Vermicompostul - alegerea de aur a agriculturii ecologice

Vermicompostul - alegerea de aur a agriculturii ecologice

Cuprins


Vermicompostul este un îngrășământ organic ce poate fi obținut chiar în cadrul locuinței tale din deșeuri menajere, cu ajutorul râmelor. Prin acest proces de reciclare se va ajunge la produsul final care este de culoare neagră, nutritiv, cu un miros teluric, și cel mai important, foarte bun și eficient pentru agricultură și pentru o gamă diversă de plante.

Vermicompostul poate fi realizat acasă, la țară, așa cum povesteam și mai sus, dar poate fi realizat și la apartament sau în alte zone, precum fabrici specializate, pe tot parcursul anului.

Vermicompostul este un produs rezultat din digestia viermilor cu un conținut ridicat de nutrienți, rezultat prin digestia viermilor, iar în comparație cu alte tipuri de compost, acesta mult superior cu o varietate de beneficii, precum activități microbiale ridicate, oferind și rezistență împotriva bolilor pe care le pot contacta plantele, drept dovadă, vermicompostul este și mult mai scump față de restul produselor, fiind cea mai bună alegere în cadrul agriculturii ecologice.

Pentru realizarea vermicompostului, aveți la bază câteva criterii de care să țineți cont pentru a realiza cel mai bun și eficient humus organic pentru grădina ta, și anume:

Recipientul folosit pentru realizarea vermicompostului

Recipientul în care se va realiza vermicompostul trebuie să aibă o înălțime cuprinsă între 20 și 30 cm, este necesar să fie cât mai înalt pentru a putea încăpea primul strat, resturile alimentare, iar în final râmele care se vor hrăni în straturile superioare. Pe fundul recipientului trebuie să faci între 8 și 12 găuri pentru aerisire și drenaj.

O recomandare de care poți ține cont este aceea ca la jumătate de kilogram de resturi alimentare este necesar ca dimensiunea recipientului să fie de 33 cm. Este foarte important ca vasul să aibă dimensiunea potrivită corelată cu cantitatea de resturi menajere ce vor fi descompuse de râme. 

Recipientele pot fi din lemn sau plastic și pot fi achiziționate din magazine specializate sau se poate folosi un sertar sau o cutie veche pe care nu o mai folosiți. Vasul trebuie ridicat obligatoriu pe cărămizi, iar sub el așezată o tavă de colectare pentru lichid, pe care ulterior, îl poți folosi pentru plante pe post de îngrășământ.

Așternutul necesar pentru vermicompost

Pentru așternutul vermicompostului se utilizează hârtie mărunțită de ziar, hârtie pentru imprimantă, bălegar vechi, paie și frunze tocate. Așternutul trebuie umezit bine până în momentul în care se absoarbe toată apa și nu rămâne nici un surplus de lichid, după care ¾ din recipient îl umplii cu așternut umed peste care adaugi pământ și nisip. 

Râmele sunt niște vietăți care se respiră prin piele, prin urmare trebuie să beneficieze de un așternut mereu umed pentru ca acestea să se poată înmulți în voie. De altfel, acestea au nevoie de oxigen și au nevoie să respire, deci este necesar ca așternutul să aibă un potențial bun de afânare. Deși râmele își consumă patul pe măsură ce acesta se descompune, este important să existe un conținut redus de proteine și / sau azot (raport Carbon - Azot ridicat).

Râmele utilizate pentru vermicompost

Chiar dacă poate părea banal, pentru realizarea vermicompostului se utilizează un anumit soi de râme și anume Eisenia foetida sau râmele roșii de bălegar care se pot cumpăra de la fermele de râme și care rezistă la oscilații mari de temperatură. Se folosesc 450 grame de râme la 225 grame de gunoi alimentar.

Râmele sunt considerate mari gurmande și mănâncă aproape orice, au și ele preferințele lor în materie de hrană. Gunoiul de grajd este hrana principală pentru râme, balega de la vaci fiind considerată cel mai bun aliment natural pentru această specie. 

Resturile alimentare

Pentru realizarea vermicompostului  există resturi de alimente ce pot fi folosite și resturi ce nu pot fi folosite, și anume:

Pot fi folosite resturi alimentare de paste, fructe, zaț de cafea, mălai, coji de ouă, alge marine sau paie iar resturile alimentare cu grăsimi, carne, oase, ceapă sau usturoi, nu se pot utiliza pentru compostarea cu râme.

Poți folosi fără probleme gunoi de grajd de la animale crescute pe lângă casă, cum ar fi bovine, oi, capre, porc, pasăre și iepure.

Care sunt principalele beneficii ale vermicompostului?

Vermicompostul este un biohumus cu nenumărate beneficii, dintre care le vom enumera pe cele principale:

  • Conține foarte multe microorganisme pentru sol
  • Conținut de humus ridicat
  • Conținut de fertilizatori ce acționează pe un timp îndelungat
  • Nutrienții se află în forma în care plantele pot să-i absoarbă
  • Absoarbe dublu volumul propriu de apă
  • Nu necesită udare constantă deoarece menține umiditatea
  • Susține omogenizarea particulelor moi
  • Plantele devin mult mai rezistente la boli
  • Susține creșterea rădăcinilor solide și sănătoase
  • Produce plante sănătoase și puternice
  • Crește semnificativ recolta
  • Există posibilitatea folosirii fertilizatorilor lichizi

De ce este totuși, vermicompostul, alegerea de aur a agriculturii ecologice?

Humusul ce se rezultă în urma descompunerii deșeurilor de orice origine poate fi utilizat imediat după descompunerea integrală a acestora. Pentru valorificarea la maxim a acestui produs trebuie să extragi râmele din recipientul de compostare, iar materialul ce rămâne îl poți folosi în grădina ta. Un lucru foarte practic este că humusul poate fi utilizat atât umed, dar poate fi lăsat și la uscat la soare și să-l amesteci cu pământul unde vei planta legumele, arborii sau arbuștii. 

Specialiștii au efectuat câteva studii asupra humusului, iar acestea au arătat următoarele beneficii:

  • 44 % materii organice
  • 1,73 % azot
  • 1,42 % fosfor
  • 1,44 % oxid de potasiu
  • 6,74 % calciu
  • 0,98 % magneziu
  • 1,21 % fier
  • 7,1 pH
  • 58,52 % umiditate 

Comandă Vermicompost de la mesteresti.ro simplu și rapid


← Înapoi la blog

Meșterești