Cum să alegi locul ideal în gradină pentru instalarea unui complex de joacă

Cum să alegi locul ideal în gradină pentru instalarea unui complex de joacă

Cuprins

Dacă te-ai întrebat cum să alegi locul ideal în gradină pentru instalarea unui complex de joacă, află că ar fi indicat să ții cont de câteva recomandări practice, astfel încât micuții tăi să se bucure de siguranță, confort și relaxare în spațiul dedicat lor. Nu este deloc dificil să urmezi aceste idei simple și practice!

Analizează foarte bine fiecare centimetru al grădinii tale

Evaluarea spațiului disponibil reprezintă primul pas pe care e indicat să-l parcurgi atunci când dorești să instalezi un complex de joacă în grădina. Este important să măsori spațiul disponibil în locul pe care ai dori să poziționezi complexul pentru cei mici. 

Există mai multe metode de măsurare a spațiului, de la cele mai simple, precum folosirea unui metru de măsurare, până la cele mai sofisticate, cum ar fi utilizarea unei aplicații de măsurare pe dispozitivele mobile. Atunci când măsori, este important să iei în considerare și obstacolele existente, cum ar fi copacii sau structurile de grădină, care ar putea afecta amplasarea complexului de joacă.

Odată ce ai decis care este locul unde poți amplasa un astfel de complex de joacă, asigură-te că el este sigur pentru copii. Optează pentru cele mai bune materiale dedicate amenajării grădinii și spațiilor de joacă.

Evaluarea expunerii la soare și umbră

Atunci când alegi locul ideal în grădină pentru instalarea unui complex de joacă, un aspect esențial este evaluarea expunerii la soare și umbră. Unele complexe de joacă pot necesita mai mult soare sau umbră, în funcție de materialele din care sunt construite și de vremea locală.

Echilibrul dintre soare și umbră este esențial pentru a asigura confortul copiilor. O zonă prea însorită poate genera un disconfort termic ridicat în interiorul complexului de joacă, în timp ce o zonă prea umbrită poate fi prea răcoroasă sauprea umedă.

Din această perspectivă, protecția UV este un alt aspect important de luat în considerare. Dacă zona de joacă este prea expusă la soare, poate fi necesară instalarea unei protecții UV, cum ar fi o copertină sau un cort. Acest lucru poate ajuta la prevenirea arsurilor solare și a supraîncălzirii.

De exemplu, acest complex de joacă Jungle Gym – Modul Castle + Swing este ideal dacă dorești o diversificare a activităților desfășurate de cei mici, în condiții de siguranță și confort, atât în zonele calde, cât și în cele umbroase.

copil in loc de joaca

Accesul și vizibilitatea ta către complexul de joacă sunt elemente de bază 

Locul pe care vrei să-l dedici amplasării unui complex de joacă pentru copii ar fi indicat să se bazeze pe accesibilitate și posibilitatea de a-i avea mereu sub observație pe cei mici. Locul respectiv ar fi indicat să fie ușor de accesat de către copii, dar și de către părinți sau supraveghetori, pentru a putea interveni rapid în caz de nevoie. 

Astfel, preferabil ar fi ca locul ales să fie vizibil din diverse puncte ale gospodăriei, cum ar fi din casă sau din spațiile comune ale grădinii. Supravegherea constantă a copiilor în timp ce se joacă este foarte importantă pentru siguranța lor. O privire atentă asupra activităților lor poate preveni accidente și răniri.

Accesul la utilități, foarte important pentru a alege locul complexului de joacă

Accesul la utilități este un alt aspect important. În funcție de complexul de joacă ales, poate fi necesar accesul la anumite utilități, cum ar fi apa sau electricitatea.

 De exemplu, o căsuță de lemn copii Jungle Gym - Crazy Playhouse poate necesita iluminare, în timp ce un tobogan cu apă va necesita acces la o sursă de apă. Astfel, locația aleasă ar fi indicat să permită instalarea ușoară a acestor utilități, dacă este cazul.

Optează pentru a amplasa complexul de joacă departe de un drum principal

Este recomandabil ca locul ales să fie departe de drumuri intens circulate de mașini, pentru a evita situațiile în care micuții să iasă din spațiul lor și să ajungă pe carosabil. 

Complexul de joacă pentru copii ar fi indicat să fie instalat într-un loc liniștit, departe de drumurile principale și zgomotul puternic, atât din motive de siguranță, dar și pentru a nu deranja copiii în timpul jocului. Dacă nu ai spațiu disponibil în zona internă a grădinii, departe de stradă, analizează ce obiecte sau construcții temporare ai putea muta înspre stradă, ca să eliberezi locul pentru copii în zona mai protejată.

copilsi in locul de joaca

E recomandabil ca terenul să fie stabil și cât mai plat

Terenul pe care se va instala complexul de joacă ar fi recomandabil să fie relativ plat și stabil, fără gropi sau denivelări care ar putea provoca accidente.

De asemenea, e indicat să se țină cont de drenajul apei pentru a evita formarea de bălți după ploaie. Astfel, se poate asigura o experiență de joc sigură și plăcută pentru copii, indiferent de anotimp, dar cu precădere toamna, atunci când precipitațiile sunt mai dese și mai semnificative din punct de vedere cantitativ. 

Alege un loc care nu va fi afectat de viitoarele lucrări de grădinărit

Un alt pas în alegerea unui loc ideal pentru complexul de joacă este identificarea zonei potrivite. Este esențial să selectezi o suprafață care nu este folosită în prezent pentru alte scopuri și care nu face parte din planurile viitoare de amenajare a grădinii. Aceasta ar trebui să fie o zonă cu spațiu suficient pentru complexul de joacă și pentru mișcarea liberă a copiilor în jurul acestuia.

De exemplu, ar fi indicat să nu alegi amplasarea complexului de joacă pe o suprafață ce urmează să fie cultivată în câteva săptămâni sau luni.

Viitoarele proiecte legate de construirea unui gard, a unui foișor sau a unei terase, pot de asemenea afecta locul în care e amplasat complexul de joacă.

Iată cum să alegi locul ideal în gradină pentru instalarea unui complex de joacă și cât de simplu e să amenajezi într-o manieră eficientă un astfel de spațiu pentru cei mici. Nu uită că-ți stăm alături, pas de pas, cu idei practice și un stocactualizat în permanență cu materiale de calitate, simplu de folosit chiar și de către un copil cu imaginație bogată.


← Înapoi la blog

Meșterești