Cum alegi capacul de canalizare potrivit?

Cum alegi capacul de canalizare potrivit?

Capacul de canalizare are o misiune importantă, aceea de a proteja sistemele de canalizare într-un mod eficient, astfel încât să fie un nivel înalt de siguranță. Este important ca fabricarea capacelor de canalizare să fie făcută conform standardelor, pentru a-și păstra calitățile intacte și pentru a avea o durabilitate bună mulți ani. 

Ce tipuri de capace canalizare există?

Capacele de canalizare sunt de mai multe tipuri și se aleg în funcție de destinația lor: pentru gospodărie, pentru anumite instituții sau pentru proiecte mai complexe. Îți prezentăm mai jos câteva detalii informative cu privire la criteriile importante ce diferențiază produsele, astfel încât alegerea capacului potrivit să fie o decizie ușoară și să înțelegi din start ce s-ar potrivi cu nevoia ta.

Capacele de canalizare pot fi clasificate în următoarele categorii: 

  • în funcție de material - compozit, tablă, fontă;
  • în funcție de model -  rotund, pătrat, cu ramă, culori diverse etc.

Acestea mai pot fi simple sau cu dotări și caracteristici suplimentare cum ar fi: sisteme de ridicare, finisaje antiderapante, rezistență la foc, protecție la furt, izolare electrică etc. 

Care sunt clasele de rezistență pentru capacele de canalizare?

Capacele de canalizare se clasifică după clase ce au o anumită sarcină și o destinație de utilizare, după cum urmează:

  • capacele din clasa A15 dețin o sarcină de maxim 1,5 t și se utilizează pentru zonele pietonale, dar și verzi;
  • capacele din clasa B125 dețin o sarcină de maxim 12,5 t și se utilizează de obicei pentru zonele pietonale;
  • capacele din clasa C250 dețin o sarcină de maxim 25 t și sunt folosite pentru trafic greu, zone cu drumuri urbane;
  • capacele din clasa D400 dețin o sarcină de maxim 40 t și se utilizează pentru trafic greu.

Ce caracteristici sunt importante la capacele de canalizare?

O caracteristică importantă este rezistența capacului de canalizare - este necesar ca acesta să fie testat pentru diverse clase de sarcini, în conformitate cu standardul  EN 124, și să dețină bune caracteristici la factorii externi care pot influența durabilitatea acestuia. Un alt detaliu la fel de important este ca acesta să fie perfect etanș, conform standardului EN 1253-4, pentru a evita pătrunderea mirosurilor, a apei, dar și pentru a reduce zgomotul.  

La cât timp se schimbă capacele de canalizare?

Capacele de canalizare se schimbă periodic, în funcție de materialul produsului și de gravitatea deteriorării. În general, capacele de canalizare sunt făcute să reziste timp îndelungat fără a-și pierde din proprietăți, dacă sunt folosite conform claselor care dețin o sarcină maximă. În acest caz, nu există o regulă general valabilă care ne zice cu exactitate care este durata de utilizare și schimbare - acesta se schimbă doar dacă îi este afectată funcționalitatea. 

Gama de capace canalizare din oferta MESTERESTI este una diversă, fiind disponibile modele variate adaptate pentru toate nevoile, atât pentru trafic ușor, cât și greu. Produsele sunt fabricate cu multă responsabilitate și grijă la detalii, iar calitatea în final își spune cuvântul. Noi ne bucurăm că putem contribui cu produse de calitate superioară, iar clienții noștri sunt mulțumiți. Alege cu încredere produsul potrivit pentru tine, noi îți vom fi alături și te vom ajuta cu drag. 


← Înapoi la blog

Meșterești