Știința care se ocupă de studierea, păstrarea și fabricarea vinului se numește oenologie sau mai este cunoscută și cu denumirea de tehnologia vinului.
Vinul este arta fiecărui gospodar. Fie că acesta se prepară după anumite secrete și tradiții sau se folosește o modalitate mai modernă de fabricare, vinul de casă are o aromă deosebită.
Dacă nu cunoști nicio metodă de fabricare a vinului, vrei să-ți amintești anumite detalii sau pur și simplu ești pasionat de acest domeniu, te invităm să citești acest articol, unde vei descoperi informații utile despre acest proces.
Fabricarea vinului de casă înseamnă mai întâi de toate transformarea unui fruct, ținând cont de factorii și etapele importante pentru a ajunge la o băutură alcoolică.
Prima etapă în fabricarea unui vin de calitate este reprezentată de alegerea strugurilor și recoltarea lor. O vinificație reușită depinde de tipul strugurilor și de perioada lor de recoltare. Conform specialiștilor, perioada perfectă de recoltare este în septembrie deoarece atunci strugurii ating maturitatea. Însă este necesar ca momentul culesului de struguri să fie ales cu atenție, deoarece fiecare soi de struguri are perioada sa. Un anumit conținut de zaharuri din struguri va contribui la un anumit tip de vin. Refractometrul este instrumentul ce se utilizează pentru determinarea cantității de zaharuri. Strugurii se consideră copți când aceștia au valori neschimbate la aciditate, iar cantitatea de zahăr din fructe nu mai crește timp de 2-3 zile.
A doua etapă și una dintre cele mai importante este zdrobirea strugurilor care se face cu ajutorul zdrobitoarelor . Acestea pot fi de două tipuri: manuale sau electrice. Indiferent de varianta aleasă, zdrobitoarele sau desciochinatoarele te ajută să obții lichidul necesar pentru a forma mustul.
Un must bun și de calitate are nevoie de fermentare timp de două-trei săptămâni pentru o aromă mai intensă. În această perioadă drojdiile din must au nevoie de temperaturi de minim 15°C pentru a se putea multiplica. Recipientele recomandate pentru acest proces sunt căzile din plastic sau cele din lemn.
Un detaliu important în menținerea unui gust bun al vinului este depozitarea acestuia în condiții excelente. Tipurile de butoaie diferă în funcție de material și se aleg conform nevoilor, bugetului și preferințelor. MESTERESTI vine în ajutorul tău cu o gamă variată de recipiente: cisterne inox și butoaie lemn care vor contribui la păstrarea eficientă a lichidului timp îndelungat. De asemenea, este la fel de important mediul în care se va păstra lichidul. Acesta trebuie să fie unul ferit de lumină puternică și la o temperatura constantă între 8 - 18°C astfel încât gustul să rămână la fel de aromat și să nu fie modificat.
Calitatea vinului este influențată de soiul strugurilor, dar și de întregul proces care trebuie urmat cu exactitate și grijă. Recipientele și instrumentele utilizate la fabricarea vinului pot face diferența, de aceea MESTERESTI îți oferă o gamă de produse de calitate superioară pentru un vin superior.
Și nu uita ingredientul secret - la fel ca și în cazul preparării alimentelor, vinul obține un gust deosebit atunci când este făcut cu dragoste.