Plantarea viței de vie - sfaturi practice

Plantarea viței de vie - sfaturi practice

Vița de vie - îngrijire 

Vița de vie este o plantă care necesită multă grijă și atenție pentru a-și păstra longevitatea. Pentru a obține recolte sănătoase și de mare productivitate este necesar să se asigure mediul ideal pentru dezvoltare. Lumina, căldura, umiditatea și solul sunt factorii cei mai importanți de care trebuie să se țină cont atunci când se decide plantarea viței de vie.  

Plantarea viței de vie 

O plantație viguroasă înseamnă un plan bine pus la punct pentru că cele mai bune acțiuni implementate vor aduce cele mai bune rezultate. Etapele principale în plantarea viței de vie sunt:

  • Alegerea și pregătirea terenului pentru plantarea viței de vie 

Alegerea și pregătirea terenului este cel mai important aspect în plantarea viței de vie, întrucât această cultură poate rezista până la 50 ani. Vița de vie este iubitoare de soare și de multă lumină, de aceea se optează pentru teritoriile însorite și poziționate favorabil. Terenul ales necesită a fi curățat minuțios de orice tip de vegetație până devine curat. Mai mult, acesta se nivelează și se fertilizează în cazurile necesare, pentru o mai bună eficiență. 

Un detaliu important este evitarea terenurilor cu exces de umiditate și a terenurilor unde au mai existat plantații de viță de vie dacă nu au trecut minim 3 ani, întrucât randamentul plantației ar putea fi unul scăzut. În acest caz este necesară refacerea unui astfel de teren și se recomandă cultivarea plantelor perene pentru o anumită perioadă de timp. 

  • Pichetarea terenului pentru plantarea viței de vie 

Procedura de pichetare a terenului înseamnă marcarea locurilor pe teren unde urmează a fi plantați butașii de viță de vie. Totodată, se stabilește și orientarea rândurilor care de obicei este pe direcția vântului dominant sau direcția N-S. Gropile se sapă înainte de plantare cu 2 ore sau în timpul plantării și vor avea o adâncime de aproximativ 50 cm și un diametru de 40 cm.  

  • La ce distanță se plantează vița de vie? 

Distanța de plantare a viței de vie trebuie să fie una corectă pentru a permite circulația aerului și pătrunderea cantității necesare de lumină și căldură. Se optează pentru vițele sănătoase, care au rădăcini alb-sidefii și muguri viabili. Înainte de plantarea propriu-zisă, vițele vor trece prin procedurile de fasonare, parafinare și mocirlire. Distanța de plantare se stabilește în funcție de soiul ales și de suprafața terenului. Cele viguroase necesită distanțe mari, iar cele mai puțin viguroase necesită distanțe mai mici. În cazul suprafețelor mari se alege ca distanța de plantare să fie de 2 - 2,20 m între rânduri și de 1,2 - 1,3 m pe rând, iar în cazul suprafețelor mai mici, unde se vor realiza și se vor întreține manual variantele recomandate sunt de 1,2  - 1,5  m între rânduri și 1 - 1,2 m pe rând. După plantare, fiecare viță va fi udată cu o cantitate suficientă de apă de aproximativ 10 l, se vor umple gropile cu pământ și va avea loc mușuroirea.

De ce mai avem nevoie după plantarea viței de vie? 

După plantare, vița de vie va avea nevoie de o susținere corespunzătoare pentru a se dezvolta cât mai frumos și armonios, de aceea alegerea unui sistem de susținere calitativ este esențial. Acesta trebuie să conțină următoarele elemente:

Plantarea viței de vie este o procedură care trebuie efectuată cu atenție pentru a se realiza toate condițiile necesare, iar dacă este efectuată fiecare etapă bine rămâne doar să te bucuri de recolte bogate. Mai multe detalii și informații interesante despre sistemele de susținere a viței de vie poți găsi aici.


← Înapoi la blog

Meșterești