Coșuri de fum - construcție, izolare și curățare

Coșuri de fum - construcție, izolare și curățare

Coșul de fum este unul dintre cele mai importante elemente din sistemul de încălzire a casei. De alegerea unui coș fum potrivit va depinde siguranța în anotimpul rece, cât și rezistența acestuia în timp. Este important de oferit o atenție deosebită când vine vorba de achiziționarea acestui produs. Coșul trebuie ales pentru o bună funcționalitate, dar totodată să se potrivească și estetic cu locuința. 

În acest articol vei găsi răspunsuri la multe întrebări importante care apar la acest subiect și pe care trebuie să le cunoști, astfel încât să te bucuri de o bună eficiență în evacuarea gazelor de ardere a diferitor tipuri de combustibili.

Cum se construiește un coș de fum? 

Construcția unui coș fum de sine stătător implică mult timp, efort, dar și materiale speciale. Comparativ cu alte elemente pe care le putem construi acasă, coșul de fum necesită mai multă grijă la detalii și mai multă implicare, întrucât acesta are un rol esențial de a evacua substanțele obținute în urma arderii și suplinirea debitului de aer. Omiterea anumitor lucruri în procesul de fabricare poate afecta ulterior suprafața imobilului, dar și pune în pericol viața locatarilor. 

Întrucât ai putea obține un rezultat nereușit al confecționării unui coș fum și care să creeze probleme ulterior, recomandabilă ar fi achiziționarea unui coș fum profesional și complet, pentru a nu sta cu griji și pentru a economisi bani, efort și timp pentru acest produs. Mai mult, pe piață se găsesc diverse materiale din care sunt fabricate coșurile, astfel poți alege în funcție de designul casei, bunului plac și bugetului.

Avantajele sistemelor complete de coș fum

Sistemele de coș fum complete reprezintă cea mai bună alegere. De ce? Deoarece vin cu o serie importantă de avantaje:

  • furnizează toate componentele necesare;
  • funcționare optimă;
  • soluție sigură;
  • rezistență la factorii externi;
  • durabilitate în timp;
  • instalare rapidă și ușoară;
  • bună izolație și lipsa condensului;
  • întreținere minimă.

Cu alte cuvinte, un sistem complet coș fum conține tot ce are nevoie un horn pentru oferi siguranță. Alegerea unui astfel de sistem înseamnă garanția ca totul va fi la cel mai înalt nivel. Gastronomic vorbind și făcând o comparație, un sistem complet de horn fum este exact ca și ciorba care conține toate ingredientele și oferă cel mai bun gust. Însă atunci când lipsesc unele ingrediente, rezultatul poate fi unul bun, dar nu este cel dorit și așteptat.

Ce înălțime trebuie să aibă un coș de fum? 

Un coș de fum trebuie să respecte regimul înălțimilor pentru a funcționa eficient și fără a provoca anumite riscuri. De obicei, hornul de fum trebuie să depășească coama, adică partea cea mai înaltă a acoperișului și se calculează în funcție de construcția casei și unghiul acoperișului. În cazul în care înălțimea nu va fi respectată, gazele de ardere se pot întoarce în interiorul locuinței.

Cum se curăță un coș de fum?

Un coș fum necesită a fi curățat periodic de funinginea care se depune de-a lungul timpului, pentru a nu exista anumite blocaje. Acest pas este foarte important, deoarece în acest mod funcționarea va fi mereu la nivel înalt. Se recomandă verificarea coșului și curățarea lui în fiecare an, astfel încât să fii sigur că nu ai surprize în sezonul rece. Pe piață există o mulțime de soluții care te ajută în curățarea acestui praf, ajutat fiind și de perii ce au o sârmă dură. Pentru o curățarea profundă, în cazurile mai complicate, se recomandă apelarea la specialiști. Aceștia vor rezolva problema depunerilor rapid, cu ajutorul unor instrumente speciale. 

Printre metodele populare întâlnite pentru întreținerea hornurilor de fum se numără curățarea cu sare, pastilele de naftalină sau cojile de cartofi. Însă aceste metode nu garantează eficiența, și odată cu noile tehnologii moderne cel mai bine ar fi apelarea la metode profesionale.

Cu ce se izolează un coș de fum?

Un coș de fum care va fi izolat va asigura evitarea condensului și o mai bună rezistență în timp. Printre materialele ce se utilizează în izolație se numără vata bazaltică minerală, o opțiune sigură, versatilă și cu proprietăți termice bune. Alte materiale ce se încadrează în izolarea termică sunt fibra ceramică și în unele cazuri silicatul de calciu. Totuși, cea mai bună opțiune o reprezintă coșurile de fum dotate deja cu izolare certificată.

Fie că ai un horn vechi pe care intenționezi să-l schimbi sau te-ai mutat la o casă nouă și trebuie să achiziționezi un nou coș de fum, gama variată din oferta MESTERESTI îți vine în ajutor cu produse de calitate înaltă pentru rezultate durabile și randament ridicat. Deoarece coșul de fum trebuie ales cu mare atenție, poți apela cu încredere la consultanții noștri specialiști pentru a primi o recomandare bună. Fii parte din clienții noștri mulțumiți!


← Înapoi la blog

Meșterești