care îți dorești un astfel de obiect de decor, însă nu dispui de un butoi pe care să îl folosești, la noi poți găsi mobilier din butoaie, butoiul de lemn decorativ fiind disponibil aici.

 

Descoperă butoaiele din lemn pentru vin de la MESTERESTI. Nu mai rămâne decât să te bucuri de un gust minunat al vinului tău!

 


← Înapoi la blog

Meșterești