Cum să pregătești terenul pentru instalarea pavelelor din curtea ta?

Cum să pregătești terenul pentru instalarea pavelelor din curtea ta?

Cuprins

Pregătirea corespunzătoare a terenului pentru pavaj asigură o bază solidă și stabilă pavelelor, prelungind durata de viață a acestora și reducând riscul de deteriorare. Știm că fiecare proiect are propriile particularități, așa că îți vom oferi și sfaturi adiționale pentru instalarea pavelelor în curte. Sperăm că informațiile pe care le oferim te vor ajuta să-ți dai seama cât de simplu și plăcut poate fi acest proces.

Pasul 1: trasarea contururilor

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este delimitarea terenului. Cu ajutorul țărușilor și sforii, vei putea delimita cu exactitate suprafața pe care se va face montajul. Acest lucru este important pentru a avea o reprezentare clară a dimensiunilor și formei zonei de lucru.

Odată ce ai delimitat terenul, urmează trasarea contururilor. Acest pas implică marcarea exactă a locului unde vor fi amplasate pavelele. Deși acest pas sună complicat, cu răbdare și precizie vei reuși să realizezi acest proces fără probleme.

După ce ai trasat contururile, urmează stabilirea cotelor verticale, pentru a asigura o instalare corectă și uniformă a pavelelor. Trebuie să stabilești cu exactitate înălțimea până la care pavajul urmează să urce.

De reținut!

Dacă alegi să folosești pavele din cauciuc, trebuie să știi că montarea lor este relativ simplă. În general, se începe prin pregătirea suprafeței, care poate fi de beton, pietriș sau nisip. După ce suprafața este pregătită, pavelele vor fi plasate în mod corespunzător și fixate cu un adeziv special sau cu nituri.  

Pasul 2: îndepărtarea stratului vegetal

indepartare strat vegetal

Sursă foto: Shutterstock

Trebuie să îndepărtezi toată vegetația, inclusiv iarba și rădăcinile, apoi să cureți solul până la adâncimea necesară pentru realizarea cotei de înălțime a pavajului. În general, este necesar să îndepărtezi între 100 și 350 de mm de sol, în funcție de natura terenului și de tipul de trafic la care va fi supusă zona pavată. În cazul în care suprafața pe care urmează să o pavezi este plată, trebuie să realizezi o pantă ușoară atunci când are loc excavarea.

Este necesar să înlături buruienile cu tot cu rădăcini, iar golurile să le umpli cu pietriș sau balast, după care să le compactezi. Pentru a îmbunătăți capacitatea portantă a solului și a preveni pătrunderea stratului de pietriș în sol, poți folosi folii geotextile între sol și stratul de bază. Acestea vor asigura o bază stabilă pentru pavele și îți vor permite să te bucuri de curte pentru mulți ani.

Pasul 3: realizarea stratului de bază

Primul pas în realizarea stratului de bază este alegerea materialului. Acesta poate fi balast sau piatră spartă, decizia depinzând de destinația finală a zonei pavate și de utilizarea preconizată a acesteia. Dacă zona nu va fi supusă la sarcini foarte mari, un strat de bază din balast sau piatră concasată este suficient.

Al doilea pas presupune să stabilești grosimea stratului de bază. Aceasta variază în funcție de trafic:

  • pentru trafic pietonal, un strat de balast compactat de 10-15 cm este suficient;
  • pentru trafic auto ușor se recomandă o grosime de 20-25 cm;
  • pentru trafic auto mediu, 30-40 cm;
  • pentru trafic auto greu peste, 40 cm cu un strat suplimentar de piatră spartă compactată de 15 cm.

Pavelele se pot monta și pe un strat de nisip, iar grosimea acestuia trebuie să fie de 3-6 cm. Reține că nisipul trebuie să fie fără impurități, perfect tasat.

După ce ai ales materialul și ai determinat grosimea, trebuie să distribui și să nivelezi stratul de bază. Acesta trebuie să fie distribuit egal pe terasament și nivelat. Un detaliu important este că suprafața pavată ar trebui să aibă o pantă de scurgere de 1%, care poate fi realizată cu ajutorul cupoanelor metalice introduse în stratul de pietriș.

Apoi, urmează compactarea stratului de bază. În funcție de grosimea stratului de bază, vei folosi o placă vibratoare sau un cilindru vibrocompactor pentru compactare. Stratul de pietriș va fi compactat în straturi succesive de 10-20 cm.

Te invităm să citești și articolul Ghid de instalare pavele cauciuc de la MESTERESTI! Vei găsi informații valoroase care te vor ajuta să te descurci și mai bine cu proiectul tău. 

Pasul 4: trasarea și realizarea fundației bordurilor

Indiferent dacă pavelele vor fi montate pe un strat de bază din beton sau din balast/piatră spartă, trebuie să te asiguri că conturul suprafeței pe care urmează să fie instalate bordurile este trasat cu precizie. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unor bare de oțel și sfoară sau țăruși din lemn.

Realizarea fundației bordurilor este o etapă care necesită o abordare metodică și atentă. Dacă pavelele sunt montate pe un strat flexibil din balast sau piatră spartă, va fi necesară săparea unei fundații continue cu adâncimea de 100-150 mm, unde se va turna betonul. În cazul unui pavaj montat pe strat din beton, acesta va fi fundația bordurilor.

Un aspect esențial de luat în considerare este că lățimea fundației bordurilor trebuie să fie mai mare cu minimum 100 mm decât lățimea bordurii. Acest lucru este necesar pentru încadrarea bordurilor în fundație și pentru a asigura o montare corectă și durabilă a pavelelor.

Pasul 5: montarea bordurilor

montarea bordurilor

Sursă foto: Shutterstock

După ce betonul pentru fundație s-a întărit, se toarnă un strat de mortar de 25 mm (raport 1:3 ciment:nisip). Bordurile se așază pe acest strat, la nivel și aliniate, cu ajutorul unui ciocan de cauciuc.

Urmează încastrarea bordurilor. Pentru a face acest lucru, bordurile se încastrează pe fundația de beton prin turnarea betonului de încăstrare. Cu ajutorul unei mistrii, betonul se compactează și se netezește. Este esențial ca cel puțin jumătate din înălțimea bordurii să fie încăstrată pentru a permite împingerile dinspre zona pavată.

Pentru realizarea operațiunii de încăstrare se folosește betonul din clasa C30/37. Acesta este un beton adecvat pentru acest tip de lucrare datorită rezistenței sale și proprietăților de durabilitate. Se pot realiza și rosturile de 8-10 mm, umplute cu mortar, care se compactează. De asemenea, bordurile pot fi montate și cu rosturi neumplute (cap la cap) de 2-3 mm.

După finalizarea montării bordurilor, se așterne un strat de nisip (sort 0÷4 mm) cu grosimea de 30-50 mm, cunoscut ca „pat de pavaj”. Acesta se compactează cu ajutorul plăcii vibratoare, urmând să se împrăștie nisip „de pierdere” și să se niveleze perfect.

Alte sfaturi de la MESTERESTI pentru instalarea pavelelor în curte:

La MESTERESTI, îți împărtășim cu drag sfaturile și trucurile noastre pentru a-ți transforma curtea într-un spațiu pe care îl vei iubi:

  1. Stabilește clar de ce dorești să instalezi pavajul. Definește obiectivele pentru a decide dimensiunea, forma și locația proiectului.
  2. Stabilește un buget realist pentru proiectul tău.
  3. Gândește-te la un calendar aproximativ.
  4. Evaluează solul pentru a înțelege compoziția și drenajul acestuia.
  5. Asigură-te că ai suficiente cantități de materiale la îndemână.
  6. Planifică modul în care vei transporta materialele și asigură-te că ai suficient spațiu pentru depozitare temporară.
  7. Folosește întotdeauna echipament de protecție adecvat.

Pregătirea terenului și instalarea pavelelor poate fi o sarcină plăcută și satisfăcătoare, mai ales când vezi rezultatul final. Pentru mai multe informații și sfaturi, te așteptăm pe Facebook, @MESTERESTI.ro și pe Instagram, @mesteresti


← Înapoi la blog

Meșterești