Informații importante privind materialul lemnos

Informații importante privind materialul lemnos

Atunci când ne amenajăm grădina sau achiziționăm un loc de joacă exterior pentru copii este important să știm care sunt caracteristicile materialului lemnos din care acesta a fost construit, respectiv ce pretenții putem să avem pe parcursul a mai multor ani. Câteva caracteristici ale acestui material sunt naturale și vor fi enumerate în continuare:

1

Scurgerea de rășină

Pe parcursul prelucrării și depozitării lemnul mai lucrează, iar datorită acestui fapt pot apărea picături de rășină sau scurgeri, acesta fiind un fenomen natural și normal. Dacă este cazul, îndepărtați-le ușor cu unghia sau cu terpentina.

2

Diferența de culoare, nuanța

Fiecare copac are alta formă, nuanță și dimensiune. De aceea, la materialul lemnos prelucrat, diferențele de nuanțe sunt fenomene naturale și normale, care datorită expunerii la soare se vor egala.

3

Crăpături

Datorită diferențelor de densitate a materialului lemnos, acesta nu se usucă și nu se dilată în mod egal. Din cauza acestui fenomen, respectiv a diferențelor ulteriore de temperatură, pot apărea crăpături vizibile pe suprafața lemnului, însă aceste crăpături nu influențează calitatea lui de construcție sau stabilitatea stâlpilor.

4
Ciuperci si mucegai

În cazul temperaturilor ridicate pe o perioadă îndelungată, pe suprafața materialului lemnos pot apărea pete de nuanță albastru-gri. Aceste modificări sunt cauzate de spora ciupercilor din aer și sunt doar superficiale - ele nu influențează structura lemnului sau rezistența acestuia. Petele acestea vor dispărea de la sine în majoritatea cazurilor, datorită modificării condițiilor meteorologice, dar se pot curăța și manual.

5
Erupție de sare pe suprafața materialului lemnos impregnat

Materialul lemnos impregnat la presiune mare are tendința să cauzeze erupții de sare din soluția de conservare de impregnare care, împreună cu rășina naturală, apar pe suprafața lemnului. Aceste modificări sunt doar superficiale și nu influențează structura și stabilitatea lemnului.

Conservare

Produsele confecționate din lemn de brad de pădure și molid sunt neprotejate împotriva bolilor și a putrezirii, iar vopselele sau lacurile nu dau protecție maximă. De aceea, majoritatea produselor comercializate de către societatea noastră sunt din lemn saturat.

Produsele sunt impregnate la presiune mare, procedură ce constă în introducerea de sare la presiune mare în lemn. Această procedură este repetată de câteva ori, cu o soluție de impregnare crom-free și conferă astfel protecție îndelungată lemnului.

Materialul lemnos tratat astfel va primi o culoare verzuie împotriva razelor UV, însă acest tratament nu dă protecție, ci este recomandaăt vopsirea cu vopsea pe bază de apă pentru exterior.


← Înapoi la blog

Meșterești