Tot ce trebuie să știi despre țarcurile de găini și soluțiile eficiente de creștere a producției

Tot ce trebuie să știi despre țarcurile de găini și soluțiile eficiente de creștere a producției

Dacă locuiești la țară sau abia te-ai mutat într-un loc ferit de aglomerația urbană cu siguranță îți dorești și o schimbare a stilului de viață. Cel mai bun mod prin care poți face asta este să-ți crești propriile animăluțe și să-ți produci propria hrană, bio, chiar în cadrul curții tale.

Creșterea păsărilor este recunoscută ca o activitate milenară tradițională. Cei care s-au născut și locuiesc la țară se ocupă din totdeauna cu creșterea păsărilor, iar cei care vin din zona urbană și doresc să crească păsări la curte, trebuie întâi de toate să-și amenajeze un spațiu sau cel mai indicat un țarc pentru a putea crește animalele. Totodată, știm cu toții că nimic nu se compară cu satifacția creșterii propriei producții de animale și hrană, iar gustul ouălelor de țară este de nedescris. 

În prim plan trebuie să știți câteva aspecte importante despre țarcurile de găini, precum:

  • Spațiul - este foarte important să estimăm spațiul la numărul de găini pe care le deținem, de exemplu, un spațiu mic necesită un număr mic de găini. Este ideal ca animalele să nu se simtă restrânse de spațiu, fiecare animal având spațiul lui.
  • Amplasarea corectă a spațiului - ca fiecare animal, găinile au și ele nevoie de un spațiu uscat, ferit de umiditate constantă și de soarele arzător care uneori poate dăuna semnificativ. Amplasarea se poate realiza strategic într-un loc în care să nu bată lumina insistent, dar să dispună și de umbră, găinile fiind în general mai mult iubitoare de umbră. Poți alege, de asemenea, un țarc de găini care să fie acoperit, astfel îl puteți poziționa oriunde, fiind și cel mai indicat.
  • Firea proprie a găinii - pentru început trebuie să te gândești ce rasă de găini îți dorești să crești. Acestea diferă atât prin toleranța lor, numărul de ouă, cât și prin specificul lor. Un soi de găini mari necesită un țarc pe măsură, de exemplu, găinile pestrițe sunt foarte rezistente și liniștite, în comparație cu cele hibride care pot depune până la 300 de ouă pe an.

După ce aceste aspecte au fost stabilite și ați aflat informațiile de care aveți nevoie pentru spațiul dedicat găinilor, cel mai important este să știi cele mai eficiente soluții de creștere a producției, deci hai să începem:

1. Hrana procesată nu înseamnă chimicale

De multe ori hrana procesată se consideră a fi hrană cu chimicale, însă această idee este total falsă. Hrana procesată înseamnă hrană prelucrată, iar procesarea cerealelor sau a nutrețului duce la transformarea hrănii într-un produs durabil și calitativ. Astfel, într-un furaj se vor integra necesarul optim de proteine, grăsimi, energie și fibre care să hrănească eficient găinile.

2. Cerințele nutriționale ale găinilor pentru ouă

În funcție de destinația ouălelor, va diferi și administrarea hrănii în felul următor:

  • Pentru a obține ouă de incubație, trebuie să administrezi o hrană bogată în proteine, vitamine și săruri minerale, astfel puii rezultați vor avea vitalitatea ridicată;
  • Pentru obținerea ouălelor de consum, vei ține cont de calitatea și cantitatea nutrețului combinat. De asemenea, este important să asiguri o cantitate de apă potrivită.

3. Tehnici de gestionare a stresului la găini

Găinile sunt în general niște animale foarte sensibile la schimbări și zgomote de o intensitate mare, iar fluctuațiile și sunetele haotice le pot perturba echilibrul și confortul, de aceea este important să aibă un loc special dedicat lor unde își pot desfășura în liniște activitățile zilnice. Socializarea și gestionarea ierarhiei sunt două aspecte importante, deoarece păsările au propria ierarhie socială, iar noile păsări trebuie integrate în acest grup pentru a fi scutite de divergențe sau agresiuni. De asemenea, poți să le adaugi în țarc jucării pe care să le giugiulească, meținându-le ocupate și reducând anxietatea. 

4. Drojdia pentru găini

Da, posibil să ți se pare ciudat, dar drojdia este un ingredient miracol pentru creșterea producției în cazul găinilor. Prin hrănirea lor cu drojdie, atât ouăle, cât și greutatea lor va crește, iar masa corporală a animalelor se va mări semnificativ, crescând și apetitul la mâncare. De asemenea, previne deficiența de vitamine și crește imunitatea.

Însă este indicat ca pe timpul verii să nu administrezi drojdie găinilor, iar în restul perioadelor să nu administrezi mai mult de trei ori pe săptămână. Drojdia se poate achiziționa din comerț (drojdie furajeră special concepută pentru găini), sau o poți produce chiar la tine acasă amestecând la un kilogram de făină / grâu o linguriță de drojdie și apă călduță.

Așadar, dacă ești hotărât să te muți la țară sau să continui să crești și să produci în propria gospodărie, cu siguranță ai primit sfaturile de care aveai nevoie chiar în acest articol! Drept răsplată? Carne și ouă proaspete, din plin!


← Înapoi la blog

Meșterești