Tartanul turnat - o opțiune populară de acoperire a suprafețelor sportive

Tartanul turnat - o opțiune populară de acoperire a suprafețelor sportive

Cuprins


Acoperirea suprafețelor sportive este cea mai importantă etapă atunci când vine vorba despre amenajarea unei zone destinate jocurilor de baschet, tenis, fotbal etc. Materialul ales pentru acoperire trebuie să corespundă tipului de sport, pentru a crea comoditate și confort pentru participanții implicați, astfel încât să existe un mediu calitativ de a obține performanțe. Un alt aspect esențial este durabilitatea și siguranța, produsul ales pentru amenajarea suprafeței trebuie să dețină bune caracteristici, astfel încât să ofere rezistență pe parcursul utilizării.

Descoperă în acest articol care sunt cele mai populare metode de acoperirea a suprafețelor sportive și care este cea mai recomandată din punct de vedere estetic funcțional dar și durabil.

Care sunt principalele opțiuni de acoperire a unui teren de sport?

Există câteva opțiuni populare de acoperire a terenurilor de sport, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Cele mai utilizate variante de acoperire la momentul de față sunt gazonul artificial sau tartanul turnat de cauciuc. Mai multe detalii despre tartan poți vedea mai jos, alături de informații despre alte opțiuni de acoperire pentru terenuri de sport:

  • iarbă naturală - o opțiune populară pentru terenurile de fotbal, rugby, cricket și golf. Iarba naturală oferă o suprafață netedă și fermă, dar necesită o îngrijire constantă pentru a fi menținută într-o stare bună;

  • iarbă artificială - o alternativă la iarba naturală, care necesită mai puțină întreținere și poate fi utilizată în condiții meteorologice variate; cu toate acestea, suprafața poate fi mai dură decât iarba naturală și poate fi mai costisitoare;

  • tartanul turnat - tartanul este o acoperire sintetică populară și des utilizată pentru terenurile de atletism și tenis; tartanul turnat oferă o suprafață elastică și antiderapantă, ceea ce face ca această opțiune să fie ideală pentru sporturile ce implică alergare sau mișcări rapide.

  • beton - betonul este o opțiune solidă și rezistentă, care poate fi utilizată pentru o varietate de sporturi, cum ar fi baschetul, voleiul sau tenisul; cu toate acestea, suprafața poate fi destul de dură, ceea ce poate cauza leziuni în timp;

  • asfalt - asfaltul este o altă opțiune populară pentru sporturile de stradă, cum ar fi baschetul sau hocheiul pe roți; asfaltul oferă o suprafață netedă și durabilă, dar poate fi destul de dur și poate cauza oboseală sau leziuni la nivelul articulațiilor.

În funcție de sportul practicat și de condițiile specifice, fiecare opțiune poate fi potrivită pentru un anumit teren de sport. Totuși, tartanul de cauciuc se remarcă prin calitățile sale deosebite atât de amortizare, cât și din punct de vedere estetic.

Ce este tartanul turnat?

Tartanul de cauciuc este un material de acoperire a suprafețelor ce a fost dezvoltat inițial ca opțiune rezistentă pentru suprafețele sportive, în special pentru terenurile de atletism. Procesul de turnare tartan sau turnare cauciuc a fost inventat de către inginerii sportivi în anii 1960 și a devenit popular rapid, datorită proprietăților sale excelente.

Tartanul turnat este o acoperire sintetică, elastică și antiderapantă, folosită în special pentru suprafețele sportive. Acesta este compus dintr-un amestec de cauciuc granulat, EPDM (etilen-propilen-dien-monomer) și alte aditivi, turnat și nivelat pe o bază din beton sau asfalt.

Opțiunea de pardoseală tartan pentru terenuri sportive a fost dezvoltată pentru a oferi o suprafață de alergare elastică și antiderapantă pentru sporturile de atletism, dar este utilizată și pentru alte sporturi, cum ar fi tenisul, baschetul și fotbalul. Tartanul turnat oferă o suprafață rezistentă la uzură, durabilă și cu o absorbție excelentă a șocurilor, ceea ce îl face ideal pentru sporturile care implică alergare și mișcări rapide.

Mai mult, tartanul turnat este disponibil într-o varietate mare de culori, ceea ce îl face ideal pentru a crea modele și design-uri personalizate pe suprafața terenurilor de sport. Tartanul poate fi, de asemenea, combinat cu alte materiale, cum ar fi iarbă artificială sau beton, pentru a crea suprafețe sportive hibride care combină beneficiile mai multor opțiuni de acoperire.

De ce este tartanul turnat o opțiune populară de acoperire a suprafețelor sportive?

Tartanul turnat are o mulțime de avantaje ce contribuie la utilizarea lui frecventă pentru acoperirea suprafețelor sportive. Cele mai importante avantaje ale tartanului de cauciuc sunt durabilitatea și aspectul estetic impecabil, dar mai multe detalii despre beneficiile tartanului turnat te invităm să descoperi mai jos.

Avantaje ale tartanului turnat

Tartanul turnat este o opțiune populară de acoperire a suprafețelor sportive din mai multe motive:

  • suprafață antiderapantă - tartanul turnat are o suprafață antiderapantă, ceea ce îl face ideal pentru sporturile care implică mișcări rapide, cum ar fi alergarea și săriturile. Acest lucru ajută la prevenirea accidentelor și a leziunilor.

  • suprafață elastică - tartanul turnat este o suprafață elastică, care oferă o absorbție excelentă a șocurilor. Acest lucru reduce impactul asupra corpului atunci când sportivii alergă sau sară și ajută la prevenirea leziunilor la nivelul articulațiilor.

  • durabilitate - tartanul turnat este o acoperire sportivă extrem de durabilă, rezistentă la uzură și deteriorare. Acesta poate rezista la temperaturi extreme, la razele UV și la utilizarea intensivă, ceea ce îl face ideal pentru suprafețele sportive care sunt utilizate în mod regulat.

  • întreținere redusă - tartanul turnat necesită o întreținere redusă în comparație cu alte opțiuni de acoperire a suprafețelor sportive, cum ar fi iarba naturală sau sintetică. Acest lucru înseamnă că costurile de întreținere a suprafeței sportive sunt mai reduse pe termen lung.

  • personalizare - tartanul turnat este disponibil într-o varietate de culori, ceea ce îl face ideal pentru personalizarea design-ului și a modelului suprafeței terenului de sport.

În ceea ce privește detaliile legate de prețul tartanului de cauciuc, acesta este unul pe măsura calității produsului. De obicei, prețul tartanului turnat include și opțiunea de montaj covor tartan, astfel că va fi o alegere prietenoasă cu buzunarul fiecăruia.

Datorită acestor beneficii, tartanul turnat este o alegere populară pentru suprafețele sportive de atletism, dar și pentru alte sporturi, cum ar fi tenisul, baschetul și fotbalul.

Unde se utilizează cel mai des tartan turnat sau covor asfaltic cauciucat?

Tartanul turnat este utilizat cel mai des pe suprafețele sportive de atletism, în special pentru piste de alergare și sărituri. Aceste suprafețe sunt de obicei utilizate pentru competiții de atletism, antrenamente și evenimente sportive majore.

De asemenea, tartanul turnat este utilizat pentru alte sporturi care implică alergare și mișcări rapide, cum ar fi tenisul, baschetul și fotbalul. Acestea pot include terenuri de tenis, terenuri de baschet și terenuri de fotbal cu dimensiuni reduse.

În plus, o placă tartan poate fi utilizată și în alte zone, cum ar fi ca opțiune de pavaj loc de joacă (covor cauciuc loc de joacă exterior) sau în parcuri și zone de agrement, unde este important să se ofere o suprafață durabilă și antiderapantă pentru activitățile sportive și de recreere. Astfel, poți alege cu încredere tartan loc de joacă pentru siguranța celor mici.

Cât de durabil este un teren din cauciuc turnat?

Un teren din cauciuc turnat este considerat a fi una dintre cele mai durabile opțiuni de acoperire a suprafeței sportive disponibile pe piață. Durabilitatea sa este asigurată de compoziția sa și de modul în care este instalat.

De obicei, varianta de tartan cauciuc este fabricată dintr-o combinație de poliuretan și granule de cauciuc, care sunt amestecate și turnate pe suprafața terenului de sport. Această combinație rezultă într-un material extrem de durabil și rezistent la uzură, cunoscut și sub denumirea de covor tartan sau covor asfaltic cauciucat.

În plus, tartanul turnat este rezistent la temperaturi extreme, razele UV și alte condiții meteorologice adverse. Acesta poate rezista la expunerea la apă și la substanțe chimice, precum și la impactul constant al sportivilor și al echipamentelor sportive.

În general, durata de viață a unui teren din tartan turnat poate fi de 10-15 ani sau chiar mai mult, în funcție de nivelul de utilizare și de întreținere. Este important să se efectueze întreținerea regulată a suprafeței sportive pentru a prelungi durata de viață a tartanului și pentru a asigura performanța optimă a suprafeței pentru sportivi.

În concluzie, alegerea unei opțiuni de acoperirea a suprafețelor sportive este una dificilă și poate fi în funcția de scopul pentru care este folosită, de avantajele pe care le prezintă dar și de rezultatul estetic dorit.


← Înapoi la blog

Meșterești