Cum se montează fosa septică? Cele mai importante etape de montaj pentru fose septice

Cum se montează fosa septică? Cele mai importante etape de montaj pentru fose septice

Cuprins


Ce este o fosă septică?

Fosele septice sunt sisteme de epurare autonomă, utilizate pentru tratarea și eliminarea deșeurilor biologice și menajere din locuințe private sau din clădiri care nu au acces la rețeaua de canalizare publică.

O fosă septică este alcătuită de obicei dintr-un rezervor subteran, fabricat din diferite materiale (polipropilenă, polietilenă, fibră de sticlă), ce are rolul de a colecta și de a descompune deșeurile. Funcționarea foselor septice este una cât se poate de simplă - apele uzate din toaletă, duș sau de la chiuvetă sunt direcționate către fosă, unde are loc sedimentarea substanțelor solide la fundul rezervorului, ceea ce duce la formarea unui strat de deșeuri. Între timp, bacteriile anaerobe din rezervor descompun deșeurile solide și le transformă în materie organică lichidă și gaze.

Dacă te întrebi cât costă o fosă septică, ar trebui să știi că prețurile la fose septice diferă în funcție de capacitatea bazinului fosei, de materialul din care sunt realizate, dar și de model. Costurile pentru o fosă septică pot fi diminuate dacă alegi să montezi singur produsul, astfel că realizarea unui cămin fosă septică sau de bazine fose septice devine un proces destul de accesibil.

Ce tipuri de fose septice există pe piață?

Pe piață există mai multe tipuri de fose septice, ce se pot grupa în funcție de dimensiune, de la fosă septică mică, potrivită pentru 1-2 persoane, și până la bazin fosă de dimensiuni mari, potrivite pentru peste 50 de utilizatori.

Totodată, bazinele septice cele mai căutate sunt fosele canalizare ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător. În ceea ce privește prețurile pentru fose ecologice, acestea sunt accesibile, potrivite pentru orice buzunar.

Există destul de multe căutări pentru varianta de fosă septică din cauciucuri, însă majoritatea utilizatorilor preferă să cumpere variante de fose septice verticale sau orizontale deja făcute, care sunt mult mai ușor de obținut și de montat.

Dacă ar fi să realizăm un top fose septice, cu siguranță pe primul loc vor fi fosele septice vidanjabile din polipropilenă, variante ecologice, ușor de montat și care au o durată de viață îndelungată.

Unde se folosesc fosele septice?

De obicei, fosele septice sunt folosite în zone rurale, în cadrul pensiunilor din zone montane, pentru ferme sau alte locuri în care nu există infrastructură adecvată de canalizare. Acestea te vor ajuta să rezolvi eficient problema lipsei sistemului de canalizare și să ai parte de mai mult confort.

În ceea ce privește întreținerea foselor septice, este important să se mențină fosa septică în stare bună de funcționare, prin evitarea aruncării în toaletă a substanțelor ce pot afecta bacteriile benefice din rezervor. De asemenea, se impune curățarea și vidanjarea periodică a fosei septice, astfel încât să se îndepărteze stratul de sediment și scumă acumulat.

Cum se montează o mini fosă septică sau o fosă septică de dimensiuni mai mari?

Fosa septică are nevoie de un montaj special, întrucât aceasta nu poate fi amplasată în orice loc. O mini fosă septică sau fosele septice de dimensiuni mai mari necesită o atenție deosebită în privința acestui aspect, pentru a nu exista situații neplăcute. Pașii de montare a fosei septice trebuie urmați corect, pentru ca rezultatul să fie unul sigur și de calitate. O instalare corespunzătoare înseamnă o durabilitate mai îndelungată și o bună funcționare a produsului.

Etape montare fosă septică

  1. Primul pas constă în creare unei gropi care necesită a fi cu 35 - 45 cm mai mare decât dimensiunea fosei și la o distanță de minim 10 m de fântână sau construcție. 

  1. Groapa are nevoie de o bază puternică, în așa fel încât fosa septică să stea poziționată drept. Dacă solul nu permite acest lucru, se recomandă un strat de beton sau nisip în dependență de problematica solului. Acest detaliu va oferi mai multă rezistență solului. După ce te asiguri că baza este solidă, poți așeza fosa în groapă.

  1. Pasul al treilea constă în verificarea fosei cu o nivelă - aceasta trebuie să fie fixă. Se racordează fosa septică la rețeaua locuinței și se realizează câmpul de drenaj. 

  1. Se toarnă pietriș și pământ deasupra fosei, eventual o placă de beton cu capac, care însă nu trebuie să se sprijine de fosă, ci de pământ.

Sfaturi montare fosă septică

  • Nu se recomandă alegerea unei suprafețe abrupte. Terenul ales pentru instalarea fosei septice trebuie să fie stabil.

  • Dacă fosa septică este în contact cu pânzele de apă subterane, aceasta necesită a fi izolată eficient. 

  • După instalarea fosei septice nu trebuie să existe presiune deasupra zonei de instalare, de aceea circulația cu mașina și parcarea ei este interzisă.

Video de prezentare montaj Fosă septică Charan 1000 L, 2 - 4 persoane

La MESTERESTI găsești o gamă diversă de fose septice de vânzare, cu o mulțime de promoții la fose septice, precum și diferite modele de fose septice ieftine. Produsele sunt fabricate din materiale calitative, respectă normele igienice și sunt rezistente contra temperaturilor variate. Consultă oferta noastră, alege modelul potrivit și scapă de orice grijă cu privință la canalizare.


← Înapoi la blog

Meșterești