Cum să alegi dimensiunile adecvate pentru corturi în funcție de numărul de invitați la evenimentul tău?

Cum să alegi dimensiunile adecvate pentru corturi în funcție de numărul de invitați la evenimentul tău?

Sursă foto: Shutterstock

Cuprins

Alegerea cortului potrivit pentru evenimentul tău poate părea o sarcină copleșitoare, dar nu trebuie să fie așa. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a dimensiunii optime a cortului pentru evenimentul tău, luând în considerare numărul de invitați, tipul de eveniment și spațiul disponibil.

Pe lângă acestea, MESTERESTI îți oferă și un ghid de selecție a dimensiunilor și sfaturi suplimentare pentru a te ajuta să iei o decizie informată. Ești pregătit să afli mai multe?

Aspecte de luat în considerare atunci când alegi un cort pentru evenimentul tău

Atunci când planifici un eveniment la cort, una dintre cele mai importante alegeri este chiar cortul. Un cort bine ales nu doar că adaugă un aspect estetic plăcut, dar creează și un mediu prietenos și primitor pentru invitați. Pentru a găsi soluția ideală, ți-am pregătit câteva criterii de care să ții cont atunci când achiziționezi un cort de evenimente

Locația și tipul de eveniment

Alegerea locației pentru evenimentul tău poate influența toate celelalte decizii pe care le vei lua în organizarea acestuia. Înainte de toate, trebuie să ții cont de tipul evenimentului pe care îl organizezi. Fiecare eveniment are specificul său, și astfel necesități diferite.

Poate visezi la o nuntă în aer liber, într-un cort de evenimente elegant, într-un cadru pitoresc. Sau poate organizezi un eveniment corporativ și ai nevoie de o locație mai formală. De exemplu, un cort evenimente 6x12, disponibil pe mesteresti.ro, poate fi alegerea perfectă pentru nunți, petreceri, gale sau un team building, datorită spațiului generos.

Apoi, trebuie să verifici condițiile și restricțiile locației. Asigură-te că locația permite montarea unui cort de evenimente și că nu există restricții legate de zgomot sau alte aspecte care ar putea afecta desfășurarea evenimentului. În acest mod, vei putea asigura o experiență lipsită de stres pentru toți participanții.

Numărul invitaților

Numărul invitaților la evenimentul tău este unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi un cort pentru eveniment. Acesta va determina atât dimensiunea cortului, cât și modul în care acesta va fi aranjat. În acest sens, este important să ai o estimare cât mai exactă a numărului de invitați. Acest lucru va ajuta la evitarea risipei de spațiu sau la prevenirea aglomerării în cort.

Bugetul disponibil

Pe piață există o diversitate mare de corturi, fiecare cu particularitățile și prețurile sale. De la corturi simple, fără încălzire, potrivite pentru evenimente de vară, la corturi termoizolate, care permit organizarea de evenimente pe tot parcursul anului, opțiunile sunt multiple.

Și nu uita: chiar dacă ai un buget limitat, nu înseamnă că trebuie să compromiți calitatea. Există multe corturi de evenimente ieftine care oferă un raport bun calitate-preț. Pe site-ul mesteresti.ro, poți găsi o multitudine de corturi profesionale, adaptate pentru orice buget. 

Reguli generale pentru estimarea dimensiunilor cortului în funcție de numărul de invitați

Atunci când organizezi un eveniment și alegi cortul potrivit, există câteva reguli generale de care trebuie să ții cont. În primul rând, este important să estimezi cât spațiu ai nevoie per persoană. Astfel, în funcție de tipul evenimentului și de modul în care oamenii vor sta, regulile generale sunt de:

 • 0,5 m2 pentru persoane în picioare sau la mese de bar;
 • 0,8 m2 pentru persoane așezate la garnituri de berărie;
 • 1 m2 pentru persoane așezate la mese dreptunghiulare;
 • 1,5 - 2 m2 pentru persoane așezate la mese rotunde;
 • 0,7 m2 pentru rânduri de scaune.

În plus, trebuie să iei în calcul și necesitatea unui spațiu suplimentar pentru mese, scaune, echipamente, ring de dans, bufet etc. De obicei, se recomandă să adaugi un procent de 10-20% la spațiul calculat în funcție de numărul de invitați. De exemplu, pentru un ring de dans, se recomandă un spațiu suplimentar de 20-30 m². Pentru o nuntă cu un număr mare de invitați, ai putea avea nevoie de un cort de dimensiuni mari, poate chiar de un cort petrecere 3x9.

Cum să calculezi spațiul necesar pentru mese, scaune și alte echipamente?

interior cort de evenimente

Sursă foto: Shutterstock

Fiecare element de mobilier necesită un anumit spațiu.

Mese rotunde:

 • diametru 1.5 m: 1.77 m² (potrivită pentru 8 invitați);
 • diametru 1.8 m: 2.54 m² (potrivită pentru 10 invitați);
 • diametru 2.1 m: 3.49 m² (potrivită pentru 12 invitați).

Mese dreptunghiulare:

 • 1.8 m x 0.75 m: 1.35 m² (potrivită pentru 4 invitați);
 • 2.4 m x 0.75 m: 1.8 m² (potrivită pentru 6 invitați);
 • 3.0 m x 0.75 m: 2.25 m² (potrivită pentru 8 invitați).

Scaun standard: 0.5 m² per scaun.

De asemenea, trebuie să ți cont de spațiile de deplasare între mese și alte echipamente. Pe lângă mese și scaune, s-ar putea să ai nevoie și de spațiu pentru alte activități, precum un ring de dans, o zonă de bar sau un podium pentru muzicieni sau DJ. Aceste zone vor necesita și ele un anumit spațiu, în funcție de amploarea evenimentului.

Pentru a te asigura că ai suficient spațiu pentru toate acestea, ar fi util să faci o schiță sau un plan de amplasare a cortului. Acesta îți va oferi o imagine clară a modului în care vor fi așezate toate elementele și te va ajuta să te asiguri că ai suficient spațiu. După ce ai stabilit toate aceste date, accesează articolul nostru Cum se montează un cort de evenimente de la MESTERESTI? pentru a descoperii care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru instalarea cortului!

Dimensiuni adecvate în funcție de numărul de invitați: recomandări de la MESTERESTI

interior cort eveniment

Sursă foto: Shutterstock

Specialiștii de la MESTERESTI recomandă, în funcție de tipul de eveniment și numărul de invitați, diferite dimensiuni pentru corturi:

 

Numărul invitaților

Spațiul necesar pentru persoane în picioare (m²)

Spațiul necesar pentru persoane așezate (m²)

Dimensiunea potrivită a cortului (m)

15

7,5

12

3x3, 4x2, 4.5x3

20

10

16

4.5x3, 4x4

25

12,5

20

4,5x3, 4x4, 6x3, 6x4

30

15

24

4x4, 6x3, 6x4, 5x5

40

20

32

5x5, 6x4, 8x4

50

25

40

8x4 sau mai mari

Explicații:

 • spațiu necesar pentru persoane în picioare: se calculează înmulțind numărul de invitați cu 0.5 m², care este spațiul minim necesar per persoană în picioare;
 • spațiu necesar pentru persoane așezate: se calculează înmulțind numărul de invitați cu 1 m², care este spațiul minim necesar per persoană așezată la o masă.  

Așadar, atunci când alegi dimensiunea adecvată a cortului de evenimente trebuie să ții cont de numărul de oaspeți, tipul de eveniment, locația și bugetul disponibil. Pentru mai multe informații și sfaturi, ne poți găsi pe Facebook, @MESTERESTI.ro și pe Instagram, @mesteresti.


← Înapoi la blog

Meșterești