Ce este altoirea pomilor?

Ce este altoirea pomilor?

Altoirea pomilor fructiferi  este un proces ce constă în îmbinarea artificială între portaltoi și altoi pentru a le determina să conviețuiască. Scopul acestui proces este înmulțirea vegetativă și creșterea rezistenței pomilor la factori externi cum ar fi: seceta, înghețul sau diverse boli. Alte motive pentru care se face altoirea sunt obținerea unui nou soi și de noi semințe, precum și adaptarea plantei la alte condiții climatice. Prin urmare, această procedură este benefică și chiar necesară pentru a se obține fructe sănătoase, de calitate și mari. 

Șanse mai mari ca procedura de altoire să fie eficientă și cu rezultat bun sunt în două perioade ale anului - primăvara, în lunile martie - mai, și în sezonul vară - toamnă, lunile iulie - septembrie. 

Etapele altoirii pomilor 

  • Pregătirea portaltoiului

Prima etapă este pregătirea portaltoiului - se folosește o ramură cu diametru maxim de 6 cm. Cu ajutorul instrumentelor de altoit se realizează o tăietură. Rana se netezește cu ajutorul cuțitului special pentru acest proces, capătul se despică până la o adâncime de 5 - 6 cm, iar în mijlocul tăieturii se introduce o pană de lemn. 

  • Pregătirea altoiului 

Etapa a doua constă în pregătirea altoiului. Lăstarul ales trebuie să provină de la un pom sănătos. Acesta se cioplește la bază, în formă de pană, iar tăieturile se aplică cu 1 cm mai sus față de mugure fiind precise și curate. 

  • Altoirea

Etapa a treia este însuși procesul de altoire. Se plasează altoiul peste portaltoi printr-o îmbinare cât mai precisă care poartă denumirea de uniune. E necesar ca mugurii aflați pe altoi să rămână în exterior. Spațiul rămas liber în despicătură se umple cu mastic pentru a se asigura vindecarea. Pentru o bună protecție se sigilează și se fixează porțiunea unde a avut loc îmbinarea altoiului cu portaltoiul, astfel încât aceste două părți să se fuzioneze și să crească precum o singură plantă. 

Metodele de altoire a pomilor

  • Altoirea în despicătură - este una dintre cele mai simple și utilizate metode, cu rată mare de succes. Prin această altoire se asigură recuperarea pomilor care au o valoare biologică scăzută. Totodată se pot altoi mai multe soiuri de pomi fructiferi folosindu-se unul și același pom. 
  • Altoirea în T - este o metodă eficientă rapidă și care se utilizează foarte des. Aceasta altoire are 2 variante. Prima se realizează în sezonul vegetativ, iar tăietura în scoarța pomului are forma literei T. A doua variantă se realizează în perioada 15 iulie - 15 septembrie și este cunoscută cu denumirea altoire cu mugure dormind. Această variantă se aplică doar pentru anumite specii cum ar fi liliacul, lămâiul.
  • Altoirea sub coajă - această metodă constă în tăierea altoiului și portaltoiului în același stil, și nu despicarea lor, pentru a putea fi prinși împreună. Se sigilează rănile prin acoperirea cu bandă adezivă, și se utilizează ceara pentru altoi sau o bucată de pânză curată. 
  • Altoirea sub scoarță - este o metodă simplă de înmulțire vegetativă ce constă în realizarea unei grefe în scoarța pomilor. 

Sfaturi practice

  • Altoiul și portaltoiul trebuie să provină din aceeași specie.
  • Un detaliu important este ca portaltoiul să fie tânăr, și să nu depășească vârsta de 4 ani, iar grosimea să fie de 1,5 - 5 cm pentru a permite zonei altoite să se vindece rapid. 
  • Locul recomandat pentru păstrarea portaltoiului trebuie să fie răcoros. Pivnița și tăvile cu nisip umed reprezintă mediul perfect pentru păstrare. 
  • Pomul care urmează să fie altoi necesită a fi udat cât mai des. 

Majoritatea soiurile de pomi fructiferi pot fi altoite. Câteva exemple: 

  • măr (altoi) – măr pădureț sau măr franc, obținut din semințe (portaltoi)
  • piersic (altoi) - piersic, corcodus sau migdal (portaltoi)
  • vișin (altoi) - vișin, cireș sau cireș sălbatic (portaltoi)
  • prun (altoi) - prun, piersic, corcoduș, sau zarzăr (portaltoi) 


← Înapoi la blog

Meșterești