Susținerea viței de vie pe araci este una dintre variantele tradiționale utilizate pentru creșterea strugurilor. Această metodă își păstrează popularitatea în prezent datorită costului scăzut de înființare și posibilității foarte ușoare de a fi procurați de la MESTERESTI. Susținerea viței de vie pe araci poate fi practicată în cazul în care terenul pe care urmează să fie plantată aceasta este abrupt (mai ales pe coaste) ori în cazul în carevia nu e orânduită, adică forma sa este neregulară.
Susținerea pe araci se poate practica în rânduri duble ori simple, iar numărul de araci care este repartizat la butuc variază între 1 și 20, ținând cont de zonă. Aracii pot să aibă dimensiuni de 1,5 – 2,5 metri în lumgime și un diametru de 3 – 5 centimetri. Materialele din care se pot confecționa sunt variate, fie că e vorba de esențe lemnoase tari (stejar, salcâm, carpen) sau din esențe moi (salcie, alun, brad). Evident, aracii cu o grosime mai mare și făcuți din lemn de esență tare sunt cei mai recomandați de către specialiști.
Durata de viață a aracilor poate să varieze mult, de la 2 la 6 ani, însă aceasta poate fi prelungită în cazul în care sunt efectuate anumite tratamente la baza acestora înainte de darea în folosință. Printre aceste tratamente se numără pârlirea bazei descojite a aracilor, impregnarea cu o soluție ce este alcătuită 5% din piatră vânătă pentru o perioadă de două săptămâni sau impregnarea cu bitum ori carbolineum pentru o perioadă de 2 – 3 ore pentru a preveni putrezirea lemnului.