Șpalieri metalici versus șpalieri de beton: care sunt mai durabili pentru grădina ta?

Șpalieri metalici versus șpalieri de beton: care sunt mai durabili pentru grădina ta?

Cuprins

Ai cumpărat un teren extravilan și una dintre primele tale preocupări este împrejmuirea acestuia? Șpalierii pot fi soluția ideală pentru tine. Aceștia îți vor proteja terenul, dar vor aduce și un plus de estetică. În plus, dacă ești pasionat de grădinărit, șpalierii îți vor oferi suportul necesar pentru a-ți susține plantele în dezvoltare.

Ești curios să afli care este cea mai bună alegere pentru tine, șpalierii de beton sau metallici? Te întrebi care dintre aceștia sunt mai durabili și mai rezistenți la intemperii? Articolul nostru îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere informată.

Despre șpalierii metalici

Fabricați din diverse aliaje metalice precum fier, oțel sau aluminiu, acești șpalieri sunt folosiți adesea în construcții și agricultură, beneficiind de o rezistență îndelungată la intemperii și o necesitate redusă de întreținere. De exemplu, dacă ești în căutarea unor șpalieri vie, cei metalici te pot ajuta să ai o cultură cât mai bogată și mai roditoare an după an.  

Domenii în care se pot utiliza șpalierii metalici

Șpalierii metalici pot fi utilizați într-o varietate de domenii, datorită durabilității și rezistenței lor:

 1. Șpalierii metalici sunt foarte utili în agricultură. Ei sunt de obicei folosiți pentru a împrejmui și a susține diverse culturi, cum ar fi vița de vie. Aceste structuri metalice sunt eficiente pentru a dirija creșterea plantelor și pentru a se asigura că acestea se dezvoltă în mod optim.
 2. Șpalierii metalici au o aplicabilitate largă în domeniul industrial. Ei sunt frecvent folosiți pentru a împrejmui hale, fabrici, spații de depozitare și șantiere de construcție. Rezistența și durabilitatea lor sunt esențiale în aceste medii, unde pot face față condițiilor externe severe fără a se deteriora.
 3. Șpalierii metalici sunt, de asemenea, folosiți în sectorul sportiv. Aceste structuri sunt ideale pentru a împrejmui terenuri de sport, baze sportive și stadioane. Șpalierii zincați sunt ușor de instalat și au o durată de viață lungă, fiind o soluție eficientă pentru aceste spații.
 4. Șpalierii metalici sunt populari în domeniul civil și comercial. Ei sunt adesea aleși pentru a îngrădi spații verzi, spitale, evenimente în aer liber, sedii de firme și spații comerciale.

Avantaje șpalieri metalici

spalieri metalici pentru vin

Sursă foto: Shutterstock

Șpalierii metalici oferă o serie de avantaje semnificative:

 • costuri reduse: șpalierii metalici vie sau orice alt proiect sunt o alegere economică, având costuri reduse comparativ cu alte tipuri de împrejmuiri. Ușurința și rapiditatea procesului de producție îi fac accesibili pentru orice buget. Imaginează-ți că poți achiziționa șpalieri metalici pentru vie, fără a pune o povară financiară semnificativă pe umerii tăi;
 • flexibilitate: fie că ai nevoie de un suport pentru plantele de viță-de-vie sau de o soluție de împrejmuire pentru grădina ta, acești șpalieri pot fi ușor adaptați și modificați pentru a se potrivi nevoilor tale specifice;
 • durabilitate: aceștia sunt extrem de rezistenți la coroziune, intemperii și uzură, având o durată de viață mai lungă decât alte materiale. Nu vor necesita înlocuire frecventă, ceea ce îi face o alegere practică pe termen lung;
 • ușurință în manipulare și montare: șpalierii metalici sunt ușor de manevrat și de instalat, reducând astfel timpul și efortul necesar pentru aceste procese. Mai mult, această caracteristică îi face ideali pentru proiectele DIY;
 • o varietate de dimensiuni: poți alege șpalierii potriviți pentru proiectul tău. De la mici împrejmuiri de grădină până la garduri de protecție pentru terenuri mari, șpalierii metalici se pot adapta la orice nevoie.  

Despre șpalierii de beton

Șpalierii din beton sunt utilizați pe scară largă pentru realizarea gardurilor din sârmă, dar și în agricultură pentru podgorii, producția de fructe, ocoluri pentru animale și pentru a sprijini sistemele de irigare. Instalarea lor este foarte ușoară, dar prezintă totodată și un grad mare de rigiditate atunci când au o mare încărcare.

Avantajele șpalierilor de beton

spalieri de beton

Sursă foto: Shutterstock

Iată motivele pentru care ar trebui să alegi șpalierii de beton:

 • instalarea unui șpalier de beton este un proces simplu și unul care asigură o bază solidă și stabilă pentru structura ta. Fie că vorbim de un gard sau de un sistem de susținere pentru plante, șpalierii de beton nu se vor deforma sau rupe, oferindu-ți siguranța că investiția ta va rezista în timp;
 • eficiența economică a acestora este un aspect ce nu poate fi ignorat. Știm cu toții că aproape toate construcțiile sau renovările pot fi scumpe, dar alegerea șpalierilor de beton poate face o diferență semnificativă. Aceștia sunt relativ ieftini în comparație cu alte materiale precum lemnul, astfel că vei putea să-ți amenajezi spațiul dorit fără a depăși bugetul alocat;
 • șpalieriii de beton au o rezistență ridicată la foc;
 • datorită durabilității și rezistenței lor, aceștia pot fi utilizați în zone cu trafic intens sau unde securitatea este o prioritate.

Comparație: durabilitatea șpalierilor metalici versus cea a șpalierilor de beton

spalieri din beton

Sursă foto: Shutterstock

Atât șpalierii metalici, cât și cei de beton au anumite proprietăți care le influențează durabilitatea. Pe de o parte, metalul are o rezistență remarcabilă la coroziune, ceea ce îi conferă un avantaj în zonele cu precipitații abundente sau cu umiditate ridicată. Betonul, pe de altă parte, se distinge prin rezistența sa la presiune, făcându-l ideal pentru structuri care trebuie să susțină o greutate considerabilă. În același timp, via pe șpalieri poate da o notă estetică deosebită grădinii tale, indiferent de materialul ales.

Un alt aspect care merită luat în considerare este modul în care fiecare tip de șpalier rezistă la condițiile meteorologice. Variațiile de temperatură, precipitațiile și expunerea la soare pot avea efecte diferite asupra șpalierilor metalici și a celor de beton. În general, metalul poate fi mai sensibil la variațiile de temperatură, în timp ce betonul poate fi afectat de expunerea prelungită la soare.

Un lucru e sigur, atât șpalierii metalici, cât și cei de beton au avantajele și dezavantajele lor. Înainte de a face o alegere, este bine să ții cont de condițiile specifice ale grădinii tale și să te informezi din surse de încredere.

Șpalierii de pe MESTERESTI rezistă la orice!

Iată câteva dintre motivele pentru care te poți baza pe șpalierii marca MESTERESTI:

 1. Șpalierii de la MESTERESTI sunt rezultatul unui proces de producție meticulos și de certificări de calitate riguroase.
 2. Aceștia dețin Certificarea de calitate TUV Austria și Certificatul de Calitate ISO-9001/2001, ce atestă angajamentul nostru pentru calitate și durabilitate.
 3. Procesul de fabricație prin vibropresiune și utilizarea rețetei de beton B300, asigură rezistența și durabilitatea sporită a șpalierilor noștri.


← Înapoi la blog

Meșterești