Sobele rachetă - ce sunt, cum funcționează și ce avantaje au

Sobele rachetă - ce sunt, cum funcționează și ce avantaje au

Cuprins


Cauți soluția pentru a încălzi o locuință care nu are acces la o rețea de curent sau nu dispui de o centrală termică? MESTERESTI vine în ajutorul tău! 

Poate îți este cunoscut conceptul de sobă rachetă, iar dacă nu, suntem aici să descoperim împreună toate avantajele acestui produs.

Ce este soba rachetă? 

După cum știm, sobele există într-o varietate destul de mare, de la forme și mărimi diferite, în funcție de spațiul disponibil și designul locuinței. Dacă este să vorbim în special de soba rachetă, aceasta reprezintă o instalație ce îmbină utilul cu modernul, care nu doar că încălzește locuința, dar cuprinde, în general, și un cuptor sau o plită la care se poate găti cu ușurință. 

În comparație cu sobele clasice, arzătorul de tip “rachetă” este mult mai sănătos în procesul de gătire, totodată fiind benefic și pentru aerul respirat din încăperile încălzite de acestea. 

Cum funcționează soba rachetă? 

În ceea ce privește modul de funcționare al unei sobe rachetă, aceasta se diferențiază de cele clasice. Combustibilul la acest tip de sobă se introduce de sus în jos, așadar arderea se realizează într-un focar de dimensiuni mai mici, foarte bine izolat termic. Mai apoi, flacăra arde în direcția orizontală, conducând gazele către primul compartiment de ardere. În momentul în care gazele rezultate din prima ardere ajung în acest compartiment, se reaprind, rezultând astfel o nouă combustie generatoare de căldură. În cele din urmă, fumul coboară prin cel de-al doilea compartiment, mergând către recuperatorul de căldură. 

Beneficiile sobei rachetă

Acest sistem de încălzire prezintă o serie de avantaje, așadar haide să îți prezentăm câteva dintre acestea: 

  • consumul foarte mic de combustibil - prin capacitatea lor de alimentare cu lemne, consumul va fi unul destul de mic, iar asta se datorează camerei mici de ardere care menține lemnul fierbinte și îl lasă să ardă pe o perioadă mai îndelungată de timp
  • emisii de fum redus - prin conceptul în care este realizată, soba rachetă are un statut multifuncțional și poate fi utilizată atât în interiorul casei, dar și în exterior, în curtea casei sau în natură, pentru gătit. Astfel, scoate cu mult mai puțin fum în comparație cu un foc obișnuit pe lemne
  • combustibil pentru un mediu mult mai curat - în comparație cu sobele pe gaz, acestea funcționează prin alimentarea cu lemne, iar acest aspect nu dăunează la fel de mult precum alte modalități de aprindere
  • costuri reduse
  • lemnul de foc - poate fi folosit orice tip de lemn pe post de combustibil
  • eficiența termică - deși este un sistem destul de simplu, eficiența termică este destul de mare, putând ajunge chiar și la 10kW
  • instalarea sobelor rachetă se realizează foarte simplu 

Întrebări frecvente la care MESTERESTI îți răspunde:

  • Sobele rachetă pot fi folosite pentru încălzirea apei în sistem centralizat?

Nu, acest tip de sobe nu poate fi folosit pentru încălzirea apei în sistem centralizat pentru că adăugarea de serpentine sau schimbătoare de căldură suplimentare ar împiedica impermeabilitatea buncărului intern. Așadar, caracteristicile de izolare termică se reduc, iar acest fapt duce la imposibilitatea utilizării tehnologiei de ardere a gazelor de piroliză. 

  • Cum pot fi reglate sobele rachetă? 

Reglarea sobei se poate realiza numai prin reducerea sau creșterea cantității de lemn ce sunt introduse în arzător. 

Diferențe între soba rachetă și soba clasică? 

Există și câteva detalii ce ajută la diferențierea sobei clasice de cea de tip rachetă. Spre exemplu, datorită principiului de funcționare, dar și a tehnologiei de ardere a combustibilului, consum este redus în cazul unei sobe rachetă față de o sobă clasică. 

De asemenea, despre sobele clasice știm că elimină o parte din căldură odată cu evacuarea fumului, pe când sobele rachetă extrag aproape toată căldura rezultată în timpul arderii înainte de a evacua fumul. 

Înfrumusetarea locuinței cu ajutorul sobelor rachetă:

Deși mecanismul de instalare, dar și produsul în sine sunt extrem de simple, acest tip de sobă poate fi utilizat și pentru înfrumusețarea locuinței. Putem îmbina utilul cu plăcutul astfel încât să creăm un spațiu plăcut unde să petreci timp cu prietenii și familia. Fie că vrei să te cuibărești cu o păturică și un prieten blănos și să citești o carte, ori vrei să ai un loc numai bun de uitat la filme, o sobă rachetă poate fi construită în așa fel încât să fie perfectă pentru astfel activități. 

Dacă vorbim tot despre relaxare, există și variante ale sobelor rachetă portabile ce sunt în general extrem de ușor de transportat, așadar îți pot fi utile atunci când dorești să călătorești sau vrei să organizezi o excursie unde ar prinde bine un picnic. 

În cele din urmă, putem concluziona că soba rachetă este o sursă de căldură ideală, dar și o investiție în confortul casei tale și în viitorul durabil al mediului înconjurător. Doar achiziționând o astfel de sobă poți descoperi avantajele unei încălziri eficiente și ecologice. De asemenea, un astfel de model îți aduce un plus de autenticitate și eficiență în gospodăria ta cu un astfel de sistem. Prin adoptarea acestei soluții, nu doar economisești, ci și contribui la protejarea planetei pentru generațiile viitoare.

Găsești aici varietatea de produse din această categorie de pe site-ul nostru: 

https://www.mesteresti.ro/bucatarie-accesorii/sobe-racheta


← Înapoi la blog

Meșterești