Top 5 motive pentru a alege lemnul termotratat în amenajarea casei tale

Top 5  motive pentru a alege lemnul termotratat în amenajarea casei tale

Lemnul este considerat aurul naturii fiind un aliat de nădejde al omului, utilizat din cele mai vechi timpuri chiar până în ziua de azi în variate domenii și aplicații. Datorită lemnului beneficiem de nenumărate avantaje care ne aduc un plus de aprecieri atunci când vine vorba de proiectele proprii.

Tocmai de aceea este bine ca uneori să oferim o atenție sporită lemnului pentru ca durata sa de viață să fie una semnificativă, astfel în continuarea articolului vom vedea de ce să spunem DA lemnului termotratat.

Procesul de termotratare există și este folosit încă de pe timpul vikingilor care foloseau această metodă pentru a spori durabilitatea materialelor lemnoase utilizate în construirea corăbiilor. Termotratarea nu implică utilizarea de chimicale sau alte substanțe ce ar putea face rău lemnului, ci este compus din variații ridicate de căldură și aburi, de aici și numele de termotratat, adică un produs tratat termic.

1. Cum decurge procesul de termotratare?

Lemnul termotratat este rezultatul ce se obține în urma introducerii materialului în cuptoare cu temperaturi ridicate, special construite pentru realizarea acestui proces. 

Thermally modified wood - este procedeul de prelucrare a lemnului ce presupune piroliza controlată a lemnului, de orice esență, în condiții precise și controlate, prin absența aproape totală a oxigenului. Există o multitudine de metode pentru a coace lemnul, fără a ajunge să îl ardem.

Tratamentul lemnului este 100% ecologic, fără a se folosi vreun fel de substanțe chimice, iar acest proces este constituit din 3 etape foarte importante:

Etapa 1: După introducerea lemnului în cuptor, temperatura va fi ridicată treptat, astfel încât lemnul se va usca în mod eficient.

Etapa 2: Creșterea temperaturii în cuptoare până la 185 - 220 grade Celsius și menținerea constantă a acestuia timp de 2 - 3 ore.

Etapa 3: Ultimul pas al procedurii este de a răci lemnul prin stropire cu apă și aducerea acestuia la o umiditate care să depășească un nivel de 4 %.  

2. Avantaje ale lemnului termotratat

După ce tot acest proces este realizat cu succes, lemnul a deprins cu succes câteva caracteristici și avantaje esențiale, cum ar fi:

  • Culoarea este uniformizată;
  • Stabilitatea dimensională este îmbunătățită;
  • Conductivitatea termică se reduce;
  • Durabilitate crescută la nivelul unor clase superioare, similare esențelor tari;
  • Rășina este eliminată;
  • Este redusă capacitatea de absorbție a apei;
  • Crește rigiditatea, adică scade capacitatea de îndoire;
  • Crește rezistența la fungi și microorganisme, adică scade semnificativ descompunerea prin putrezire;
  • Spre deosebire de lemnul normal, cel termotratat rezistă cu peste două decenii mai mult;
  • Este solid în fața climei neprevăzute, precum zăpadă, grindină, ploi torențiale, vânt puternic, temperaturi extreme sau expunere solară;
  • Își păstrează cu brio estetica și culoarea frumoasă pe o perioadă îndelungată de timp
  • Riscul de fisurare se reduce semnificativ, de asemenea nu se umflă în contact cu apa și nu se contractă la frig.

3. Unde poate fi utilizat lemnul termotratat?

Prin multitudinea sa de atribute, lemnul termotratat se poate folosi atât în interior, cât și în exterior.

  • În interior, acesta este perfect pentru:
  • Placarea saunelor;
  • Placarea pereților, pardoselilor sau a tavanelor;
  • Pentru ornamente, respectiv designuri deosebite.

 

Iar în exterior, sfera de utilizare se lărgește, astfel este ideal pentru:

  • Locuri de joacă și căsuțe;
  • Placarea fațadelor pentru clădiri civile și industriale;
  • Construcția gardurilor;
  • Construcția de parapete pentru balcoane;
  • Realizarea de pardoseli pentru terase, piscine sau pontoane.

4. Cum întreții lemnul termotratat?

Ca orice alt material din lemn, și cel termotratat necesită uneori o întreținere specială pentru a avea durabilitate în timp. Pentru reîmprospătarea lemnului este indicat să se utilize un ulei cu pigment ce permite păstrarea culorii individuale a materialului, împiedicând astfel și procesul de îmbătrânire a lemnului. 

De asemenea, prin administrarea uleiului pe suprafața sa, oferă protecție sporită împotriva razelor ultraviolete, reducând și potențiala absorbție a apei, iar fisurarea lemnului scade semnificativ. 

Un lucru foarte important de reținut este acela că, lemnul, prin natura sa, care este modificat termic în urma realizării proceselor specifice, nu va reuși să fie acoperit în mod ușor cu impregnanți pe bază de apă, datorită faptului că timpul de absorbție este considerat cu mult mai mare spre deosebire de lemnul netratat. Deci, este indicată utilizarea impregnanților pe bază de ulei ce au o eficacitate crescută atât din punct de vedere estetic, cât și pentru sănătatea lemnului.

5. Lemnul termotratat, prieten cu mediul înconjurător

Un principal motiv pentru care este recomandat folosirea lemnului termotratat rămâne acela că poate fi folosit în aer liber, fiind prietenos cu mediul prin tratarea sa termică. Prin modul în care este tratat lemnul, doar abur și căldură, acesta nu conține agenți termici, făcându-l ideal pentru folosirea sa în natură.

Unele teste realizate au arătat că nu există emisii de substanțe nocive pentru sănătatea omului nici în timpul prelucrării lemnului, dar nici în timpul ciclului său de viață.

Atunci când lemnul ajunge la sfârșitul vieții sale, fiecare bucată care nu a fost tratată cu agenți de impregnare poate fi arsă sau chiar introdusă în procesele de tratare a deșeurilor.

Zaharurile care se regăsesc în componența lemnului sunt descompuse în substanțe ce nu mai pot fi folosite de către bacterii sau ciuperci. Totodată, agenții naturali ai lemnului se distribuie uniform pe toată suprafața lemnului, deci, subliniind aceste aspecte, deducem că durata de viață a lemnului termotratat este net superioară față de cea a lemnului care nu este tratat.

În concluzie, lemnul termotratat este varianta ideală de produs natural și fără compuși chimici, iar după caracteristicile și performanțele sale, putem spune că este superior lemnului clasic.

Lemnul termotratat reprezintă o inovație cu utilizări multiple, atât în interior, respectiv exterior, oferind nenumărate avantaje, precum durabilitate îmbunătățită, stabilitate dimensională, estetică plăcută și prietenos cu mediul. Aceste avantaje îl fac să devină o opțiune atractivă pentru o varietate de aplicații în diferite designuri. 


← Înapoi la blog

Meșterești