Încălzire solar iarna - cea mai eficientă metodă

Încălzire solar iarna - cea mai eficientă metodă

Solarul este acel sistem compus din structură metalică și acoperit cu folie, destinat pentru crearea unui mediu favorabil pentru plante pe tot parcursul anului. În zilele de vară, solarul de grădină oferă condiții cu un climat răcoros și mai umed, iar iarna un climat călduros și protejat de intemperii. Chiar dacă în sezonul rece creșterea plantelor pare a fi o provocare, soluțiile de astăzi îți vin în ajutor. Dacă te întrebi care este cea mai eficientă metodă pentru a încălzi un solar iarna, află în acest articol informativ care este soluția perfectă, astfel încât culturile tale să aibă temperaturile necesare pentru dezvoltare.

Ce avantaje are cultivarea propriei culturi de plante în solar?

Cultivarea propriei culturi de plante în solar vine cu un pachet întreg de beneficii:

  • poți cultiva plantațiile dorite indiferent de sezonul de afară, întrucât ai un mediu perfect pentru dezvoltare;
  • ești mereu aprovizionat cu legume proaspete și sănătoase fără a fi nevoit să cumperi din comerț;
  • poți extinde acest hobby într-o afacere de succes prin vânzarea de răsaduri, legume, flori. 

Câte grade trebuie să fie iarna în solarul de grădină?

Gradele într-un solar iarna depind de culturile alese pentru plantare, întrucât fiecare soi necesită anumite condiții speciale. Există plante care preferă temperaturi mai înalte pentru creștere și plante care progresează mai bine la temperaturi mai joase. Acest aspect este foarte important de luat în considerare atunci când alegi categoria culturilor. General vorbind, temperatura în solar trebuie să fie menținută pe plus pentru că altfel recolta va avea de suferit. Salata, spre exemplu, este o plantă rezistentă și are nevoie de temperaturi de aproximativ 8 - 14°C, în timp ce roșiile sau ardeiii sunt plante mai sensibile și au nevoie de căldură pentru a crește, dar și pentru a se coace. Fără temperaturi de minim 15°C, acestea nu se pot dezvolta și răsadurile crescute cu atâta dragoste vor stagna din creștere. Se recomandă ca temperaturile noaptea să fie de până la 19°C, iar ziua cuprinse între 21- 26°C. Este obligatorie oferirea temperaturilor de care are nevoie planta, pentru că astfel randamentul va fi cel dorit.

Cum poți să încălzești solarul de grădină pe timp de iarnă? 

Pe timp de iarnă, menținerea unei temperaturi optime în solar poate părea complicată. Nu este însă pe atât de dificil cum pare, întrucât în ajutor ne vin sistemele de încălzire special concepute pentru a rezolva această grijă. Înainte de toate, un pas important și care face diferența este alegerea unui solar profesional dotat cu o folie de calitate înaltă, care va împiedica pătrunderea aerului rece în totalitate și va menține aerul cald. Pentru mai multă protecție pentru culturi poate fi utilizată folia microporoasă antiîngheț sau folia cunoscută sub denumirea de folie mulcire. Acestea sunt potrivite pentru culturile timpurii și creează o barieră atât pentru posibile vietăți, cât și pentru menținerea căldurii. Produsele menționate mai sus reprezintă soluții suplimentare de păstrare și menținere a climatului, care totodată reduc efectele nefavorabile ce pot apărea cu începerea sezonului rece. La capitolul încălzire solar grădină, se utilizează sobe sau generatoare de aer cald, în funcție de dimensiunea solarului și a bugetului planificat pentru acest produs.

Care este cea mai eficientă metodă de încălzire solar grădină iarna?

Soba pentru solar este opțiunea cea mai des utilizată, deoarece este un sistem de încălzire care nu necesită o investiție mare și suplimentară, dar care își îndeplinește eficient rolul de a oferi căldură. De obicei, sobele au și o alimentare mai diversă, se pot folosi lemne, rumeguș, păcură etc. Mai mult, datorită acestui sistem de încălzire a solarului poți gestiona cantitatea utilizată de combustibil solid. Generatoarele sunt și ele o soluție bună, întrucât căldura este răspândită uniform, în schimb, este o soluție costisitoare și nu la fel de accesibilă.

Soluțiile moderne de astăzi fac ca pe timp de iarnă cultivarea plantelor să fie mai sigură și la fel de productivă ca și în anotimpul cald al anului. Frigul nu mai reprezintă o amenințare pentru plante datorită produselor existe pe piață, care creează condiții armonioase pentru dezvoltare. Activitatea în solar poate continua cu încredere și iarna, iar legumele proaspete, ierburile aromate, vor fi la fel de prezente în frigiderul tău.

 


← Înapoi la blog

Meșterești