Rezervoare apă pluvială - ajutorul tău în economisirea banilor

Rezervoare apă pluvială - ajutorul tău în economisirea banilor

Cum funcționează un rezervor de apă de ploaie?

Rezervoarele pentru apă pluvială sunt produse ce rețin și înmagazinează apa de ploaie. Irigarea grădinilor, spălarea autovehiculelor sau curățarea impurităților reprezintă activități ce pot fi realizate ulterior, în condițiile utilizării rezervoarelor pentru apa pluvială.

În medie, o persoană folosește aproximativ 130 de litri de apă potabilă zilnic. Pentru a reduce cantitatea de apă folosită într-o gospodărie, există o alternativă sustenabilă: utilizarea apei de ploaie. Aceasta este curată și, odată colectată și stocată în mod corespunzător, poate avea numeroase întrebuințări în cadrul multor activități casnice. De exemplu, apa de la rețea poate fi înlocuită pentru utilizarea toaletei, pentru spălatul hainelor, precum și pentru curățarea mașinilor sau pentru a uda legumele din grădină. 

Sistemele de colectare a apei pluviale funcționează simplu: apa este direcționată prin sistemul de jgheaburi și burlane către rezervorul de colectare a apei pluviale, ce este necesar a fi îngropat. Apa colectată poate fi utilizată pentru diferite activități, cum ar fi spălatul mașinilor sau udatul legumelor din grădină. De exemplu, în cazul filtrării apei pentru spălatul hainelor, este necesară montarea unui filtru înainte de intrarea în rezervor. Comparativ cu apa din fântâni sau puțuri, cea de ploaie nu produce calcar.

În oferta MESTERESTI există rezervoare calitative și rezistente, prețurile acestora fiind competitive.

Cât de eficiente sunt rezervoarele de apă de ploaie?

Rezervoarele de apă de ploaie economisesc până la 50% din apa potabilă necesară și sunt, în general, ușor de transportat. Pot depozita în mod eficient apa. Asta înseamnă că pot opri dezvoltarea microorganismelor, pot menține sau chiar îmbunătăți potabilitatea apei, sunt suficient de încăpătoare, asigură o presiune adecvată la instalația de alimentare cu apă sau pot înlocui hidroforul.

Rezervoarele de apă de ploaie economisesc apa?

Rezervoarele de apă de ploaie pot capta apa care se scurge de pe acoperiș, care apoi se poate folosi la udarea grădinii. Prin instalarea adecvată a unui sistem de acest fel, pentru a stoca apa de ploaie, se poate economisi până la 40% din apa potabilă, de la robinet. Prin instalarea unui rezervor de apă acasă, vei fi sigur că nu vei rămâne fără apă. În funcție de mărimea rezervorului, apa poate ține câteva zile, luni sau chiar mai mult. Unele probleme pot să apară din cauza consumului mare de apă, sau a unor lucrări de igienizare. În astfel de situații, rezervoarele pentru apă pluvială sunt o soluție eficientă.

Care sunt diferitele tipuri de rezervoare de apă de ploaie?

În funcție de amplasarea rezervoarelor de apă de ploaie, se disting:

  • rezervoare supraterane, rezervoare, cisterne

Nu este necesar ca rezervoarele să fie îngropate în pământ. Pe lângă funcționalitate, rezervoarele supraterane pot fi și estetice. Întrucât tehnologia de producție și proiectare este atât de avansată, rezervoarele actuale pot fi și piese de decor în curte. Tipurile și modelele actuale de rezervoare supraterane diferă ca formă, volum și culoare. Cele cu texturi de piatră și lemn, sunt deosebit de moderne. Rezervorul suprateran trebuie amplasat aproape de jgheab, pe un teren plan, ferm. Dacă baza nu este potrivită, suprafața trebuie nivelată și rezervorul bine fixat. Totodată, se recomandă ca rezervorul suprateran să fie amplasat la umbră, într-un loc ferit de expunerea directă la razele soarelui, pentru ca apa să nu se supraîncălzească. Rezervorul este conectat la conductele de jgheab în direcție orizontală, dinspre partea superioară, prin intermediul unui filtru care permite filtrarea mecanică a apei pluviale înainte de a intra în ea.

  • rezervoare subterane, rezervoare și cisterne

Rezervoarele subterane au denumirea de rezervoare sau cisterne, în funcție de dimensiune și material, au diferite forme și sunt îngropate într-un loc convenabil lângă casă. Având în vedere că sunt sub nivelul solului, nu ocupă spațiu în curte și sunt o soluție excelentă, mai ales pentru clădirile noi și casele pe loturi mai mici. Materialul din care sunt confecționate, mărimea și poziția lor, se aleg în raport cu necesitățe, modul de utilizare, mărimea parcelei și compoziția solului. PVC-ul este folosit foarte des.

  • rezervoare subterane din plastic

Cel mai folosit material pentru rezervoarele subterane este polietilena. Principalele avantaje ale rezervoarelor din polietilenă sunt suprafața interioară netedă (care previne acumularea de impurități) și faptul că sunt turnate dintr-o singură bucată, fără sudură, deci nu există riscul de stres al materialului. Avantajele rezervorului subteran din plastic sunt greutatea proprie redusă, care facilitează transportul și instalarea, longevitate garantată, rezistență și durabilitate. Are și o permeabilitate ridicată datorită caracteristicilor speciale ale polietilenei, în timp ce materialul în sine, geometria și pereții groși asigură stabilitatea.

  • rezervoare subterane din beton

Avantajele unui rezervor de beton se numără economcitatea, fiabilitatea, calitatea superioară a betonului. În comparație cu cel din plastic, rezervorul de beton nu este doar plimbabil, ci și circulabil, deoarece poate suporta greutatea și sarcina mașinilor și camioanelor, are suficientă rezistență la presiunea laterală a solului și, prin urmare, este suficient de stabil pentru a nu fi deformate. Mai mult, nu există pericol de prăbușire a pământului sau deteriorare în apropierea casei. Pentru acest tip de construcție se folosește un amestec special de beton pentru a asigura o durată lungă de viață, iar duritatea acestuia, adică rezistența, crește în timp. Dezavantajul rezervorului de beton este greutatea mai mare, ceea ce complică procesul de transport și de montare.

 

Alege de la MESTERESTI rezervorul pentru apă pluvială potrivit pentru tine și familia ta!

 


← Înapoi la blog

Meșterești