Irigarea corectă și eficientă a grădinii - cum montezi și folosești sistemul de udare prin picurare

Irigarea corectă și eficientă a grădinii - cum montezi și folosești sistemul de udare prin picurare

Cuprins


Indiferent de dimensiunea sa, orice grădină are nevoie de un sistem de irigații bine pus la punct. Există mai multe tipuri de astfel de sisteme, iar noi te ajutăm să-l găsești pe cel mai potrivit pentru tine și nevoile grădinii tale.

Hai să vedem împreună ce tipuri de sisteme de irigații există, cum folosești un kit de irigare prin picurare, dar și ce avantaje prezintă udarea prin picurare.

picuri de apă

De ce este important un sistem de irigații în grădina ta

Sistemul de irigații este esențial pentru agricultură și pentru producția de culturi agricole, atât când vine vorba de culturile din grădină, dar și de cele din solarii. Alcătuirea unui astfel de sistem va asigura furnizarea de apă la plante în mod controlat și eficient, pentru a le oferi cantitatea de apă necesară creșterii și dezvoltării lor.

Prin intermediul unui sistem de irigații, apa poate fi furnizată în mod constant și uniform, ceea ce duce la o creștere a randamentului culturilor și a calității acestora. Mai mult decât atât, un sistem de irigații poate fi utilizat și pentru a minimiza efectele secetei sau ale condițiilor meteorologice extreme asupra culturilor.

Un sistem de irigații bine proiectat și gestionat poate reduce costurile de producție și poate crește profitabilitatea agriculturii. Acesta poate contribui la reducerea consumului de apă și la conservarea resurselor de apă, prin folosirea eficientă a apei în agricultură.

De asemenea, dacă ai investit într-un solar pentru grădina ta, următorul pas ar fi să achiziționezi un sistem complet de irigații pentru ca rezultatele să fie și mai bune, iar legumele să se dezvolte mai armonios.

Dacă nu ai un solar, dar îți dorești unul pentru a te bucura de legume proaspete pe tot parcursul anului, MESTERESTI e aici să te ajute. Avem pentru tine un ghid cu cele mai populare modele de solarii de grădină, dar dacă ai întrebări nu ezita să ne contactezi.

Tipuri de instalații de picurare pentru grădină

Hai să descoperim împreună care sunt tipurile de instalații de picurare:

Irigarea prin aspersie - se face prin aspersoare telescopice (numite popular “stropitori”). Aceste aspersoare prezintă diverse înălțimi de ridicare față de sol, se adresează în special zonelor cu gazon, sunt complet îngropate și mascate, făcându-și apariția strict pe durata udării. Tipurile de aspersoare ce se pot regăsi într-un sistem de irigare sunt: 

  • aspersoare rotative: acest tip de aspersor se caracterizează printr-un jet de apă ce se rotește pe un unghi stabilit la proiectare și la reglajul aspersorului, și este utilizat cu precădere pentru peluzele cu gazon cu deschidere mai mare;

  • aspersoare spray: se caracterizează printr-o perdea de apă uniformă, distribuită pe un unghi prestabilit și reglabil, utilizându-se adesea pentru spații cu gazon ce au o deschidere mică, sau pentru borduri florale și zone mai largi cu vegetație deasă.

Irigarea prin picurare -  se realizează cu ajutorul unui tub de picurare (numit și furtun de picurare) așezat la suprafața terenului, de regulă mascat de vegetație, conectat la sistemul de conducte subterane pentru funcționarea automatizată

Irigarea prin scurgerea la suprafață -  această metodă este potrivită mai ales pentru terenurile nivelate și reunește la rândul său două variante: 

  • irigarea pe brazde paralele – acest tip de irigare este folosit pentru culturi de floarea soarelui, sfeclă, porumb sau cartof, iar irigarea se va face progresiv, datorită pantei mici a sistemului de irigare montat. În funcție de specificul culturilor, acest tip de irigare se face mai ales înainte de perioada semănatului;

  • irigarea pe fâșii – folosită în special pentru culturi de leguminoase perene sau cereale, pe terenuri de mici dimensiuni.

De ce este udarea prin picurare o soluție eficientă pentru grădina ta

Sistemele de picurare se dovedesc de cele mai multe ori a fi mai eficiente față de celelalte tipuri de sisteme, acestea fiind folosite atât pentru grădini, cât și pentru culturile de câmp. Irigarea se realizeaza cu ajutorul unui furtun de irigații prin picurare, așezat la suprafața terenului, mascat de vegetație, conectat la un sistem de conducte subterane (pentru funcționare automatizată) sau la o sursă de apă cu acționare manuală. În cazul acestui tip de irigații, există o serie de avantaje pe care MESTERESTI ți le prezintă chiar acum:

  • oferă posibilitatea dozării precise a cantității de apă, în funcție de tipul culturii și de etapa de dezvoltare a acesteia, optimizând astfel consumul de apă;

  • poate fi setată cu ajutorul unui programator de irigații digital în funcție de necesarul de utilizare;

  • datorită faptului că apa nu ajunge în profunzimea solului, de unde plantele nu o pot extrage prin rădăcini, acest sistem de irigații reduce pierderile de apă cu până la 40%;

  • un sistem de udare prin picurare irigă uniform; 

  • instalațiile de irigare prin picurare cresc randamentul culturilor.

Multe avantaje, beneficii și lucruri bune, doar asta îți poate aduce un kit de irigare prin picurare. MESTERESTI are pentru tine mai multe variante de produs din această categorie, printre care:

  1. Kit de irigare complet prin picurare, ușor de montat, dar și de întreținut, oferind inclusiv rezistență la acțiunea razelor UV. Un astfel de chit oferit de MESTERESTI conține:

    • 100 m bandă de picurare cu găuri la 20 cm;

    • freză manuală/bormașină de 16 m;

    • 10 dopuri pentru banda de picurare;

    • reductor pentru presiune;

    • țeavă PEHD pentru apă potabilă, PN10, 32 x 1.9 mm, echivalent cu lățimea solarului;

    • 10 start conectori cu garnituri;

    • dop 32 mm;

    • racord montaj pentru grădină, polipropilenă, filet exterior, 19 - 25 mm;

    • 2 conectori pentru furtun, cu robinet, ABS, Ø 1/2" - 3/4".

  2. Kit de irigare standard prin picurare, ce oferă rezistență la substanțele chimice, îngrășăminte și acizi, dar este și ușor de montat și întreținut. Kitul standard conține:

    • 100 m bandă de picurare cu găuri la 20 cm;

    • freză manuală/bormașină de 16 m;

    • 10 dopuri pentru banda de picurare;

    • 10 start conectori cu garnituri.

Tipuri de furtun de irigare prin picurare

Furtunul de picurare (tub de picurare):

Un furtun picurător pentru grădină este produsul de care ai nevoie pentru a spori dezvoltarea culturilor tale. Produsul se mai găsește și sub denumirea de tub de picurare, iar grosimea acestuia variază în general între 0,8 mm și 0,13 mm.

Există mai multe tipuri de furtunuri de irigat prin picurare. Hai să le descoperim împreună!

- Tub cu picurători inserați

Acest tip de tub, ce face parte în general dintr-un kit de udare prin picurare, având deja montat în interiorul furtunului picurători cu debit fix. În general, distanțele între picurători sunt între 20 și 40 cm

- Tub fără picurători (tub orb)

Când vorbim despre tubul orb pentru picurare, acesta reprezintă un tub de irigații fără găuri, ce se utilizează atunci când distanța dintre plante este mai mare sau este neregulată.

Banda prin picurare:

Numită și panglică de picurare, aceasta este un furtun cu o grosime mai mică și se recomandă a fi folosit pentru grădini sau solarii mai mici.

Cum se montează un sistem de irigare prin picurare - 5 etape-cheie

Pentru agricultori, montarea unui sistem de irigații pentru culturi sau în solarii de grădină este un proces destul de simplu, pe care îl pot finaliza cu succes în câteva ore, în funcție de dimensiunea solarului.

Dacă totuși ai nevoie de un mic ajutor când vine vorba de montarea unui sistem de picurare pentru grădina ta, MESTERESTI e aici să te ajute!

În funcție de bugetul disponibil, poți alege între variante de sisteme de irigații mai simple sau mai complexe. O variantă de sistem ușor de folosit și accesibil ca preț este cel format din bandă sau tub de picurare, care se montează conform instrucțiunilor de mai jos.

kit de irigare complet

1. Pregătirea pieselor necesare pentru sistemul de irigații

Sistemele de irigare prin picurare pot avea diferite configurații, însă piesele întâlnite în majoritatea cazurilor sunt următoarele:

  • țeavă PEHD de apă de 32 mm;

  • sistem de filtrare;

  • robinet de compresiune;

  • bandă de picurare;

  • robineți pentru banda de picurare;

  • mufe pentru banda de picurare;

  • dopuri pentru banda de picurare.

2. Montarea filtrului de apă și a robinetului de compresiune pentru sistemul de irigații

Pentru a evita situația în care sistemul de picurare se va înfunda din cauza impurităților din apă, specialiștii îți recomandă să utilizezi un filtru pentru sistemul de irigații, care se montează pe țeava de apă.

filtru pentru sistemul de irigații

Totodată, înainte de instalația de picurare propriu-zisă, se recomandă montarea unui robinet de compresiune, care va controla debitul de apă și îl va închide la nevoie.

robinet de compresiune

3. Montarea țevii de apă pentru sistemul de irigații

Țeava PEHD de apă de 32 mm face legătura între sursa de apă și zona de irigat. De această țeavă se vor lega conectorii și banda de picurare.

țeavă de apă pentru sistemul de irigații

4. Montarea robineților pentru banda de irigare prin picurare 

După montarea țevii de apă, te poți folosi de o freză pentru bormașină, cu ajutorul căreia vei da găuri în țeavă pentru a monta robineții. Acești robineți pentru banda de picurare (țeava pentru picurare) se montează la distanța necesară, de obicei distanța dintre rândurile de plante. Capătul mai subțire al robinetului de irigații se va monta cu ajutorul garniturii în țeava de apă, în timp ce pe celălalt capăt se va monta și fixa banda de picurare, cu ajutorul filetului.

robinet pentru banda de picurare

5. Montarea benzii de picurare pentru sistemul de irigații

De obicei, benzile de picurare au o dungă colorată care marchează partea ce trebuie pusă în sus sau, dacă nu dispun de această dungă, te poți orienta în funcție de găurile pentru picurare, care vor fi așezate în sus.

Dacă ai stabilit rândurile pe care vrei să le uzi și ai montat robineții de picurare conform acestora, poți fixa banda la țeava de apă și apoi o poți tăia în funcție de necesitate. Banda de picurare se va așeza în linie dreaptă și se va fixa pe traseul dorit cu ajutorul unor cleme de sârmă.

La capătul liniei de picurare vei avea nevoie și de dopuri, pentru a nu risipi apa. Totodată, de ajutor îți pot fi și mufele de îmbinare, pe care le poți folosi în cazul în care se termină sau se rupe banda de picurare.

sistem de irigații montat

Cum folosești corect un kit de irigare prin picurare pentru rezultate optime

Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a folosi un kit de picurare la eficiența sa maximă.

Ai grijă să alegi produse de calitate superioară, din materiale rezistente în timp pentru ca investiția să renteze pe o perioadă mai lungă.

După prinderea răsadurilor, nu se recomandă udarea plantelor pe o perioadă de două săptămâni, astfel încât acestea să își dezvolte rădăcinile în profunzime.

Apoi, pentru a te asigura că plantele tale vor beneficia de cele mai bune condiții, trebuie să stabilești un program de irigare adecvat, care să se plieze pe necesitățile specifice ale plantelor, dar și pe condițiile meteorologice. Totodată, norma zilnică de udare va crește odată cu creșterea temperaturilor, când plantele vor avea nevoie de mai multă apă.

Util în procesul de udare prin picurare ți-ar putea fi un programator pentru irigații digital. Cu ajutorul produsului împiedici risipa de apă, controlând timpul ideal de udare.

Avantajele unui astfel de produs:

  • te ajută să programezi ca irigațiile să se desfășoare pe perioada nopții, atunci este cea mai bună temperatură exterioară și cel mai mic grad de evaporare;

  • împiedică risipa de apă, controlând timpul ideal de udare;

  • poți uda grădina eficient chiar și atunci când ești în concediu;

  • produsul nu necesită montaj special.

Programatorul digital este unul dintre accesoriile pentru sistemul de picurare pe care e bine să-l ai în gospodăria ta căci îți va ușura cu siguranță munca.

Dacă îți dorești un astfel de produs MESTERESTI te ajută. Ți-am pregătit un programator de irigații digital, menit să reziste în timp pentru a-ți fi alături și a te ajuta să ai culturi cât mai bogate.

programator digital pentru irigații

Dacă pe lângă aceste sfaturi și detalii, mai ai nevoie de un mic ajutor în conturarea grădinii tale, avem un mic ajutor pentru tine. Ți-am pregătit un calendar de activități pentru grădina ta pe care să-l urmezi în această primăvară.

Găsești activități pentru lunile martie, aprilie și mai, dar și un ghid cu cele mai importante pregătiri pentru grădină.

instrumente pentru grădinărit

Dacă îți dorești mai multe accesorii pentru solarul tău sau pentru irigațiile tale, suntem aici să sfătuim și să te ajutăm. Îți oferim permanent o gamă de produse variate din categoria irigații pe care te poți baza cu siguranță! Fie secetă și vreme rea, produsele MESTERESTI îți vor fi alături.

Am trecut prin toate aspectele importante când vine vorba de sistemele de irigații prin picurare, dar și de accesoriile pentru irigații.

Am văzut împreună cum se montează un sistem de irigare prin picurare și suntem convinși că cei 5 pași pe care ți i-am pregătit îți vor face treaba mai ușoară. Așadar, tot ce rămâne de făcut este să începi treaba. Culturile tale îți vor mulțumi!

Dacă mai ai nevoie de ajutor și sfaturi, nu ezita să ne contactezi. Ne găsești pe Facebook, @Mesteresti.ro, dar și pe Instagram, @mesteresti. 

abonare la newsletter


← Înapoi la blog

Meșterești