MESTERESTI MESTERESTI

Coșul meu

Ce trebuie să știi despre stupii dadant

Apicultura este în primul rând o activitate de vocație, un hobby transformat în profesie. Pentru a putea face această muncă trebuie să iubești natura și modul în care aceasta funcționează. Iar prima regulă pe care o înveți este să respecți principiile acestei profesii și abia apoi să îi descoperi secretele.

Apicultorii cu experiență știu că este foarte important tipul de stup cu care începi această activitate. Tocmai de aceea vrem să îți prezentăm un produs extrem de popular în rândul stuparilor. Este vorba despre stupul dadant este un produs relativ nou apărut pe piață, dar extrem de apreciat de apicultori. Stupii dadant de la MESTERESTI sunt stupi verticali, multietajați, cu caturi în dimensiuni diferite, în funcție de nevoile stuparului.

Succes franțuzesc

Stupul dadant a avut un succes nesperat încă din ziua în care inventatorul său, un apicultor din Franța, l-a lansat pe piață. Stupul este unul supraetajat, cu ramă normală în cuib și cu ramă de diferite dimensiuni în catul pentru miere. De la bun început, ramele stupului dadant s-au pretat foarte bine la centrifugat, o invenție utilă și incontestabilă, fiind principalul motiv pentru care a prins atât de bine în rândul apicultorilor. Stupii pot veni cu colector de polen (cu 10 rame) sau cu colector de polen (cu 12 rame).

Modificări de-a lungul timpului

Cu siguranta stupul Dadant a suferit și modificări de-a lungul timpului, unii stupari preferând să adauge sau să scadă câte un centimetru la fiecare componentă a stupului. Deși este un produs extrem de căutat, stupul dadant aduce și o serie de provocări pentru familia de albine. Fiind de dimensiuni mai mari decât un stup vertical clasic, stupul dadant este mai greu de încălzit de către familia de albine. Acest lucru se resimte mai ales primăvara, când familia de albine vrea să își extindă puietul. Albinele sunt suprasolicitate datorită suprafeței mari, de unde rezultă și nevoia unei rezerve mai mari de miere.

Rame

Stupul dadant poate avea 10 rame sau 12 rame. Ele sunt însă diferite ca dimensiuni, în funcție de poziția în corpul stupului: cu ramă normală în cuib și cu ramă de diferite dimensiuni în catul pentru miere. Rama așezată în cuib are un joc de aproximativ 2,5 – 3 milimetri. Astfel ramele au joc suficient pentru a fi manipulate și în același timp rămâne o distanță corespunzătoare între lateralele ramei și pereții stupului fără a strivi albinele la scoaterea sau introducerea ramei de albine în cuib.

Pentru ca clienții noștri, apicultori din toată țara, să primească lăzi de stupi de calitate, MESTERESTI a implicat multă muncă și studiu profund asupra fiecărui detaliu de la alegerea furnizorilor de materii prime, conceperea componentelor de stupi, producerea lor în serie și distribuția la nivel național.

Parerea cumparatorilor

Crinela Lepădat din Drâmbar, Alba
Copiii au fost încântați! E un plus pentru locația noastră!
Alexa Mirela din Bucecea, Botoșani
Totul a fost ok. L-au văzut și prietenii și vor să își cumpere și ei când strâng banii.
Alexandru Cirebea din Mihai Viteazu, Cluj
Am comandat gardul Troian la 2 m înalțime și mi-a plăcut ce am primit. Mai am de comandat gard pentru încă o latură a casei și vom comanda tot de la MESTERESTI.