Cum să integrezi un gard din lemn în peisajul grădinii tale

Cum să integrezi un gard din lemn în peisajul grădinii tale

Cuprins

Dacă și tu te întrebi cum să integrezi un gard din lemn în peisajul grădinii tale, nu-ți face griji! Suntem aici pentru tine, să-ți oferim sfaturi practice pentru a-ți scoate la lumină creativitatea și priceperea de a transforma un spațiu banal, precum grădina, într-un loc de poveste, în care să te relaxezi alături de cele mai apropiate persoane din viața ta.

Optează pentru un lemn de calitate, adaptat condițiilor climatice

Un gard din lemn poate adăuga un plus de valoare estetică grădinii tale, datorită aspectului său natural și cald. Lemnul este un material clasic, ușor de adaptat la orice stil de design exterior. În plus, poate fi personalizat în multe moduri, permițându-ți să-l integrezi perfect cu peisajul existent deja. Fie că preferi o nuanță naturală sau dorești să adaugi un strop de culoare cu o vopsea, posibilitățile sunt aproape nelimitate.

E recomandabil să optezi pentru materiale de calitate pentru curtea și grădina ta, care să fie adaptate condițiilor meteo din zona în care ai gospodăria. Astfel, te vei bucura ani la rând de o amenajare de calitate, fără să fie nevoie să faci reparații. Restul ține doar de imaginația și creativitatea ta, de care sigur dispui din plin! 

 Fiecare tip de lemn are caracteristici specifice care îl fac potrivit pentru anumite condiții de mediu. De exemplu, cedrul este recunoscut pentru durabilitatea și rezistența sa la intemperii și la insecte, în timp ce pinul este apreciat pentru textura sa fină și costul mai scăzut.

Alege culori calde și intense pentru o grădină mică și o atmosferă intimă, prietenoasă

Fiecare tip de lemn are o culoare și o textură unică, iar aceste caracteristici pot adăuga frumusețe și personalitate grădinii tale. 

De exemplu, lemnul de nuc este apreciat pentru culoarea sa intensă și caldă, care poate adăuga o notă de eleganță oricărui peisaj. Lemnul de nuc poate fi folosit pentru un gard într-o grădină micuță, care vrei să aibă o atmosferă intimă și relaxantă. Paleta cromatică a lemnului de nuc se adaptează foarte ușor la finisajul exterior al caselor din prezent, care de obicei este realizat în tonuri de galben, bej sau maro. Prin urmare, o astfel de opțiune nu ar mai necesita revopsirea casei pentru a fi în ton cu nuanța gardului. 

Totuși, poți opta și pentru un alt tip de lemn pe care să-l vopsești în nuanța potrivită, după preferințe sau în funcție de cum sunt deja gândite din punct de vedere cromatic celelalte elemente din grădină, precum foișorul, ciubărul din lemn sau anexele gospodărești, dacă ele există.

Aspectul rustic poate fi o opțiune pentru tine

Dacă ești adeptul stilului simplu, cu accente rustice, atunci e recomandabil să optezi pentru un model de gard de acest tip, care să nu conțină elemente moderne. Un astfel de tip de gard se integrează perfect într-o gospodărie în care se dorește păstrarea esteticii autentice sau cât mai aproape de autenticitate.

În cazul în care casa nu este construită într-un stil modern, cum ar fi modelul fără acoperiș în ape, ci plat, atunci acest gard din lemn tratat semirotund de tip panou 2,5x1,85 poate fi o opțiune potrivită.

Pentru această situație, lemnul utilizat este adesea brut sau tratat doar sumar, păstrându-și textura naturală și nodurile caracteristice. De asemenea, speciile de lemn comune includ stejarul, pinul, molidul sau bradul.

Personalizează gardul cu plante, pentru a crea o oază de liniște și a-l conecta la grădină

Personalizarea gardului din lemn pentru grădina ta poate fi realizată prin plantarea de flori și plante care se potrivesc cu gardul și restul peisajului. De exemplu, poți folosi gardul ca suport pentru plante agățătoare sau pentru a crea un fundal pentru anumite zone ale grădinii.

Verdeața nu doar că va oferi spațiului iluzia vizuală de a fi mai amplu, ci te va ajuta să te relaxezi, să te simți bine numai când o privești.

Chiar dacă locuiești în mijlocul orașului, grădina ta cu flori agățătoare și diferite plante ornamentale de exterior îți va insufla o permanentă stare interioară de liniște și echilibru.

gard din lemn

Adaugă lumini ambientale pentru a-ți fi utile și a crea o atmosferă aparte în grădină

Dacă-ți dorești să ai grădina bine iluminată și pe timp de noapte, dar și dacă vrei să dai un aspect mai interesant gardului din lemn, optează pentru stâlpișori sau felinare aplicate pe gard, din loc în loc. 

În schimb, dacă vrei să ai parte doar de o lumină caldă, difuză, ambientală, optează pentru ghirlande de exterior pe care să le atașezi de gard, în locurile pe care le consideri potrivite. Recomandabil ar fi să alegi culori calde, deoarece te ajută să te relaxezi și să te simți confortabil în spațiul respectiv. În general, culorile reci sunt indicate pentru spațiile în care ai nevoie de lumină clară și puternică, precum bucătăria sau zonele din casă în care citești sau lucrezi.

lumini ambientale pe un gard din lemn

Poți picta gardul, să adaugi un plus de personalitate întregii grădini

Ești suficient de creativ și inspirat ca să dai frâu imaginației și să pictezi măcar anumite colțuri din gardul grădinii tale. Poți opta pentru o vopsea special concepută pentru lemn și pentru a rezista la exterior.

Fie că alegi să pictezi motive florale, tradiționale sau chiar să încerci să ilustrezi pe gard anumite opere celebre, toate aceste activități vor adăuga un plus de personalitate spațiului tău!

Iată, cu puțină îndrumare, că ai aflat și cum să integrezi un gard din lemn în peisajul grădinii tale și sigur munca ta va fi apreciată de cei dragi, care se vor bucura de clipe de liniște în spațiul verde și frumos amenajat.

Nu uita că noi suntem alături de tine cu sfaturi prețioase și materiale de calitate, să-ți poți îndeplini visul cu mâinile tale! 


← Înapoi la blog

Meșterești